Son Dakika... Katar: Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki insani ateşkes iki gün daha uzatıldı

Katar'dan yapılan açıklamaya göre Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki insani ateşkes iki gün daha uzatıldı. Taraflar arasındaki 4 günlük anlaşma 24 Kasım itibariyle başlamıştı.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... Katar:  Gazze'de İsrail ile Hamas arasındaki insani ateşkes iki gün daha uzatıldı

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 günlüğüne verilen "insani aranın" son gününde sıcak bir gelişme yaşandı.

Hamas, "Katar ve Mısır'la Gazze'deki "insani ara"nın aynı şartlar altında 2 gün daha uzatılması konusunda mutabakata varıldı" açıklamasında bulundu.

Katar Dışişleri Bakanlığı da, Gazze'deki "insani aranın" 2 gün daha uzatılması için mutabakata varıldığını duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netahyahu, Hamas'ın serbest bırakacağı her 10 İsrailli esire karşılık "insani aranın" bir gün uzatılmasına olumlu bakabileceklerini söylemişti. 

BM'DEN İLK DEĞERLENDİRME

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Gazze'de "insani ara" ile sonuçlanan diyaloğun sürdürülerek "tam insani ateşkese" dönüştürülmesi gerektiğini açıklamıştı.

Mısır'dan yapılan açıklamada da, "Katar ile ortak çabalarımızla ateşkesin 2 gün uzatılmasına yakınız." denilmişti. Müzakareler sonuç verdi ve Gazze'deki ateşkes 2 gün daha uzatıldı.

BM Genel Sekreteri Guterres bu gelişmeyi "Gazze'deki insani ara savaşın karanlığında insanlık namına bir adım ve bir umut ışığı" ifadeleriyle değerlendirdi. 

NE OLMUŞTU?

Taraflar arasında esir takasının yapıldığı ateşkes arası 24 Kasım itibariyle başlamıştı.

4 günlük anlaşma kapsamında serbest bırakılması istenen 150 Filistinlinin İsrail cezaevlerinde tutulan kadınlar ile 19 yaş altı gençlerden oluşması öngörülüyor. 

Serbest bırakılacak 50 İsraillinin ise dört gün boyunca gruplar halinde evlerine dönmesi planlanıyor. 

Bu arada İsrail'den yapılan açıklamada, duraklamanın serbest bırakılan her 10 rehine için bir gün daha uzatılacağı belirtildi.

Hamas, İsrail'in ateşkes boyunca her gün sabah 10'dan akşam 4'e kadar Gazze'nin kuzeyi üzerindeki hava trafiğini durdurmayı ve yine dört gün boyunca güney üzerindeki tüm hava trafiğini askıya almayı kabul ettiğini açıkladı. 

Keza Hamas, İsrail'in Gazze'de kimseye saldırmamayı ve tutuklamamayı kabul ettiğini, vatandaşların, İsrail'in kara harekâtını başlattığı Gazze'nin kuzeyinden kaçan Filistinlilerin kullandığı ana yol olan Selahaddin Caddesi'nde serbestçe hareket edebileceğini aktardı.

Rehinelerin, İsrail dışında Gazze ile sınırı olan tek ülke olan Mısır üzerinden nakledilmesi bekleniyor.

Filistin Esirler Cemiyeti, yaptığı açıklamada, 22 Kasım çarşamba günü itibariyle İsrail'in elinde 88'i kadın, 250'si 17 yaş ve altı çocuk olmak üzere 7 bin 200 tutuklu bulunduğu bilgisini verdi.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin