Sudanlılar hangi Türk dizilerinden vazgeçemiyor?

Son dönemde Türkiye dizilerinin yurt dışındaki başarısı sürekli gündeme geliyor.

Google Haberlere Abone ol
Sudanlılar hangi Türk dizilerinden vazgeçemiyor?

Sudan'ın başkenti Hartum, kısa zaman önce sağanak yağmur ve selin neden olduğu yıkımın yaralarını saramıyor. Başkent olmasına karşın, altyapı hizmetlerinin çok zayıf olduğu Hartum, birçok konuda imkansızlıklarla mücadele etmeye çalışıyor.



Selden sonra kısa süren uluslararası yardımların devamının gelmemesi Sudanlı afetzedelerin her gelen kamyon ve arabaya "umut" gözüyle bakmasına neden oluyor. Kadınlar ve çocuklar, erzak yardımı yapılacağını anladıkları araçların arkasında dakikalarca koşarken, kısa süreli ümitleri yerel yöneticilerde kayıtlarının olmamasıyla hüzüne dönüşüyor.



"TAŞI TOPRAĞI ALTIN HARTUM"



Siyasi karşıklıklar ve doğal afetlerle beli bükülen Sudan halkı, dünyanın uyguladığı ambargoyla yokluk içinde kıvranıyor. Ülkenin ikiye bölünmesinin ardından, petrol gelirlerinin büyük bölümünü kaybeden Sudan'ın mili parası, dolar karşısında gün be gün eriyor.



Türkiye'deki "Taşı toprağı altın şehir İstanbul" deyiminin Sudan'daki karşılığı Hartum. Her siyasi çalkantıda ve doğal afette yeni bir göç dalgasına maruz kalan başkentin resmi nüfusu hakkında ise bilgilere ulaşılamıyor. Hristiyanların çoğunlukta olduğu, ülkenin petrol kaynağı olan Güney Sudan'ın nüfusu 12 milyon civarında. Ayrılıktan sonra bir nüfus mübadelesi yapılsa da Hartum'da çok sayıda Hristiyan yaşıyor.





Sudan'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a duyulan sevgi ve saygı en üst düzeyde. Sudanlılar'ın Türkiyelilerle karşılaştıklarında en çok söyledikleri üç kelime ise; "Erdoğan", "İstanbul" ve "Kardeş"



Genelde Türkiyelilere "Şakik" (kardeş) diye hitap eden Sudanlılar, gün içinde sık sık gerçekleştirdikleri sohbetlerinde Türkiye konusu geçince Başbakan Erdoğan'a ve Sultan Abdülhamit Han'a dua ediyorlar. Sudanlılar İstanbul'u "dar'ül hilafe" olarak tanımlarken, Türkiye'nin iç ve dış politikasını yakından takip ediyor. 



TÜRKİYE'DE POLAT ALEMDAR, SUDAN'DA MURAT ALEMDAR



Son dönemde Türkiye dizilerinin yurt dışındaki başarısı sürekli gündeme gelirken, bunun en iyi örneklerinden birini de Sudan oluşturuyor.

Türkiye'de uzun yıllardır devam eden "Kurtlar Vadisi" dizisi Sudanlılar'ın vazgeçilmezi arasında. Telaffuzdan kaynaklı olarak "Polat Alemdar", "Murat Alemdar" olarak söyleniyor. Dizinin başladığı saatlerde kafeler ve rstoranlarda hayat durma noktasına gelirken, bazı Türkiyeliler, garsonların dizinin yayınlandığı saatlerde servis dahi yapmadığını söylüyor.



Kurtlar Vadisi dışında Sudan'da en çok izlenen diğer bir Türkiye dizisi ise "Aşk-ı Memnu". 



Başkent Hartum'da futbola olan ilgi son derece yüksek. Başkent Hartum'un Omdurman bölgesinin iki güçlü takımı Merrikh ve Hilal ligde sürekli rekabet içinde. Sezon boyunca Türkiye'de sıkça rastlanan maç sonu kutlama konvoyları da geleneksel hale geldi.  AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin