'Süper İyi Günler' oyununa yoğun ilgi!

Tiyatrokare’nin ‘Süper İyi Günler’ oyunu asperger sendromlu Christopher Boone’un hareketli ve eğlenceli dünyasıyla seyircisine keyifli anlar yaşattı.

Google Haberlere Abone ol
'Süper İyi Günler' oyununa yoğun ilgi!

18 Şubat Dünya Asperger Günü öncesi seyircisiyle buluşan Tiyatrokare’nin ‘Süper İyi Günler’ oyunu büyük ilgi gördü. Mark Haddon’un çok satan romanından uyarlanan oyun, üç boyutlu animasyonlar eşliğinde ve tamamı 80 metrekare dijital ekranlardan oluşan özel dekorlarıyla seyircisine yepyeni bir bakış açısı kazandırdı.



Dünya edebiyatının en çok sevilen genç kahramanlarından birine dönüşen 16 yaşındaki asperger sendromlu Christopher Boone’un bir cinayeti çözme hikayesi üzerine kurgulanan oyun, Christopher’ın geniş hayal dünyasını ve renkli karakterini farklı bir pencereden görmeye olanak sunuyor.



Albert Einstein, Bill Gates, Lionel Messi, Tim Burton, Wolfgang Amadeus Mozart, Van Gogh gibi ünlülerde bulunduğu tahmin edilen Asperger Sendromu, otizmin ileri bir evresi olarak tanımlanıyor ve Türkiye’de çok az biliniyor. Tiyatrokare, Londra, New York, Melburn, Hong Kong gibi kentlerle eş zamanlı perde açan dünyaca ünlü” Süper İyi Günler oyununu”,  Dünya Asperger Günü’ne özel bir oyunla oynadı.  Feceye katılan ünlüler arasında Birce Akalay,  Hamdi Alkan, Selen Görgüzel, Işıl Yücesoy, Yıldız Kültür, Gül Gölge, Alayça Öztürk, Gökçe Eyüboğlu, Ece Özdikici, Erkan Özerman, Hakan Eren,Tuğçe Kurşunoğlu, Tülay Günal, Sercan Gidişoğlu, Sadık Kızılağaç, Serap Aksoy,  Göksel Kortay, Serpil Tamur, Melis Babadağ, Demet Gül, Müge Su Şahin,Melis Suçsuz, Fatoş Koçak, Meral Tamer, Sami Kohen, İbrahim Büyükak oyuna övgüler yağdırarak, ayakta alkışladılar. Oyun sosyal medyada da büyük yankı yarattı. Prof. Yankı Yazgan: “eğitim müfredatında  otizm spektrumunu  anlatırken Süper İyi Günler oyunun en güçlü kaynak olabileceğini” vurguladı. Işıl Yücesoy, sosyal medyadan başroldeki Emir Özden’in büyük bir yetenek keşfi olduğunu vurgularklen, Nedim Saban’a tiyatro sanatına getirdiği yenilik için teşekkür etti. Birce Akalay da yakın arkadaşı Ayça Erturan’ın anne rolü  oynadığı oyunu “çiçeğimi izledim” olarak paylaştı.



Özellikle gençlerin ve ailelerinin izlenmesi hedeflenen oyunun başka bir sürprizi ise Güldüy Güldüy ekibinin ve çeşitli film ve dizilerin başarılı çocuk oyuncularının katılımı ve kulis ziyaretiydi. Güldüy Güldüy Show’un genç ekibi de Güldür Güldür’ün eski oyuncusu Ayça Erturan’ın mesleki başarılarını sordular.  Televizyonda otizmli bir bireyi canlandıran 13 yaşındaki Yiğit Kağan Yazıcı, 23 yaşındaki başrol oyuncusu Emir Özden ile rolü hakkında konuştu. Berat Efe Parlar, Arda Şahin, Arda Taşarcan, , Alihan Türkdemir, Dora Dalgıç, Derin Naz Akdoğan, Nehir Gökdemir, Yusuf Batuhan Kıraç, Yusuf Kemal Kılkış, İkra Külahlıoğlu, İlknur Külahlıoğlu, Taha Sönmezışık özel oyun gösterimine katılan gençler arasında yer aldı.         



Oyunu  Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer ile birlikte izleyen  Prof. Dr. Yankı Yazgan oyunun ardından kısa bir konuşmayla Asperger sendromu hakkındaki bilimsel görüşleri açıkladı.  Yazgan: ‘Asperger sendromu sosyal, iletişimsel ve algısal becerilerin gelişimindeki farklılığın aşırıya kaçıp hayatını etkilediğibir durum. Otizm Spektrum Bozukluğunun bir parçası olarak tanımlanan bu durumu taşıyan kişiler dünyanın fiziki özelliklerini, nasıl işlediğini daha kolay anlayabilirken, sosyal iletişim ve empati yetenekleri yavaş ya da sınırlı geliştiğinden ötürü, ilişkiler dünyasının karmaşıklığını çeşitli formüllerle ve algoritmalarla anlamaya ve çözmeye çalışıyorlar. Bu birçok durumda onların toplumun ve gündelik hayatın akışının dışına düşmelerine, ayak uyduramamalarına yol açabiliyor. Oyunun kahramanı aynı zamanda otizmli bireylerin küçük bir kısmında görülebilen “savant sendromu”nun bazı özelliklerini taşıdığı için, herkesi etkileyenama sosyal durumlarda işlemediğinden ötürü garipsenmesini getiren tipte bir zeka parıltısıyla davranıyor.Asperger sendromlu bireyler dünyayı ortalama insandan çok daha farklı algılıyor metaforları, altta yatan anlamları, karşısındakinin aklındaki niyeti anlamakta çok zorlanıyorlar. Bu söyleneni “olduğu gibi” anlamalarını, yalan söyleyememelerini ve karşıdakinin yalanını sezememelerini doğuruyor. Hayatı çocuksu bir bakışla, “temiz” haliyle görüyorlar, ama bunun getirdiği yaşam zorluklarının etkilerini de fazlasıyla yaşamaktalar. Hem kendileri hem yakınlarıyla beraber..,” dedi.



Oyun bugüne kadar Londra West End ve New York Broadway başta olmak üzere dünya çapında "The Curious Incident of a Dog in theNight-Time" adıyla 3 milyondan fazla seyirciyle buluştu. "Tony ve Oliver gibi prestijli ödüllerde başta “En İyi Oyun” olmak üzere nice ödüle layık görüldü.



Süper İyi Günler  2, 3 Mart tarihlerinde Artı Sahne, 14 Mart’ta Kozyatağı Kültür Merkezi, 23 Mart’ta Trump Kültür, 8 ve 9 Nisan’da Caddebostan’da perde açacak.



Ford’un katkılarıyla, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanında Beko, Michelin gibi markaların çözüm ortaklıklarıyla perdelerini açan oyunun hızla tükenen biletlerine ve doğrudan otizmli bireylerin eğitimine katkı sağlayacak Tohum Zone kategorisi biletlerine www.biletix.com   adresinden ulaşılabiliyor.


Etiketler oyun tiyatrokare
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin