Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'ni kazananlar açıklandı! Türkiye'den hangi isimler ödül aldı?

Dünyanın en büyük fotoğrafçılık yarışmalarından biri olan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'nde kazananlar belli oldu.

Google Haberlere Abone ol
Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'ni kazananlar açıklandı! Türkiye'den hangi isimler ödül aldı?

Dünya Fotoğraf Organizasyonu tarafından düzenlenen ve 2007 yılından bu yana Sony sponsorluğunda sürdürülen, dünyanın en büyük fotoğrafçılık yarışmalarından biri olan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri 2015’in kazanan isimleri açıklandı.



Yarışmanın Onursal Jürisi, diğer ödül sahiplerinin yanı sıra, Amerikalı fotoğrafçı John Moore’u da 2015 Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin L’Iris d’Or/Yılın Profesyonel Fotoğrafçısı olarak seçildiğini duyurdu. 



Ödüllerde profesyonel kategoride kazanan 13 isim arasından seçilen 'Ebola Krizi Liberya’nın Başkentini Alt Üst Etti' başlıklı ödüllü çalışma, bu insani trajedinin iç parçalayıcı görüntülerinden oluşan, güçlü bir fotoğraf serisi. Getty Images’ın Kadrolu Kıdemli Fotoğrafçısı ve Özel Muhabiri olan Moore’un ödüllü fotoğrafları, genel olarak ölümcül hastalığın merkez üssü olan Liberya’nın başkenti Monrovia’daki Ebola salgınının boyutlarını ilk ortaya koyan çalışmalar olarak değerlendiriliyor.



New York’ta yaşayan Moore, bugüne kadar 70’i aşkın ülkede fotoğraf çekti. Robert Capa Altın Madalyası sahibi hem Uluslararası Yılın Fotoğrafları hem de Ulusal Basın Fotoğrafçıları Derneği’nin Yılın Fotoğrafçısı ünvanlı Moore, World Press Photo tarafından da dört defa ödüllendirildi.



Fotoğrafçılık sektörünün önde gelen isimlerinin katılımıyla Londra’da gerçekleştirilen gala töreninde, fotoğrafçıya ödülünün yanı sıra 25.000 ABD dolarlık nakit ödül ve en son Sony dijital görüntüleme ekipmanı da takdim edildi. 



Jüri üyeleri Çin’deki Xinhua Haber Ajansı Görüntü Merkezi’nden Xingxin Guo; Birleşik Krallık’tan fotoğrafçı Jocelyn Bain Hogg; ve Almanya’da Spiegel Online’dan Oliver Schmitt, yaptıkları ortak açıklama ile  çalışmayı şöyle değerlendirdi: “John Moore’un krizi konu alan fotoğrafları, insanların bu görünmez düşman tarafından paramparça edilen günlük yaşamlarının acımasızlığını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Bununla birlikte, bu dehşet karşısında sergilediği ruh ile övgüyü hak ediyor. Samimi ve saygılı fotoğrafları bizi cesaret ve dürüst gazeteciliği ile etkiliyor. Böyle bir durumdan istifade eden ile aynı durumu yürek, şefkat ve anlayış ile aktaran fotoğraflar arasında ince ve zorlu bir çizgi vardır ve bu fotoğrafçı bunu mükemmel bir beceri ile yakalamış. Bunu, güçlü kompozisyon ve ikna edici görsel anlatısı ile bir araya getirdiğinizde, belgesel fotoğrafçılık iyiden harikaya gidiyor.”



Her yetenek düzeyinden fotoğrafçıya açık yarışma



Bugün sekizinci yılında olan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri, her yıl geniş bir tür yelpazesinden dünyanın en iyi çağdaş fotoğraflarını sunuyor. Katılımın ücretsiz olduğu ve her yetenek düzeyinden fotoğrafçıya açık olan yarışma, fotoğrafçılık dünyasının yetkin sesleri arasında yer alıyor ve hem yükselen yetenekleri hem de önemli sanatçıları cezbediyor.



Sektörün saygın uzmanlarından oluşan bir uluslararası jürinin değerlendirdiği ödüllerde, yarışma sadece kazananların değil, finale kalanların da ismini duyurmasını ve itibarını artırmasını sağlıyor. 2015 ödülleri, 171 ülkeden sunulan 183.737 resim ile rekor sayıda yarışmacıyı çekerek dünyanın en büyük fotoğrafçılık yarışması olarak konumunu sağlamlaştırdı.



Profesyonel kategoride kazanan isimler ve finalistler



On üç profesyonel kategoride kazanan isimlerin yanı sıra ikinci ve üçüncülük derecelerini alan fotoğrafçılar da açıklandı. Dünyanın dört bir yanından, geniş bir yelpazeye yayılmış konu başlıklarını ele alan ödüllü eserlerin her biri kendi türünde çağdaş fotoğrafçılığın en iyilerini gözler önüne seriyor. Kazanan isimler şöyle:



    Mimari: Kazanan – Cosmin Bumbuț, Romanya

    2. – Massimo Siragusa, İtalya

    3. – Vadim Sivak, Ukrayna



    Kültür & Sanat: Kazanan – Aristide Economopoulos, Birleşik Devletler

    2. – Alessandra Bello, İtalya

    3. – Rich Wiles, Birleşik Krallık (Filistin’de yaşıyor)



    Kampanya: Kazanan – Sebastian Gil Miranda, Fransa (Arjantin’de yaşıyor)

    2. – Jonathan Syer Birleşik Krallık

    3. – Eduardo Leal, Portekiz (Birleşik Krallık’ta yaşıyor)



    Kavramsal: Kazanan – Rahul Talukder, Bangladeş

    2. – Daesung Lee, Güney Kore (Fransa’da yaşıyor)

    3. – Alejandro Almaraz, Arjantin



    Çağdaş Meseleler: Kazanan – Scott Typaldos, İsviçre

    2. – Corentin Fohlen, Fransa

    3. – Annalisa Natali Murri, İtalya



    Güncel Gelişmeler: Kazanan – John Moore, Birleşik Devletler

    2. – Valery Melnikov, Rusya

    3. – Herman Verwey, Güney Afrika



    Manzara: Kazanan – Simon Norfolk, Birleşik Krallık

    2. – Peng-Chun Yen, Tayvan

    3. – Giulio di Sturco, İtalya



    Yaşam Tarzı: Kazanan – Li Fan, Çin

    2. – Dovile Dagiene, Litvanya

    3. – Ramil Gilvanov, Rusya



    İnsanlar: Kazanan – Giovanni Troilo, İtalya

    2. – Johan Bavman, İsveç

    3. – Liza Van der Stock, Belçika



    Portre: Kazanan – Ruben Salgado Escudero, İspanya (Myanmar’da yaşıyor)

    2. – Dougie Wallace, Birleşik Krallık

    3. – Jens Juul, Danimarka



    Spor: Kazanan – Riccardo Bononi, İtalya

    2. – Irina Dainakova, Belarus

    3. – Jonathan Yeap Chin Tiong, Singapur



    Natürmort: Kazanan – Donald Weber, Kanada

    2. – Peter Franck, Almanya

    3. – Mong-Yong Sim, Malezya (Tayvan’da yaşıyor)



    Seyahat: Kazanan – Bernhard Lang, Almanya

    2. – Nadia Dias, Hindistan

    3. – Yoko Naito, Japonya



Yılın Açık Fotoğrafçısı



Amatör Alman fotoğrafçı Armin Appel, “Okul Bahçesi” isimli eseri ile Açık Kategoride Yılın Fotoğrafçısı seçilirken 5.000 ABD doları değerindeki ödülün de sahibi oldu. Açık Yarışma’da yaklaşık 80.000 yarışmacı arasından seçilen, Appel’in yamaç paraşütü yaptığı sırada çektiği fotoğraf, Almanya’daki Biberach an der Riss’in canlı manzarasını gözler önüne seriyor. Fotoğraf, Açık kategorinin 31 Mart 2015’te açıklanan diğer dokuz kazanan ismin de beğenisini kazanmıştı. Açık yarışma, United Photo Industries Kreatif Direktörü Sam Barzilay’ın (ABD) başkanlığında bir araya gelen Dünya Fotoğraf Organizasyonu uzmanlarından oluşan bir jüri heyeti tarafından değerlendirildi.



Türkiye Ulusal  Ödülü 



Burak Şenbak ‘Soğuk’ adlı fotoğrafıyla Açık kategorisinde Türkiye Ulusal Ödülü’nün sahibi oldu. 2014 yılının Mart ayında Bitlis’te çektiği fotoğrafında soğuk havada bufaloların keyfini çıkardığı termal suyun yanında ayakta duran çocuk öne çıkıyor. Şenbak, Sony A5000 fotoğraf makinesi ödülünün de sahibi oldu. Türkiye Ulusal Ödülünde ikinciliği Fatma Demir kazanırken Serkan Çolak da üçüncülüğü elde etti.



Fotoğrafçılığa Üstün Katkı – Elliott Erwitt



Tanınmış Magnum fotoğrafçısı Elliott Erwitt, ödüllerde Fotoğrafçılığa Üstün Katkı ödülü ile onurlandırıldı. Erwitt, günlük hayatı yakalayan samimi ve sıklıkla da ironik siyah ve beyaz fotoğrafları ile tanınıyor. Ödül ile, Erwitt ticari ve kişisel çalışmalarına alaycı ve zeka dolu bir görsel deha ile yaklaşan, mütevazı bir usta olarak takdir görüyor.



Erwitt’in 60 yıllık kariyeri boyunca imza attığı en tanınmış ve daha az bilinen eserlerinin bir bileşımini kutlayan samimi bir gösteri de, Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri sergisi kapsamında Londra’daki Somerset House’da sunulacak. Daha önce ödüle layık görülen isimler arasında Mary Ellen Mark, William Eggleston, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud, William Klein ve Phil Stern de bulunuyor.



Yılın Genç Fotoğrafçısı



Yılın Genç Fotoğrafçısı ünvanına ise 19 yaşındaki Malezyalı öğrenci Yong Lin Tan layık görüldü. 19 yaş ve altındaki fotoğrafçıların katılımına açık olan ve her bir yarışmacının tek bir fotoğrafı üzerinden değerlendirildiği kategorinin kazanan atmosferik fotoğrafı, fotoğrafçının büyükannesinin Malezya’nın Kedah şehrinde bulunan evinin arka sokağında çekildi. Eser, 31 Mart 2015’te açıklanan üç Genç Kategori birincisinin çalışmaları arasından sıyrıldı. Gençlik yarışmasına toplamda 6.675 eser katıldı.



Yılın Öğrenci Fotoğrafçısı



Saint Petersburg Devlet Politeknik Üniversitesi’nden Rus fotoğrafçı Svetlana Blagodareva, dünyanın dört bir yanından finale kalan dokuz öğrenciyi geride bırakarak Yılın Öğrenci Fotoğrafçısı ünvanını almak üzere ipi göğüsleyen isim oldu. Blagodareva ödül olarak, üniversitesine 35.000 Euro değerinde Sony fotoğrafçılık ekipmanı kazandırdı. Bugün dünyanın fotoğrafçılık öğrencilerine yönelik en büyük uluslararası programlarından biri olan Öğrenci Odağı programı, altı kıtaya yayılmış 230 kuruluş ile birlikte çalışıyor.



"Yılın fotoğrafçılarını seçtiler! İşte, Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'ni kazananlar!" Galerisine Göz At


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin