Son Dakika... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz duyurdu. Vietnam'da ikinci konsolosluk açılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz Vietnam Başbakanı Sayın Pham Minh Chinh ile İmza Töreni ve Ortak Basın Toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Yılmaz, Vietnam'da ikinci konsolosluk açacaklarını belirtti. İki liderin görüşmesinin ardından Erdoğan, Başbakan Chinh’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz duyurdu. Vietnam'da ikinci konsolosluk açılacak
AA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile bir araya geldi.

Yılmaz ile Chinh ve beraberindeki heyet, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde anlaşmaların imza töreni ve ortak basın toplantısı düzenledi.

Düzenlenen 'İmza Töreni ve Ortak Basın Toplantısı'nda Yılmaz, ikinci konsolosluk açacaklarını duyurdu.

YILMAZ'DAN AÇIKLAMA!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz: “ Vietnam ekonomisinin kalbi Ho Şi Minh şehrinde başkonsolosluk açma hususunda mutabık kaldık. Askeri konular ve savunma sanayi, ilişkilerimizin geliştirilmesi gereken bir boyutu. Bu çerçevede, Sayın Başbakan ile bu alanda işbirliği olanaklarını ele aldık. Uluslararası terörizm ve sınır aşan suçlar konusunun önemini ele alarak bu alandaki işbirliğimizi artırmayı da kararlaştırdık. Başbakan Pham ile küresel ve bölgesel gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunma fırsatını da bulduk. Filistin'de yaşanan vahim gelişmeler bağlamında, Gazze'ye yönelik saldırıların bir an evvel sona erdirilmesi ve kalıcı barış için iki devletli çözüme dayanan, adil ve kalıcı bir neticenin alınmasına dönük siyasi sürecin başlatılması konusunda da irademizi ortaya koyduk.” dedi.

Açıklamalarına devam eden Yılmaz, "Şubat ayında yaşadığımız deprem felaketinde Vietnam geniş bir arama kurtarma ekibiyle yanımızda olmuş dost elini uzatmıştır" dedi.

YILMAZ'DAN 'YENİDEN ASYA VİZYONU' MESAJI

Yılmaz, Türkiye'nin "Yeniden Asya Vizyonu" doğrultusunda, ikili ilişkileri, başta ticaret olmak üzere farklı alanlarda daha da geliştirme yönündeki çabalarını sürdüreceklerini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bugün nihayetlendirilen ortak açıklama ilişkilerimizi güçlendirme yönündeki ortak irademizi yansıtıyor. Biraz önce Türk Hava Yolları ile Vietnam Havayolları arasında imzalanan niyet mektubunun, özellikle kargo uçuş sayılarını artırarak ülkelerimiz arasında hava ulaşımının yanı sıra ticaret ve turizm ilişkilerine de katkıda bulunacağına inanıyoruz. Vietnam, 100 milyonluk nüfusu ile tarım ve hayvancılık sektörümüz açısından potansiyel olarak önemli bir pazardır. Ziyaret kapsamında imzalanan 'Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Vietnam Tarım ve Kırsal Kalkınma Bakanlığı Arasındaki Tarım ve Ormancılık Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı', tarımsal işbirliğimiz için gerekli ahdi zemini sağlayacaktır."

"İKİLİ TİCARET HACMİMİZİ ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ"

Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi tarafından düzenlenen 'Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı'na Vietnam Dışişleri Bakanlığı’ndan diplomatların katılımının teşvik edilmesini amaçlayan bir adım atıldığını aktaran Yılmaz, "İmzalanan 'Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Vietnam Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi Arasında Mutabakat Zaptı'nın ve diğer anlaşmalarının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Savunma sanayi ve gıda gibi alanlar başta olmak üzere potansiyel taşıyan alanlarda işbirliğimizi geliştirerek ikili ticaret hacmimizi dengeli bir şekilde artırmayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, gelecek dönemde her düzeyde karşılıklı ziyaretlerin artırılmasını temenni etti, Başbakan Pham Minh Chinh'in Vietnam'a davetine ise en kısa sürede icabet edeceklerini sözlerine ekledi.

ERDOĞAN, CHİNH İLE GÖRÜŞTÜ

Yılmaz'ın Chinh ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh’i Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.

 

 

 

Kaynak: İHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin