Sosyal medyada gündem oldu. Kafka'nın Değişim adlı eserini okumadan mı bastılar?

Dünyanın en bilindik yazarlarından Franz Kafka'nın değişim adlı kitabını basan bir yayınevi görenleri oldukça şaşırttı. Kitabın arka kapağı sosyal medyada paylaşıldı. Arka kapakta yazanları görünce kitabın hiç okunmadan basıldığını düşünmek mümkün.

Sosyal medyada gündem oldu. Kafka'nın Değişim adlı eserini okumadan mı bastılar?
Sosyal medya

Alman edebiyatının önde gelen isimlerinden biri olan Franz Kafka, 1924 yılında ölmüş olmasına karşın hala dünyada en çok okunan yazarlardan biri.

Eserlerinde, modern dünyanın kurumları karşısında insanın konumunu ve çaresizliğini benzersiz bir anlatımıyla ele alan Kafka için "Kafkaesk" diye bir terim bile üretildi. Kafkaesk terimi Kafka'nın yazdıklarındaki yabancılaşma duygusunu işaret etmektedir.

Kafka'nın en çok çevrilen kitaplarından biri olan "Die Verwandlung" Türk edebiyatına Değişim ve Dönüşüm olarak kazandırıldı. 

DEĞİŞİM NE ANLATIYOR?

Uzun hikâye formunda yazılmış Değişim- Dönüşüm'de olay, Gregor Samsa adlı bir pazarlamacının sabah kalktığında dev bir hamamböceğine dönüşmesiyle başlıyor. Ailesinin geçimini sağlama görevini üstlenmiş Gregor Samsa, dönüşümü sonrasında, esasında yapmak istemediği  işini bırakmak zorunda kalıyor. Gregor, ev ahalisine ekonomik olarak fayda sağlayamaması ve yük olmaya başlamasıyla ailesi tarafından dışlanıyor, nihayetinde hikâye Gregor Samsa’nın açlıktan ölmesiyle son buluyor. Hikaye metaforik anlatımla aslında kapitalizmin hakim olduğu dünyada insanın gönüllü/ zorunlulu köleliğe mahkum edilerek kendisinden yabancılaşmasını anlatıyor.

YAYINEVİNİN TUHAF BASIMI

Twitter'da Burak Albayrak adlı kullanıcının yaptığı paylaşımda ise bir yayınevinin "Değişim" adıyla yayınladığı kitabın arka kapağı görülüyor. Kitabın arka kapağına bakıldığında yayınevinin Kafka'yı hiç okumadan bastığı yorumunu yapmak mümkün. Arka kapakta kitapla ilgili şöyle yazıyor: Gregor Samsa, babasının iflasının ardından ailesine bakmak zorunda kalmış genç bir sigortacıdır (Kafka'da uzun bir süre sigortacılık işiyle uğraşıp bu işten emekliye ayrılmıştır). Babası ise iflastan sonra çalışmamış ve Gregor'un eline bakar durumu düşmüştür. Hattâ Gregor'un babası pek rahat hareket edemediğinden iflastan sonra çalışmayı hiç düşünmemişti bile. Nasıl olsa Gregor, ailesine yetecek miktarda para kazanabiliyordur...
Ne var ki, o sabah her şey değişir. Gregor Samsa, uykusundan uyandığında nedenini asla anlayamayacağı ve araştır(a) mayacağı bir sürpriz ile karşılaşır: Gregor Samsa "değişim"e uğramıştır, yani Gregor Samsa artık bir insan değil, dev bir Örümcektir...

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin