Sözcü grubuna reklam engeli Meclis gündeminde

CHP'li vekil, 2 gazeteyle ilgili soru önergesi hazırladı.

Google Haberlere Abone ol
Sözcü grubuna reklam engeli Meclis gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Basın İlan Kurumu’nun Sözcü Grubu bünyesinde çıkarılan Korkusuz Gazetesi’ne yasal hakkı olmasına rağmen vermediği kamu ilanlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.



BASIN İLAN KURUMU İKTİDARIN ŞANTAJ ARACI MI?



Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunulan önergede şu ifadeler yer aldı:



"Devletin ilanlarını adil ve eşit dağıtması gereken Basın İlan Kurumu (BİK) Sözcü Grubu bünyesinde çıkarılan ve muhalif yayın politikasıyla bilinen Korkusuz Gazetesi’nin yasal hakkı olan kamu ilanlarını 'Aynı isimler çalışıyor' gerekçesiyle vermemektedir. Haziran 2015’ten itibaren yasal hükümlülüklerini tamamlayan gazete kamu ilanlarını bu tarihten itibaren Basın İlan Kurumu’ndan çeşitli bahanelerle alamamaktadır.



Aynı Basın İlan Kurumu iktidara yakın ve yıllardır aynı uygulamaların yapıldığı gruplara ise göz yummaktadır. 22 Ekim tarihli Sabah ve Takvim gazetelerinin manşetinde yer alan haberlerin aynı muhabire ait olması ise bunun en yakın örneğidir. Öyle ki bayi satışları 10 bin ile 30 bin arasında değişen, iktidara yakın ve yandaş olarak ifade edilen gazeteler 'Abone satışımız var' gerekçesiyle Basın İlan Kurumu’ndan kamu ilanlarını alabilmektedir.



Bu çerçevede:



1- Korkusuz Gazetesi’ne yasal hakkı olan kamu ilanları neden verilmemektedir?



2- Hükümet olarak Korkusuz Gazetesi’ne yasal hakkı olan kamu ilanlarının verilmemesi konusunda bir baskı uygulandığı doğru mudur?



3- Basın İlan Kurumu son 5 yılda hangi kuruluşa hangi miktarda kamu ilanı vermiştir?



4- Gerçek tiraj rakamlarının ortaya çıkarılması ve Devletin ilanlarının daha adil ve eşit bir şekilde dağıtılması için bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?



5- Basın İlan Kurumu hükümet eliyle gazetelere bir şantaj aracı olarak mı kullanılmaktadır?



6- Yandaş olarak tabir edilen gazetelere haksız kazanç sağlayan kurum yöneticilileri hakkında bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?



7- Bu uygulama son dönemde basına getirilen sansür ve dijital platformlardan çıkarılan kanalların devamı mıdır?



8- Kurum yönetiminde bulunan kişiler, hangi kriterlere göre seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı olan Berat Albayrak’ın ağabeyi olan Serhat Albayrak’ın Basın İlan Kurumu(BİK) yönetiminde olması etik midir?



9- İktidara yakın farklı gazetelerde aynı muhabirlere ait haberler yer almasına rağmen o gazetelere neden bir yaptırım uygulanmamıştır?



10- Bu uygulamanın nedeni grubun hükümete muhalif yayın politikasından mı kaynaklanmaktadır?"


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin