Son dakika: Beyoğlu Karaköy'de 5 katlı bina tamamen çöktü!

Beyoğlu Karaköy'de 5 katlı boş binadan betonların düşmesi üzerine çökme riskine karşı cadde araç trafiğine kapatılırken, tramvay seferleri de durduruldu. Kısmi çökmeler yaşanan bina tamamen yıkıldı.

Google Haberlere Abone ol
Son dakika: Beyoğlu Karaköy'de 5 katlı bina tamamen çöktü!

Olay, Karaköy Kemeraltı Caddesi üzerinde saat 6.30 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, tadilat aşamasındaki 5 katlı metruk binada yaşanan kısmi çökme nedeniyle yola beton parçaları düştü. Haber verilmesi üzerine olay yerine itfaiye, polis ve AFAD ile büyükşehir belediyesi yetkilileri sevk edildi. Binada yapılan incelemede kaldırıma düşen beton parçaları ve binada çökme riskine karşı şerit çekilerek Beşiktaş istikameti trafiğe kapatıldı. Tramvay seferleri ise çift yönlü olarak yapılamıyor.

Metro İstanbul hesabından yapılan açıklamada 'T1 Kabataş-Bağcılar hattımızda bölgede bulunan bir binanın yıkılma riski nedeniyle emniyet güçleri tarafından seferlerimiz Karaköy-Tophane arasında durdurulmuştur. T1 hattımız Bağcılar-Karaköy arasında hizmet vermektedir' denildi. Binada yetkililerin incelemesi sürüyor.

"HER AN YIKILABİLİR UYARISI"

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, sosyal medya hesabından Beyoğlu Karaköy'de bir kısmı çöken 5 katlı metruk binayla ilgili uyarıda bulundu.

Polat, "Uzun bir süredir Kültür Bakanlığı koruma kuruluna, yetkili ilçe belediyesine ve mülk sahibine konunun aciliyetini belirten tüm uyarılarımıza rağmen herhangi bir tedbir alınmayan yapı an itibari ile İstanbul’un en işlek caddesi üzerinde saatlerle ölçülecek kadar zaman içinde çökmekle karşı karşıyadır. Buradan tekrar ifade etmek zorundayım ne yazık ki bu dakikaya kadar tedbir alınmayan yapı an itibari ile çökmek üzeredir. Yapının acilen yıkılarak can güvenliğinin sağlanması bu dakika itibari ile zorunludur" dedi.

TAMAMEN YIKILDI

Kısmi çökmeler yaşanan 5 katlı metruk bina tamamen yıkıldı.

POLAT'TAN UYARI: 3 BİN 500 TANE METRUK YAPININ AKIBETİ BUNUNLA AYNI OLABİLİR

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Polat, ardından basın açıklaması yaptı. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, ilçe belediyesine çökme konusunda defalarca uyarılarda bulunduklarını belirterek, "Uzun süredir metruk olduğu bilinen, İBB olarak ilçe belediyesine, mülk sahibine defalarca uyarılarda bulunduk. Facianın geleceğini, feryatla burada yıkımın olacağını bildirdiğimiz binanın yıkımını şahitlik ettik. Koruma kuruluna en son bir ay önce tekrar yapının yıkılması ile ilgili tedirginliğimizi belirten ve acilen önlem alınmasıyla ilgili yazılarımızı yazdık. Biz sabahın ilk saatlerinden itibaren geldik İBB miras olarak burada tedbirimizi aldık. İBB birimleriyle saatler önce yıkılacağına ilişkin öngörümüzü kamuoyuyla yüksek sesle paylaştık ve yolu kapatarak tedbirlerimizi aldık. Koruma kurulu bugün tedbir almayarak toplantısını gerçekleştirmemiş ve belki de can kaybına yol açacak böyle bir faciaya karşı duyarsız kalmıştır. Her türlü tedbir sayesinde yıkımın hiç değilse can kaybı olmadan atlatılması tek tesellimiz. İstanbul'da bizim tespitlerimizle 3 bin 500 tane metruk yapı var. 3 bin 500 binanın akıbeti bununla aynı olabilir. Ve bunun için acilen tedbirler alınması konusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak biz hem mülk sahiplerine hem ilgili koruma kurullarına yazılar yazıyoruz. İstanbul büyük bir felaketle karşı karşıya. Deprem olmadan bile buradaki tarihi yapıların nasıl yıkıldığını bugün dakika dakika bütün İstanbullular seyretti. Hala daha arkamda gördüğünüz yapının yıkılma tehlikesi var. Taşıyıcı unsurlarının çok zayıf olduğu ve buranın İstanbul'un en işlek caddesi olduğunu göz önüne alırsak acilen alınması gereken kararlar var" dedi. 

"TEDBİRLERİMİZ OLMASAYDI BU BÖLGEDE ÇOK BÜYÜK BİR FELAKET YAŞAYABİLİRDİK"

Mahir Polat, "Bir tarihi esere yapılacak müdahale, koruma kurulu kararı olmadan hiçbir şekilde gerçekleştirilemeyeceği için bu tür acil yapılara acil koruma kurullarının karar vermesi, görüş bildirilmesi gerekiyor. Bu binanın özel mülk sahibi tam 8 sene önce bu binada güçlendirme ve restorasyon yapma kararlarını ilgili kuruldan almasına rağmen 8 yıldır bu binaya dokunmamış. Şu an 2863 sayılı koruma kanununun 65. maddesi uyarınca buradaki mülk sahibi suç işlemiş durumdadır. Bu yapının yok olmasından, tahrip olmasından bizzat sorumlu durumdadır. Yapının molozlarının bir kültür varlığı kalıntısı olduğunu hatırlayarak bu alanların özenli bir şekilde toplanması gerekiyor. Biz koruma kurulunun karar vermesini bekliyoruz. Bu molozu nasıl toparlanacağı ve nasıl takviye edilmesi gerektiğiyle ilgili koruma kurulu kararını bekliyoruz. Sabahleyin bizim müdahalelerimizle, tedbirlerimiz olmasaydı bu bölgede çok büyük bir felaket yaşayabilirdik. Ya da bizim fark edemediğimiz bir saatte olsaydı hem can kayıpları hem mal kayıpları çok ciddi sayıda olabilirdi. Tek tesellimiz şu an bunların olmaması bizim süreci takip içerisinde bunları engellemiş olmamız" ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin