Sürücüler dikkat! 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren kış lastiği uygulaması başladı. Kurallara uymayan sürücülere 846 TL ceza kesilecek

Türkiye genelinde karayollarında ve şehir içinde yeni bir dönem başladı. Kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren başladı. Kurallara uymayan sürücülere 846 TL cezai işlem uygulanırken, bu konudaki denetimler de aralıksız sürecek. Peki kış lastiği uygulaması ne zamana kadar sürecek? Kış lastiği uygulaması kimeler zorunlu?

Google Haberlere Abone ol
Sürücüler dikkat! 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren kış lastiği uygulaması başladı. Kurallara uymayan sürücülere 846 TL ceza kesilecek

Türkiye genelinde ticari araçlar için zorunlu kış lastiği uygulaması bugün başladı.

Tokat İl Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri, Tokat- Niksar yolunda şehirler arası yük ve yolcu taşımacılığı yapılan araçlara yönelik kış lastiği denetimi yaptı.

Jandarma trafik ekipleri, kış mevsimiyle birlikte kar, yağmur ve buzlanma gibi hava koşulları nedeniyle ulaşımda yaşanabilecek olumsuzluklara karşı düzenlenen denetimde, durdurulan ticari araçlarda lastik kontrolü ve kış lastiklerinin diş kalınlığı ölçümlerini yaptı.

Sürücüler dikkat! 1 Aralık 2021 tarihinden itibaren kış lastiği uygulaması başladı. Kurallara uymayan sürücülere 846 TL ceza kesilecek

Trafik kuralları ve can güvenliği konusunda da sürücüleri bilgilendiren ekipler, hazırladıkları broşürleri dağıttı.

Kurallara uymayan sürücülere 846 TL cezai işlem uygulanırken, denetimlerin aralıksız sürdürüleceği belirtildi.

2021 KIŞ LASTİĞİ CEZASI NE KADAR, CEZA PUANI KAÇ?

Karayolları trafik kanunda belirtildiği şekilde 2021 yılı için kış lastiği cezası 835 TL’dir. Kesilen ceza 15 gün içerisinde ödenirse %25 indirim uygulanarak 626,75 TL ödenir. Ceza puanı ise 10’dur.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda kış lastiğini değiştirme zorunluluğu 1 Aralık’ta başladı. Lastiğin değişim ücreti, ebada göre 60 ile 125 lira arasında değişiyor. Denetimler ise Bakanlığın yetkilendirdiği personelin yanında Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimlerince yapılıyor.

KIŞ LASTİĞİ KİMLERE ZORUNLU?

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanların yanı sıra hususi araçlar için uygulama zorunlu değil, ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanmasına önemle vurgu yapılıyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

KIŞ LASTİĞİ “HUSUSİ” DEĞİL, “TİCARİ” ARAÇLARDA ZORUNLU

Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor. Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin