Son günlerdeki olayları unutanlar aman dikkat: Bu Alzheimer hastalığının sinyallerinden biri!

Son günlerde yaşanan olayları unutuyorsanız dikkat, bunu sakın önemsiz görmeyin. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Levent Gül, Alzheimer başlangıcı belirtilerinin genellikle küçük çaplı hafıza sorunları olmakla birlikte son günlerdeki konuşmaların, yaşanan olayların unutulması; kişilerin, nesnelerin ve yerlerin isimlerinin hatırlanamaması gibi bulguları da içerdiğinin altını çizdi.

Google Haberlere Abone ol
Son günlerdeki olayları unutanlar aman dikkat: Bu Alzheimer hastalığının sinyallerinden biri!

Hafıza ve diğer zihinsel fonksiyonlarda ilerleyici bozulma sonucu ortaya çıkan, entelektüel kapasitenin kaybı durumuna demans -bunama- denildiğini ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Levent Gül, “Demansın beyin ya da beyin dışı olmak üzere, tedavi edilebilen ya da edilemeyen birçok nedeni vardır. Alzheimer, demansın en sık görülen tipidir. Son günlerde yaşanan olayların unutulması, Alzheimer’ın en önemli sinyallerinden biridir” dedi.

Alzheimer hastalığının, bilişsel ve davranışsal alanda performans düşüklüğü şikâyetleriyle ortaya çıktığını söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Levent Gül, Alzheimer başlangıcı belirtilerinin genellikle küçük çaplı hafıza sorunları olmakla birlikte son günlerdeki konuşmaların, yaşanan olayların unutulması; kişilerin, nesnelerin ve yerlerin isimlerinin hatırlanamaması gibi bulguları da içerdiğinin altını çizdi.

SEMPTOMLAR, İLK TEŞHİS EDİLDİĞİ DÖNEMDE SIKLIKLA GÖRÜLÜR

Semptomların genellikle hastalığın ilk teşhis edildiği dönemde sıklıkla görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Gül, “Bilinç bulanıklığı, kişinin bulunduğu ortama adapte olmakta zorlanması, kişinin iyi bildiği yerlerde kaybolması, konuşma ve dil becerilerine ilişkin sorunlar, saldırganlık, aile ve arkadaşlarından olağan dışı taleplerde bulunma, çevreye karşı şüphe duyma gibi kişilik bozukluklarının gelişimi, halüsinasyon ve sanrılar, motivasyon ve öz saygı düşüklüğü, kişilerin günlük aktivitelerini yardımsız yapmakta zorluk çekmesi, kişinin hatırlayamadığı olayları inkar etmesi, kaygı ve depresyon gibi semptomlar genellikle hastalığın ilk teşhis edildiği dönemde sıklıkla görülür” diye konuştu.

ALZHEİMER BULAŞICI DEĞİLDİR

Alzheimer hastalığının, beyin hücrelerinin programlanandan daha erken ölmesinden kaynaklandığını vurgulayan Prof. Dr. Gül, “Yaşla beraber her kişide beyin hücre ölümü olmaktadır ama Alzheimer hastalığında bu süreç çok hızlı ve erken olmaktadır. Hücre ölümüyle birlikte beynin yavaş yavaş büzüşmeye başlar ve küçülür” dedi. Alzheimer hastalığının bulaşıcı bir hastalık olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Gül, nadiren -yaklaşık 100 hastanın 5'inde- genetik formların da olabileceğini sözlerine ekledi.

TÜRKİYE’DE 300 BİN ALZHEİMER HASTASI VAR

Alzheimer hastalığının, 65 yaşın üzerindeki kişilerde yüzde 3-11, 85 yaşın üzerinde ise yüzde 20-47 oranında görülme sıklığına sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Gül, “Dünyanın değişik bölgelerinde yapılan çalışmaların sonuçlarına göre, 65 ile 85 yaşları arasında hastalığın görülme sıklığı her 5 yılda iki katına çıkmaktadır. Yaşın ilerlemesi, Alzheimer riskini artıran en önemli etkendir. Günümüzde Türkiye’de 300 bin civarında Alzheimer hastası olduğu düşünülmektedir” diye konuştu.

FİZİKSEL FONKSİYONLAR OLUMSUZ ETKİLENİR

Alzheimer hastalığı ilerledikçe, beyindeki değişiklikler, yutma, denge, bağırsak ve mesane kontrolü gibi fiziksel fonksiyonların etkilendiğini ifaden eden Prof. Dr. Gül, “Bu etkiler; akciğerlere sıvı veya yiyecek solumak -aspirasyon-, zatürre veya diğer enfeksiyonlar, düşme ve kırıklar, yatak yaraları, yetersiz beslenme veya dehidrasyon, idrar yolu ve böbrek problemleri gibi ek sağlık sorunlarına karşı savunmasızlığı artırabilir” dedi.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin