Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'nde kazanan fotoğrafçılar açıklandı

Dünya Fotoğraf Organizasyonu tarafından düzenlenen ve Sony sponsorluğunda sürdürülen yarışmada kazananlar açıklandı.

Google Haberlere Abone ol
Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri'nde kazanan fotoğrafçılar açıklandı

2007 yılından bu yana Sony sponsorluğunda sürdürülen, Dünya Fotoğraf Ödülleri’nin 2013 yarışmasında, Açık, Türkiye özel ödülü, Gençler ve 3D kategorilerinde ödül kazanan isimler bugün açıklandı. Şili’den Vietnam’a kadar çok geniş bir coğrafyadan fotoğrafçılar tarafından çekilen kazanan fotoğraflar, Kazakistan’ın Mangystau şehrinde bir çiftin gece gökyüzüne karşı dünya evine girmesinden Güney Çin’deki ‘Fung Shun’ ateş ejderi dansına kadar çok çeşitli konuları tek bir karede bir araya getiriyor.



Açık kategoride kazanan isimler



Değerlendirmenin bir amatör fotoğrafçı tarafından çekilmiş tek bir kare üzerinden yapıldığı Açık Kategori’de kazanan fotoğrafçılar neredeyse 55.000 yarışmacı arasından seçildi. Kazanan isimler şöyle:



Mimari - Martina Biccheri, İtalya



Kültür ve Sanat - Gilbert Yu, Hong Kong

Geliştirilmiş  - Hoang Hiep Nguyen, Vietnam

Düşük Işık - Elmar Akhmetov, Kazakistan

Doğa & Vahşi Yaşam  - Krasimir Matarov, Bulgaristan

Panoramik - Yeow Kwang Yeo, Singapur

İnsanlar - Hisatomi Tadahiko, Japonya

Gülümseme – Mac Kwan, Çin

O An -  Matías Gálvez, Şili

Seyahat - Manny Fajutag, Filipinler

 

Açık kategoride ödül kazanan on isim, Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Açık Kategoride Yılın Fotoğrafçısı ödülü için birbirleriyle yarışacak. 25 Nisan tarihinde düzenlenecek gala töreninde açıklanacak olan genel kategori birincisi fotoğrafçı 5.000 ABD doları tutarındaki ödülün de sahibi olacak.



Her biri bir Sony A77 fotoğraf makinesi ile ödüllendirilecek kategori birincilerinin fotoğrafları, 26 Nisan - 12 Mayıs tarihleri arasında Londra’daki Somerset House’da düzenlenecek olan 2013 Sony Dünya Ödülleri Sergisi’nde ziyaretçiler ile buluşacak. Fotoğraflar, aynı zamanda Sony Dünya Ödülleri kitabının 2013 baskısında da yayımlanacak.



Açık yarışmanın Jüri Başkanı ve Amateur Photographer Dergisi’nin Editörü Damien Demolder konuyla ilgili şunları söyledi: “Amatörler sadece sergiledikleri kararlılık, tutku ve içlerindeki enerji ile değil, aynı zamanda yakalamayı başardıkları parmak ısırtan kalite ile de beni sürekli olarak hayretler içinde bırakıyor. Olağanüstü yaratıcı olabiliyor ve harika bir fikri veya anı muhteşem bir fotoğrafa dönüştürmek konusunda üstün bir beceri gösterebiliyorlar. Birçok açıdan, profesyonel kategorilere kıyasla amatör fotoğraflarda gerçek yaşamdan çok daha fazla parça ve ruh bulabiliyorsunuz, çünkü amatörler bunu içlerindeki fotoğrafçılık aşkı için yapıyorlar. Bu yılın Açık yarışması finalistlerinin listesi ve kazanan isimler de bahsettiğim bu özellikleri mükemmel şekilde sergiliyor.”



Türkiye’ye özel Açık yarışmada kazananlar



Bu yıl ilk kez dünya çapındaki yarışmanın Açık Kategorisi’ne Türkiye’den katılan fotoğrafçıların eserleri, Türkiye’ye özel yarışma kapsamında değerlendirdi. Uluslararası savaş fotoğrafçısı, gezgin, macera insanı, belgesel yapımcısı Coşkun Aral, Dünya Fotoğraf Organizasyonu Yaratıcı Direktörü Astrid Merget, İFSAK İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tanju Akleman, EFIAP  Cemil Ağacıkoğlu ve Sony Eurasia A.Ş. Pazarlama Direktörü Richard de Barbanson’dan oluşan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Türkiye Jürisi’nin belirlediği isimler şöyle:



Birinci - Serkan Çolak

İkinci - Serkant Hekimci

Üçüncü - İhsan İlze

Kömür İşçileri adlı fotoğraf çalışması ile birinciliği kazanan Serkan Çolak, 25 Nisan tarihinde Londra’da düzenlenecek ödül törenine gidecek, Sony NEX dijital fotoğraf makinesi kazanacak ve fotoğrafını tüm dünya görecek. Ayrıca üç kazananın fotoğrafları da Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Sergisi’nde ziyaretçiler ile buluşacak.



Gençler Yarışmasında kazanan isimler



19 yaş ve altı fotoğrafçılara açık olan Gençler yarışması, fotoğrafçılıkta bir sonraki kuşağın içindeki yetenekleri keşfetmeyi hedefliyor. Kategoride ödül kazanan isimler şunlar:



Kültür - Alecsandra Dragoi, Romanya

Çevre - Xu Wei Shou, Tayvan

Portreler - Berta Vicente, İspanya

Yukarıdaki üç fotoğrafçı arasından seçilecek olan Genel Gençler Kategorisi Yılın Fotoğrafçısı’nın ismi, 25 Nisan tarihinde düzenlenecek olan Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri gala töreninde açıklanacak.



3D Yarışmasında kazanan isim



Bu kategoride ödülü kazanan isim Slovenyalı fotoğrafçı Matja? Tan?i? oldu. Önde gelen bir 3D moda fotoğrafçısı olarak çalışmalarını Pekin ve Ljubljana’da sürdüren, Londra Moda Okulu mezunu Matja?’ın çalışmaları dünyanın dört bir yanında sergilendi ve yayınlarda yer aldı. ZAMAN BEKÇİSİ adlı fotoğrafında, Çin’in Yijian şehrinde bulunan eski evlerin Hui tarzı oturma odalarından esinlenmiş.



Profesyonel kategoride kazanan isimler ile prestijli L’Iris D’Or/ Sony Dünya Fotoğraf Ödülleri Yılın Profesyonel Fotoğrafçısı 25 Nisan tarihinde Londra’da düzenlenecek gala töreninde açıklanacak. L’Iris D’Or ödülünü kazanan isim aynı zamanda 25.000 ABD doları tutarındaki ödülün de sahibi olacak.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin