Sözlükteki skandal ifadelere gazetecilerden tepki

Kadınlara yönelik aşağılama ve hakaret içeren deyimlerin yer aldığı sözlüklerin BİK tarafından medyaya gönderilmesiyle ilgili olarak TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Sözlükteki skandal ifadelere gazetecilerden tepki

Kadınlara yönelik aşağılama ve hakaret içeren deyimlerin yer aldığı sözlüklerin BİK tarafından medyaya gönderilmesiyle ilgili olarak TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşler yer aldı:

Basın İlan Kurumu‘nun (BİK) medya kuruluşlarına gönderdiği ve Dr. Mehmet Gedizli’nin yazdığı ''Türkçenin İsimler Sözlüğü'', ''Türkçenin Fiiller Sözlüğü'' ve ''Türkçede Öbek İsimler Sözlüğü'' adlı kitaplarda kadın haklarına ve kadınların saygınlığına aykırı ifadeler yer almaktadır.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Kadın Gazeteciler Komisyonu olarak, kadınlara yönelik aşağılama ve hakaret içeren ifadelerin yer aldığı sözlüklerin rehber kitap olarak paylaşılmasını hayret ve üzüntüyle karşılıyoruz.

BİK tarafından medyaya dağıtılan bu sözlükler, kadınlara yönelik hakaret, aşağılama içeren terimlerin onaylanma yeri asla olmamalı. Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir haberciliğin yaygınlaşması tüm gazeteciler ve kurumlar için bir görevdir.

 

Bu sözlüklerdeki sorunlu ifadeleri, medyada insan ve kadın haklarına duyarlı tüm meslektaşlarımızın dikkatine sunuyoruz.

TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu olarak kurulduğumuz 2014 yılından bu yana medyada cinsiyetçi dilin değişmesine hizmet etmek üzere çalışmalar yürütüyoruz.

Meslektaşlarımız komisyonumuzun hazırladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitlikçi Haber Kılavuzu’na www.tgc.org.tr adresinden ulaşılabilir.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin