Su altından mesaj atmak artık mümkün. Araştırmacılar ortaya çıkardı, su altından da mesaj atabileceksiniz

Cep telefonlarıyla su altından mesaj atılabilir mi? İşte bununla ilgili müjde geldi ve akıllı bir telefonunuzla indireceğiniz bir uygulama ile birlikte mesaj atabileceksiniz...

Google Haberlere Abone ol
Su altından mesaj atmak artık mümkün. Araştırmacılar ortaya çıkardı, su altından da mesaj atabileceksiniz

Sualtında mesaj yazabilmek, gündelik yaşantının önemli bir parçası gibi görünmeyebilir. Ancak dalgıçlar ve şnorkelle yüzmeyi seven milyonlarca insan için sualtında haberleşme önemli bir konu.

Independent Türkçe'nin haberine göre dalgaların altında iletişim kurmanın halihazırda tercih edilen yolu el hareketleri. Profesyonel dalgıçlar bu yöntemde, "İyi misin?" veya "Dalışı sonlandır" gibi temel komutları içeren 200'den fazla mesaj dağarcığına sahip.

Ancak, bunlar daha uzun mesafelerde veya görüşün zayıf olduğu durumlarda risk teşkil edebiliyor.

Bu nedenle ABD'nin Seattle eyaletindeki Washington Üniversitesi'nden araştırmacılar, insanların sualtında iletişim halinde kalmalarını sağlamak için akustik sinyalleri kullanan bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi.

İcadın arkasındaki ekipten Tuochao Chen, "Akıllı telefonlar kablosuz iletişim için Wi-Fi ve Bluetooth gibi radyo sinyallerine güvenir" dedi ve ekledi: Bu sinyaller su altında iyi yayılmaz ama akustik sinyaller bunu yapabilir.

Su geçirmez akıllı telefonlar yeterli olacak

Akustik sinyaller aslında haberleşme ve denizcilik teknolojisinde yıllardır kullanılıyor. Ancak daha önce bunlar için özel ve pahalı donanım gerekiyordu. Yeni icatla birlikte su geçirmez akıllı telefonlar yeterli olacak.

Chen, "Telefona bir uygulama indirmek dışında ihtiyaç duyacakları tek şey suyun derinliğine uygun, su geçirmez bir telefon kılıfı" ifadelerini kullandı.

Araştırma ekibinin AquaApp adını verdiği uygulama, sıradan akıllı telefonlarda ve saatlerde kullanılabiliyor.

Kullanıcılar bu uygulamayı indirdiğinde önceden hazırlanmış 240 mesaja sahip oluyor.

Çeşitli senaryoların göz önüne alınmasıyla gerçekleştirilen deneylerde uygulamanın mesajları 30 metre mesafede iletmeyi başarabildiği görüldü.

Acil SOS mesajları gibi daha kısa iletilerde bu mesafenin 100 metreye çıkabildiği tespit edildi.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin