SSK ve Bağkur emeklilerinin yeni maaşı belli oldu: İşte 2022 maaş zamları

Memur sendikaları ve hükümet arasında devam eden toplu sözleşmeler sona erdi. Çıkan sonuca göre; 2022 yılının ilk yarısı için emekliler %5 enflasyon farklı alacak. 2022 yılının ikinci yarısında da yüzde 7 enflasyon farkı zammı alacak.

Google Haberlere Abone ol
SSK ve Bağkur emeklilerinin yeni maaşı belli oldu: İşte 2022 maaş zamları

Nutuk.com.tr'de yer alan habere göre,  pek çok kişi tarafından her ay güncellenen emekli maaşı tablosu merak edilirken memur sendikaları ve hükümet arasında devam eden toplu sözleşmeler sona erdi.

Bununla beraber 2022 toplu sözleşme zam oranları da belli oldu. Belli olan zam oranları içerisinde 2022 yılının ilk yarısı için %5 enflasyon farklı ile beraber 2022 yılının ikinci yarısında da %7  enflasyon farkı zammı yapılmış durumda.

23 AĞUSTOS'TA MEMURLAR İLE HÜKÜMET ARASINDA TOPLU SÖZLEŞME SONUÇLANMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur sendikaları ile yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde varılan uzlaşmanın sonuçlarını açıklamıştı. Buna göre memur maaşları 2022’nin ilk yarısında yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci yarısında yüzde 7 artı enflasyon farkı kadar artırılacak. Memur sendikaları 2022 için yüzde 21, 2023 için yüzde 17 artış bekliyordu. Hükümet ilk önerisinde ikinci yarı için yüzde 6 artış öngörmüştü. Bakan Vedat Bilgin, verilen artış oranının toplu sözleşme tarihinin en yüksek artışı olduğuna dikkat çekti.

Toplu sözleşme görüşmelerini ardından Memur Sen Başkanı Ali Yalçın ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022-2023 dönemine ilişkin memur maaş zam oranlarını açıkladılar.

BAKAN AÇIKLAMIŞTI

Bakan Bilgin, 2022’nin ilk yarısı için yüzde 5 olarak daha önce yaptıkları teklifi değiştirmediklerini, ikinci yarı için ise yüzde 6 olan teklifi yüzde 7’ye çıkardıklarını ve yanı sıra enflasyon farkı verileceğini bildirdi. Vedat Bilgin, 2023 yılında ise ilk yarısında yüzde 8, ikinci yarısında yüzde 6 artı enflasyon farkı konusunda uzlaşmaya vardıklarını aktırdı.

Sendikanın, 600 liralık seyannen zam teklifinin bu koşullarda karşılanamadığını söyleyen Bilgin, buna karşılık hâlen 135 lira olan toplu sözleşme ikramiyesinin ise 400 liraya yükseltildiğini söyledi.

Bakan Bilgin, 3600 Ek Gösterge meselesinin de bu sözleşme döneminde tamamlanacağını ifade etti.

MEMURLAR NE İSTEMİŞTİ?

Memur sendikaları toplu sözleşme görüşmeleri sırasında, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulunmuştu.

 Bakan Vedat Bilgin, zam oranlarını duyurmadan yaptığı açıklamada ise Türkiye ve dünyanın çok zor günlerden geçtiğini belirtirken, toplu sözleşmenin pandemi, sel ve yangın felaketleri yaşanan bir ortamda görüşüldüğüne dikkat çekti.

Memur-Sen'den açıklama

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın açıklamaları şöyle: Zaman olarak bizim sürecimiz bu süreci tamamen bitirmeye yetmiyor. Geniş bir alanı kapsıyor. Sayın Bakanımız içeride 2022 için 5+7, 2023 için 8+6 şeklinde rakamı kamuoyuyla paylaşmış oldu. Hayırlı uğurlu olsun. İkinci yıl için yüzde 8'lik bir iyileştirme, bu anlamda beklentimizi de işaret etmektedir. Bu konuda yaptığımız görüşmelerde bu konuya ilişkimizin kaygımızın beklentimizin orana yansıtıldığını görüyoruz.

Diğer bir husus sözleşmeliler konusunda 2022 yılı içerisinde bu konuya ilişkin bir çalışma tamamlanması konusunda, daha önce sayın bakanımızla uzlaştığımıza ilişkin cümle kurdu. Ve sözleşmelilerin tamamını içerisinde bulundurma konusunda elimizden gelen gayreti gösterecek, sözleşme metnimizde özen göstereceğiz.

Yine 3600 ek gösterge konusunda yine aynı şekilde çerçeve 2022 yılı içinde tamamlanacak şekilde bir uzlaşımız arasında söz konusuydu. Bu konuda cümle kuruldu, bunda da çalışanları memnun edecek şekilde bir süreç yönetimi konusunda elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyacağız. İfade edilen rakam yüzde 26'ya tekabül ediyor. Toplu sözleşme ikramiyesinden gelen iki puan aylık iyileştirmeyle birlikte en düşük devlet memuru maaşında yüzde 28'lik bir iyileştirme anlamına gelmektedir bu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin