Spotify, 75 milyondan fazla kullanıcıya müziği nasıl sunuyor?

Uluslararası TestIstanbul Konferansı öncesi Spotify Test Yöneticisi Kristian Karl konferans konuşması hakkında bilgiler verdi.

Google Haberlere Abone ol
Spotify, 75 milyondan fazla kullanıcıya müziği nasıl sunuyor?

Doğu Avrupa ve Orta Doğu’nun önde gelen yazılım testi konferansı olan Uluslararası TestIstanbul Konferansı öncesi Spotify Test Yöneticisi Kristian Karl, yazılım test veri yönetimi ve test otomasyonu konularında açıklamalarda bulundu.



75 milyondan fazla kullanıcıya hizmet veren ve bünyesinden 2 milyardan fazla müzik listesi bulunduran Spotify’ın Test Yöneticisi Kristian Karl, uygulama istemcilerini üretim aşamasında test ettiklerini belirtiyor. Karl, “İşlev testleri için deterministik veri ve ortamlar kullanıyoruz. Genellikle testin gereklilikleri için önceden belirlenmiş veri setleri kullanılıyor. Dahili bir test veri hizmetleri (Test Data Services, TRS) bölümü kurduk. Bu bölüm, testler için gereken verilerin oluşturulma sürecinden sorumlu. Testler için gerekli olan kullanıcı hesaplarını ve profillerinin yaratılmasını da bu bölüm üstleniyor. Spotify’daki takımlarımızın operasyonel sorumluluğu var. Operasyonel sorumluluğunuz olduğunda, bir şeyler ters gittiğinde gecenin bir yarısı yatağınızdan kaldırılabilirsiniz demek oluyor. Bu durumun, kalite perspektifinden baktığımızda ilginç etkileri olduğunu gördük. Operasyonel sorumluluk aynı zamanda takımlara bir “DevOps” zihniyeti kazandırıyor. Bu zihniyet, yazılım üretimi ve altyapı değişikliklerini otomatik hale getirirken, yazılım geliştiriciler ile diğer IT çalışanlarının iletişim ve işbirliği halinde olmalarını sağlıyor” diyor.



Spotify’da yazılım test çalışanları “Kalite Asistanları” olarak tanımlanıyorlar. Yazılım kodlarını oluşturan takımların daha sürecin en başından itibaren kaliteli bir kod oluşturmaları konusunda yardımcı olunurken, aynı zamanda yazılım hataları da ayıklanıyor. Kristian Karl, “Kalite yalnızca test uzmanlarını değil, tüm takımı ilgilendiren bir konudur” diyor.



“Otomatiklik” konusunda beklentiler hatalı



Kristian Karl’ın TestIstanbul konferansındaki keynote konuşmasının ana konusu olan Otomatik Doğrulama (Automated Verification), Karl tarafından anlam bilimsel bir konu olarak adlandırılıyor. Karl, “Açıkçası Otomatik Test veya Test Otomasyonu yerine Otomatik Doğrulama denilmesini tercih ediyorum. Çünkü otomasyon bir test değildir. Test sürecinin bir parçasıdır ama test yerine otomasyonun kullanıldığını düşünmek yanlıştır. Çoğu test uzmanı bunu bilir, ancak sektörümüzdeki ne kadar çok kişinin bu farkı bilmediğini ve otomasyon için hatalı beklentiler içinde olduğunu görseniz şaşırırsınız. Bütün bu sorunun kaynağı hatalı anlam yüklemektir” diyor ve devam ediyor: “Ancak otomasyon önemlidir ve bir sistemin genel kalitesini ölçümlerken çok gereklidir. TestIstanbul konferansımdaki keynote konuşmamda otomasyondan ne beklememiz gerektiğini detayları ile anlatacağım”.



Kristian Karl, karşı karşıya oldukları test miktarının ve bunun öneminin ne kadar büyük boyutlarda olduğunu daha iyi anlaşılabilmesi için Spotify’ın bazı kullanıcı ve finansal bilgilerini de paylaştı. Kötü bir test verisi kullanımı veya otomasyonda ortaya çıkan hatalar bütün bu faaliyeti çok kötü şekillerde etkileyebilir. Kristian Karl’ın paylaştığı verilere göre Spotify’ın 20 milyondan fazlası ücretli kullanıcı olmak üzere 75 milyondan fazla kullanıcısı var. 30 milyondan fazla lisanslı müzik parçası barındıran sistemde 2 milyardan fazla müzik listesi yapılmış durumda. 58 farklı ülkede faaliyet gösteren ve hizmet veren Spotify, geçtiğimiz yıl hak sahiplerine 3 milyar dolardan fazla ödeme yapmış.



Keynote konuşmacıları gerçek hayat uygulamalarından örnekler sunacak



TTB Başkanı Koray Yitmen’in test veri stratejileri ve Türkiye Yazılım Kalite Raporu sonuçları hakkında bilgiler paylaşacağı açılış konuşması ile başlayacak konferansın keynote konuşmacıları arasında, ISTQB eski Başkanı Rex Black, Foodit.com Yazılım Testi Başkanı ve açık kaynak test otomasyon aracı Appium’un yaratıcısı Dan Cuellar ve Praegus B.V. Performans Mimarı Roland Reusden de bulunuyor.



Konferansın sonunda test veri yönetimindeki sorunların ele alınacağı ve Türkçe yapılacak panelde Keytorc Yönetici Ortağı Barış Sarıalioğlu moderatörlük görevini üstlenecek. Panel katılımcıları arasında bulunan TTB Başkanı Koray Yitmen, Kredi Kayıt Bürosu Kıdemli Başkan Yardımcısı Hazar Tuna, Intertech Genel Müdür Yardımcısı Ertekin Güzel ve Kariyer.net CTO’su ve İdari Başkan Yardımcısı Mert Hekimci değerli görüşlerini aktaracaklar.


Etiketler spotify
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin