Tadından değil fiyatından yenmeyecek! Kakao fiyatları 46 yılın rekorunu kırdı

Maliyet artışları her sektörü etkiliyor. Eğitimden gıdaya ulaşımdan lojistiğe zam haberleri de peş peşe gelmeye devam ediyor. Kendisi kadar güzel olmayan bir üzücü haber de kakaodan geldi. Kakao fiyatları 46 yılın zirvesini gördü.

Google Haberlere Abone ol
Tadından değil fiyatından yenmeyecek! Kakao fiyatları 46 yılın rekorunu kırdı

Ekonomik dalgalanmalar her sektörün işini zorlaştırıyor. Yurdun dört bir yanından zam haberleri gelirken bir üzücü haber de kakaodan geldi. Kakao fiyatları tarihi seviyelere çıkarken çikolata üreticilerinin beklentileri kötüleşiyor. Verilere göre, son iki yılda yaklaşık yüzde 20 oranında fiyat artışı gören Avrupa ve Kuzey Amerika'daki tüketiciler satın aldıkları çikolata miktarını azaltmaya başladı. Bu durumun Türkiye'ye de yansıması bekleniyor.

Geçtiğimiz günlerde de rekor kıran kakao fiyatlarında yükseliş seyri devam ediyor. 

ekonomim.com'un haberine göre, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki tüketiciler son iki yılda yaklaşık yüzde 20 oranında fiyat artışı gördü ve satın aldıkları çikolata miktarını azaltmaya başladı.

Sektör, fiyat artışlarına rağmen çikolataya olan talebin devam etmesi nedeniyle son birkaç yıldır yüksek karlar elde etti, ancak pazar araştırmacısı Nielsen'in Reuters için hazırladığı verilere göre, kakao fiyatlarının 46 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ve şeker fiyatlarının on yıldan uzun bir süredir en yüksek seviyesine yaklaştığı bir dönemde bu eğilimin kırılabileceğini gösteriyor.

LONDRA’DA FİYATLAR 46 YILIN ZİRVESİNDE

Kakao fiyatları Londra'da son 46 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Temmuz sonunda Londra'da fiyatlar Temmuz 1977'den bu yana ilk kez 2.700 sterlinin üzerine çıktı.

2023 Ağustos ayının başında New York kakao vadeli fiyatları, gelecekteki kakao tedarikinin daha düşük olacağı beklentisi ve bu sebeple alım baskılarının artması sebebiyle son 12 yılın en yüksek fiyatına yükselmişti.

Fildişi Sahili’nin satışlarını gelecek yıl için düşürmesi ve Gana’da da kakao üretiminin azalacağı endişesi fiyatları 12 yılın en yükseğine yakın bir bölgede tutan temel gelişmeler. Genel olarak dünyada kakao üretimi ve tedariğinde sıkıntılar yaşanıyor.

Bu artışın ne yazık ki Türkiye'ye de yansıyacağı tahmin ediliyor. 

Etiketler londra afrika çikolata
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin