SONDAKİKA Esnafa elektrikte yüzde 25 indirim geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den açıklama geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den açıklama geldi. Elektrik faturasında tarife değişikliğini 1 Mart'a kadar gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydeden Dönmez, "Esnafa elektrikte muhtemelen yüzde 25 indirim olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol
SONDAKİKA Esnafa elektrikte yüzde 25 indirim geliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den açıklama geldi

Bakan Dönmez, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dünkü kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada vatandaşa desteğin devam edeceğini ifade ettiğini belirtti. Kabine toplantısı sonrası atılacak adımların da kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Bakan Dönmez, elektrik tarifelerine ilişkin, “210 kilovatsaatin altındaki ve üstündeki birim fiyatlara ilişkin olarak da Sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi. Burada 'Vatandaşımızın lehine ne olabilir? Tekrar çalışalım' denildi. Biz de şu anda o çalışmayı yapıyoruz" dedi.

'DERNEK VE VAKIFLAR MESKEN GRUBUNA DAHİL EDİLDİ'

Bakan Dönmez, sivil toplum kuruluşları, dernek ve vakıflardan gelen yoğun bir talebin olduğunu belirterek, "Biz dernek ve vakıf gibi sivil toplum kuruluşlarını mesken abone grubuna dahil edilmesi yönünde bir karar almış olduk. Bu abone grubunda yer alan dernek ve vakıfların yöneticileri elektrik dağıtım şirketine giderek bu durumlarını bildirecekler. Cemevleri de bu grupta değerlendirilecek. Bu abone grubundan yararlananlarının sayısını artırmış olduk. Dernek ve vakıf statüsünde olanların tamamı bundan yararlanabilecek. Dolasıyla mesken grubuna girmiş olacaklar. Belki kilovatsaat başına yaklaşık 1 lira ortalama bir indirimden faydalanmış olacak" diye konuştu.

'AMACIMIZ 1 MART'A KADAR DEĞİŞİKLİKLERİ TAMAMLAMAK'

Bakan Dönmez, ticarethane grubunda yer alan esnaf, zanaatkarlar ve diğer küçük işletmelere yönelik de çalışmalar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Konuttakine benzer 'ticarethane tarifesi' içinde bir indirimli tarife üzerinde çalışmaya başladık. Buradaki miktarı henüz tespit etmedik. Ama konutta indirimli tarife altında kalanların sayısı yüzde 64. Amacımız, tüm ticarethaneler içinde indirimli tarifeden yararlanacakların oranının bu seviyelerde olacak şekilde belirlenmesi. Bazı verileri sahadan istedik, çalışıyoruz. Tabi ki konuttaki 210 kilovatsaatten fazla olacak. Özetle baktığımızda bakkal, manav, berber, kırtasiye, kahvehaneler gibi bunların büyük bir kısmı indirimli tarifeden yararlanabilir hale gelecek. Bunu da en kısa sürede açıklayacağız. Amacımız 1 Mart'a kadar bu değişiklikleri tamamlayıp yetiştirmek. 1 Mart itibariyle bu uygulamaya geçmiş olmayı hedefliyoruz. En kısa sürede kamuoyuyla paylaşmış olacağız. Esnafa indirimli tarifede yüzde 25 gibi bir indirim söz konusu olacak."

'ELMA İLE ARMUDU KIYASLIYORLAR'

Sadece Türkiye'nin değil, enerjide dışa bağımlı olan bütün ülkelerde benzer sorunlar olduğunu dile getiren Bakan Dönmez, Türkiye'nin de vatandaşını fiyat artışından korumak için çeşitli adımlar attığını söyledi. Elektrik ve doğal gazda 2021'de toplamda 100 milyar liralık sübvansiyon yapıldığına dikkati çeken Dönmez, "Bu yılda bundan daha az olmayacak. Öyle ki rakamlar hazinemizin yüklenmiş olduğu bedelin geçtiğimiz yıldan daha fazla olacağını gösteriyor" dedi.

 

Elektrik Üretim A.Ş.'nin ucuz fiyattan elektrik satmasının nedeninin piyasayı aşağı çekmek olduğuna vurgu yapan Dönmez, "Elma ile armudu kıyaslıyorlar. Bunu bilerek veya bilmeden yapıyor olabilirler" diye konuştu.

Elektrik desteğinin kapsamının genişlediğine ve 2,1 milyon haneden 4 milyon haneye çıktığına dikkat çeken Bakan Dönmez, doğal gaz yardımından da yaklaşık 4 milyon hanenin faydalanacağını belirtti.

'ISPARTA'DA GEREĞİ YAPILACAK'

Isparta'da yoğun kış şartlarından kaynaklı elektrik kesintisine ilişkin de Bakan Dönmez, kentte 3 Şubat günü son yıllardaki en şiddetli kar yağışının yaşandığını ifade etti. Meteorolojik verilere göre Isparta genelinde metrekareye 89 kilogram civarında bir yağış düştüğünün altını çizen Dönmez, kendisinin de yurt dışından döndükten hemen sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşüp Isparta'ya gittiğini aktardı. Isparta'daki yağış sonrası şebekelerde ciddi hasarlar olduğuna değinen Bakan Dönmez, "Isparta genelinde yıllık 1000-1200 aralığında bir arıza ihbarı alınırken, o gün oluşan bu hasarların sayısı 10 bin, 12 bin civarına ulaştı, yani neredeyse 10 katına. Başka bir ifade ile 10 yılda yağan bir yağış oluşan bir arızayı 1 günde oluşmuş oldu." dedi.

 

Elektrik dağıtım şirketleriyle bir araya gelerek acil eylem planlarının tekrar gözden geçirdiklerini belirten Dönmez, "Isparta genelindeki afetle ilgili dağıtım şirketine yönelik TEDAŞ bir inceleme başlattı. Öncesindeki hazırlıklar ve afet sonrası yapılan bu müdahalelere ilişkin gerçekleşen olaylara ilişkin. Buradan çıkacak neticeye göre şirketin, yetkililerin varsa bir eksik noksan noktaları tespit edilecek ve eğer bir müeyyide uygulanacaksa gereği de yapılacak" diye konuştu.DHA

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin