Sözcü TV neden 9 aydır yayına başlamadı?

Sözcü gazetesi okurlarına Sözcü TV müjdesi verdi ancak Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) görevini yerine getirmemesi nedeniyle yayın hayatına başlayamıyor.

Google Haberlere Abone ol
Sözcü TV neden 9 aydır yayına başlamadı?

Sözcü Gazetesi'nin bugünkü birinci sayfasında yer alan açıklamada Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) Sözcü TV’yi nasıl engellediği anlatıldı.

RTÜK’ün Sözcü TV’nin yayına başlaması için gerekli izni yasal süre dolmasına rağmen vermediği belirtilen açıklamada “SÖZCÜ'nün başvurusunu sonuçlandırmayıp sürüncemede bırakmanız için bir baskı mı var? Yoksa, SÖZCÜ muhalif olduğu için mi böyle davranıyorsunuz?” soruları yöneltildi.

İşte “RTÜK Sözcü’den neden çekiniyor?” başlıklı açıklama:

SÖZCÜ Gazetesi, okurlarının merakla beklediği SÖZCÜ TV'yi hayata geçirmek için uydu üzerinden ulusal yayın yapan bir TV kanalını satın aldı.

Bu kanalın logosunu değiştirip “SÖZCÜ” adını vermek için Radyo Televizyon Üst Kurulu'na (RTÜK) başvurdu.

Yasaya göre, kurumun 60 gün içinde başvuruyu, olumlu ya da olumsuz sonuçlandırması gerekiyor. Ancak bu süre dolmasına rağmen RTÜK’ten herhangi bir sonuç gelmedi.

Oysa, RTÜK'ün bu yılın ilk 7 ayında, 18 adet logo ve çağrı değişikliği talebini gündeme alıp olumlu karara bağladığını öğrendik. Üstelik bunlardan 12'si, SÖZCÜ'nün değişiklik talebinden sonra başvuruda bulunmuş.

Hal böyleyken…

RTÜK'ün, diğer kuruluşların başvurularını süratle karara bağlarken, SÖZCÜ'nün talebini gündeme neden almadığını merak ediyoruz.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'e soruyoruz:

SÖZCÜ'nün başvurusunu sonuçlandırmayıp sürüncemede bırakmanız için bir baskı mı var? Yoksa, SÖZCÜ muhalif olduğu için mi böyle davranıyorsunuz?

Baskı varsa, bunu kimin yaptığını açıklayın.

Baskı yoksa, neden böyle davrandığınızı açıklayın.

Başvuruyu yasal süre içinde karara bağlamamak bir suçtur.

Bir an önce bu başvuruyu sonuçlandırırsanız, SÖZCÜ TV izleyicileriyle buluşacak. Halkın haber alma özgürlüğüne hizmet edecek. Ayrıca, SÖZCÜ TV sayesinde medyada yeni istihdam da yaratılacak.

Umarız RTÜK, çifte standart uygulamayıp SÖZCÜ TV için gereken kararı verecektir.

TAŞÇI: HUKUKİ SONUÇ DOĞURUR

RTÜK üyesi İlhan Taşçı, SÖZCÜ TV’nin lisans başvurusunun Kurul gündemine getirilmemesini değerlendirdi.

Taşçı şöyle dedi: “SÖZCÜ TV başvurusunun Kurul gündemine halen gelmemiş olması oldukça manidar. Hukuki bir eksiklik yoksa yasal zorunluluk olarak Kurul gündemine gelmesi gerekir. Keyfiyete bırakılamaz. Bu dosya bir an önce Kurul'un önüne getirilmeli.

9 ay bekletilmesi eğer SÖZCÜ olması nedeniyleyse, iktidarı eleştirebilen bir kurumun önünün kesilmesi ise bu durum anayasa da aykırıdır. SÖZCÜ'ye bir eksiklik bildirilmemiş ise RTÜK Başkanı'nın bunu Kurul'un gündemine getirmesi yasal zorunluluktur. Yapılmaması hukuki sonuçlar doğuracaktır. Niyet okuyarak da muhalefetin önünü kesmek olmaz.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin