Suçiçeği virüsünün yeni varyantına Hindistan'da ilk kez rastlandı

Sağlık yetkilileri, suçiçeği virüsünün klad 9 olarak bilinen yeni bir varyantının Hindistan'da ilk kez tespit edildiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Suçiçeği virüsünün yeni varyantına Hindistan'da ilk kez rastlandı

Hindistan'da bir viroloji araştırma enstitüsü olan Ulusal Viroloji Enstitüsü (NIV), mpox (eski adıyla maymun çiçeği) vakaları için tarama yaparken suçiçeğine neden olan varisella-zoster virüsünün (VZV) klad 9 varyantlarıyla karşılaştığını açıkladı.

Çalışmada, "Mpox taraması sırasında, çocuklar ve yetişkinler arasındaki şüpheli mpox vakalarında Varicella Zoster Virüsü (VZV) vakalarına rastladık" dendi.

Açıklamada, 331 şüpheli mpox vakasının 28'inin VZV pozitif olduğu belirtildi.

Klad 9, Almanya, Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkelerde suçiçeğine neden olan virüsün en yaygın varyantı. VZV'nin diğer varyantları olan klad 1 ve klad 5 daha önce Hindistan'da bulunmuş olsa da klad 9 ilk kez tespit edildi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre VZV yüksek derecede bulaşıcı suçiçeğine neden oluyor. Virüs genellikle enfekte damlacıklar, aerosoller veya solunum salgılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşıyor.

Virüs çocuklarda hafif semptomlara neden olabilirken yetişkinlerde daha şiddetli seyretme eğiliminde. DSÖ bu hastalığı "genellikle kafa derisi ve yüzde başlayan ve başlangıçta ateş ve halsizliğin eşlik ettiği kaşıntılı döküntü" gibi semptomlarla tanımlıyor.

Klad 9 enfeksiyonunun yaygın semptomları arasında döküntüler, baş ağrısı, iştah kaybı ve genel sağlıksızlık hissi yer alırken belirtiler virüse maruz kaldıktan sadece iki ila üç hafta sonra ortaya çıkıyor.

Nadir durumlarda, VZV vücudun merkezi sinir sistemine ilerledikten sonra ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor.

Çalışmanın araştırmacıları, "Suçiçeği hastalığını kızamık, bakteriyel deri enfeksiyonları, uyuz, frengi, ilaca bağlı alerjiler ve mpox viral hastalığından ayırt etmenin kritik önem taşıdığını" belirtti.

Hastalık şiddetinde önemli bir artış belirtisi olmamasına rağmen, bu rekombinasyon örüntüleri araştırmacıları ülkedeki VZV enfeksiyonlarının izlenmesi ve gözetimini güçlü bir şekilde savunmaya yöneltti.

Etiketler hindistan sağlık
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin