Steam Türk Lirası'nı kaldırdı, oyun fiyatları uçuşa geçti: 15 liraya satılan oyun bir gecede 1725 liraya yükseldi

Dünyanın en popüler oyun platformlarından olan Steam, Türkiye için fiyatlama sistemini dün geceden itibaren değiştirdi. Daha önce Türk Lirası ile işlem yapılabilen site artık dolar üzerinden fiyatlandırma yapıyor. İndirim döneminde 15 liraya satılan Batman: Arkham Collection paketinin bugünden itibaren fiyatı 60 dolar yani 1725 liraya yükseldi. Diğer oyunlar da resmen uçuşa geçti.

Google Haberlere Abone ol
Medyatava Özel Steam Türk Lirası'nı kaldırdı, oyun fiyatları uçuşa geçti: 15 liraya satılan oyun bir gecede 1725 liraya yükseldi

Steam’de dolar kuru geldi, fiyatlar katlandı

Popüler oyun platformu Steam, Türkiye satışlarında dolar kuruna geçti. Yeni fiyatlar oyuncuları isyan ettirdi.

Dünyanın en popüler oyun platformlarından olan Steam, Türkiye için yerel fiyatlandırmada değişikliğe gitti. Türkiye’yi çoğunluğu Orta Doğu ve Afrika ülkelerinden oluşan MENA-USD fiyatlandırma kategorisine alan Steam, böylece oyun fiyatlarında tamamen dolar üzerinden satışa geçti. Bu kategoride fiyatlar yine dolar üzerinden satılırken, geliştiriciler MENA kategorisine göre farklı ayarlamalar yapabiliyor. Örneğin bir oyunun global fiyatı 50 dolar ise MENA kategorisinde bu fiyat 40 dolar olarak belirlenebiliyor. Ancak 20 Kasım itibariyle yapılan bu değişiklik sonrasında değişen yeni fiyatların, MENA kategorisinde olsalar da cep yaktığı görüldü. Bazı oyun fiyatlarında astronomik katlanmalar görüldü.

Steam indirim dönemlerinde 15,30 liraya satılan olan Batman: Arkham Collection paketinin bugünden itibaren fiyatı 60 dolar yani 1725 liraya yükseldi.

ESKİ VE YENİ FİYATLAR

Steam’deki yeni değişikliğin bazı oyun fiyatlarına yansıması şu şekilde oldu:

Football Manager 2024
Eski fiyat 899 lira
Yeni fiyat  39,99 Dolar (1150 lira)

EA Sports FC 24
Eski fiyat: 1199,99 lira
Yeni fiyat: 69,99 Dolar (2012 lira)

Cyberpunk 2077

Eski fiyat: 799 lira
Yeni fiyat: 44,99 Dolar (1293 lira)

Last of US Part 1
Eski fiyat: 1099 lira
Yeni fiyat: 59,99 Dolar ( 1725 lira)

Popüler oyunlardaki yeni fiyatlandırmalar bu şekilde iken, görece daha ucuz olan bazı oyunlarda 4-5 kata kadar artışlar gözlendi. Öte yandan bazı firmaların henüz MENA kategorisine göre ayarlama yapmadığı ve düzenlemelerin zaman içinde gelebileceği iddia edildi.

OYUNCULAR ŞİMDİ NE YAPACAK?

Steam fiyatlarındaki artışlarla birlikte, oyuncuların bundan sonra ne yapacağı da gündeme geldi. Yerel fiyatlandırmaya devam eden Epic Games, bir değişikliğe gitmediği sürece oyuncuların yeni adresi olacak gibi gözüküyor. Yine yakın zamanda abonelik fiyatlarına zam yapan Game Pass de (Aylık 159 TL - PC) , değişen fiyatlarla hala mantıklı bir tercih olarak öne çıkıyor. Türk oyuncuların çok tercih etmediği, fiyatların Steam gibi dolar kuru üzerinden hesaplandığı Gog ve bağımsız (indie) oyunların merkezi sayılan Itch.io da artık indirim zamanlarında Türk oyuncuların uğrayacağı bir platform olabilir.

Kaynak: Erdem Şimşek
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin