Süleyman Demirel son yolculuğuna uğurlanıyor!

9. Cumhurbaşkanı Demirel için bugün Meclis'te tören düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
Süleyman Demirel son yolculuğuna uğurlanıyor!

9. Cumhurbaşkanı Demirel için ilk tören Güniz Sokak'taki evinin önünde yapıldı. TBMM'deki devlet töreninin ardından Demirel'in cenaze namazı Kocatepe Camisi'nde kılındı.



Süleyman Demirel'in Türk bayrağına sarılı tabutu, askeri araçla Güven Hastanesi'nden kortej eşliğinde, Güniz Sokak'taki evinin önüne getirildi. Sabah saatlerinden itibaren Demirel'in evinin önünde toplanan sevenleri, cenazeyi burada tekbirlerle karşıladı.



Naaş, Güniz Sokak'a getirilmeden önce, buraya gül suyu püskürtüldü. Bu sırada Demirel'in tabutunun üzerine gül yaprakları serpildi.



Askeri tören mangası, Türk bayrağına sarılı naaşı evin bahçesine kurulan tören alanına getirdi. Bu sırada vatandaşların ağladığı görüldü.



Daha sonra, Süleyman Demirel için dualar okundu ve helallik istendi.



Eski TBMM Başkanı İsmet Sezgin, törende, "Güniz Sokak, siyasetin, demokrasi mücadelesinin adresidir, siyasetin sahibidir. Güniz Sokak cumhuriyet ve cumhuriyetin temel değerlerine bağlılığın, özgür düşüncenin tam adresidir. Yorulanların, sesleri kısılanların, sesleri çıkarılmayanların soluklandığı bir yerdir" şeklinde konuştu.



Demirel için Meclis'te devlet töreni



Güniz Sokak'taki törenin ardından Demirel'in naaşı Meclis'in Dikmen Kapısından geçirilerek, TBMM Şeref Kapısı önündeki tören alanına getirildi.



Burada katafalka konulan Demirel'in Türk Bayrağı'na sarılı naaşının üzerine doktoru Aylin Cesur tarafından kendisi ile özdeşleşen siyah fötr şapkası bırakıldı. Demirel'in naaşı başında, general ve amiraller tarafından ihtiram nöbeti tutuldu.



Süleyman Demirel'in öz geçmişinin okunmasının ardından aile adına kardeşi Şevket Demirel, devlet adına da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan birer konuşma yaptı.



Devlet adına konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:



"Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler... Süleyman Demirel gerçekten her bakımdan kendine has tarzı olan bir siyaset ve devlet adamıydı. Isparta'nın İslamköyü'nden çıktığını hiçbir zaman unutmadı. Bu vasfı aynı zamanda onun milletiyle güçlü bir bağıydı. Siyasetle uzun yıllar boyunca uğraşan herkes bilir ki bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. MDemirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan, bu tarz siyasetin sembolü haline gelmiş bir isimdi. İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek, onun gibi düşünmeyenlerin de yerine getirmesi gereken bir vecibedir"



Törende aile adına konuşma yapan Demirel'in kardeşi Şevket Demirel de "Gerçekten demokrasi ilkeleriyle atılan temeller bugün çok daha iyi ve verimli seviyelere ulaşmıştır. Seveni olsun olmasın, Süleyman Demirel, toplumun eğitim, sağlık, adalet, sanayi, tarım ciğerlerinin hepsine el attı, hepsine ilaç verdi" dedi.



Saygı duruşundan sonra Demirel'in naaşı top arabasına alınarak, kortej eşliğinde Meclis'in Çankaya Kapısı'ndan çıkarılarak cenaze namazının kılınacağı Kocatepe Camisi'ne götürüldü. 



Meclis Çankaya kapısından çıkana kadar korteje CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu,  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve eski Başbakanlardan Tansu Çiller de eşlik etti.



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aileye taziyelerini sunmasının ardından, yanında Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile kortejin gidişini kenardan izledi. 



Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, cenaze namazının kılındığı Kocatepe Camisi'nde, Süleyman Demirel'in başbakanlığı, cumhurbaşkanlığı dönemi ve her ikisinin dışında olduğu zamanlarda da Türk siyasetindeki etkin rolünün herkes tarafından bilindiğini belirtti.



Eski Başbakanlardan Tansu Çiller de "Artık bugün dua etme zamanı. Mekanı cennet olsun, Allah gani gani rahmet eylesin. Bütün sevenlerine, ailesine Allah'tan sabırlar diliyorum. Ama en fazla da milletimizin başı sağolsun" dedi.



Süleyman Demirel'in naaşı uçakla Isparta'ya gönderilecek ve yarın Çalca Tepe'deki anıtmezarda toprağa verilecek.(AA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin