Son Dakika... CHP o ifadeye karşı çıkmıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan tezkere açıklaması geldi. Yabancı asker tezkeresi nedir?

Geçen günlerde Meclis'te , Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon için Cumhurbaşkanı'na verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkerenin oylamasını yaptı. Tezkere, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve DEVA Partisi’nin oylarıyla kabul edildi. Fakat tezkerede yer alan “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması” ifadesi CHP tarafından eleştirildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan o ifadeyle ilgili açıklama geldi.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... CHP o ifadeye karşı çıkmıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan tezkere açıklaması geldi. Yabancı asker tezkeresi nedir?

19 Ekim tarihinde Meclis'te , Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon için Cumhurbaşkanı'na verilen yetkinin iki yıl daha uzatılmasını öngören tezkerenin oylamasını yaptı. Tezkere, AK Parti, MHP, İYİ Parti ve DEVA Partisi’nin oylarıyla kabul edildi. Fakat tezkerede yer alan “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması” ifadesi CHP tarafından eleştirildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan o ifadeyle ilgili açıklama geldi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: O İFADE DEAŞ'LA MÜCADELE KAPSAMINDAKİ ORTAK FAALİYETLERLE İLGİLİDİR

Dışişleri Bakanlığı: "Tezkerede yer alan, 'yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması' ifadesi, 2014 yılında kurulan DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu kapsamındaki ortak faaliyetlerle ilgilidir."

YABANCI ASKER TEZKERESİ NEDİR?

Yabancı asker tezkeresi, Türkiye’nin uluslararası koalisyonlarla iş birliği yapabilmesi için yabancı ülke askerlerinin Türkiye’de bulunmasına izin veren bir düzenlemedir. Bu düzenleme, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyonu için cumhurbaşkanına verilen yetkiyi içeren tezkerenin bir parçasıdır.

TEZKERE TARTIŞMALARINDA NELER YAŞANDI?

Yabancı asker tezkeresi, 19 Ekim 2023 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda oylanırken muhalefet partileri arasında tartışma konusu oldu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tezkeredeki “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması” ifadesini “vatana ihanet” olarak nitelendirerek tezkereye karşı çıktı. Kılıçdaroğlu, bu ifadenin Türkiye’nin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine zarar vereceğini savundu.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu ise tezkereye “evet” oyu vereceklerini açıkladı. Zorlu, “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması” ifadesinin teknik olarak gerekli olduğunu belirtti. Zorlu, bu ifadenin NATO veya BM gibi uluslararası güçlerin terörle mücadelede Türkiye’ye destek vermesine imkan sağladığını söyledi.

DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin de tezkereye “evet” oyu kullanacaklarını ancak “yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de bulunması” ifadesinin açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

HDP ise tezkereye karşı olduğunu bildirdi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin