Son Dakika... Bakan Fidan'dan kritik görüşme. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Blinken açıklama yaptı

Irak ziyaretinin ardından Türkiye'yi ziyaret için Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Ankara'da görüştü. Blinken görüşmenin sonunda açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Son Dakika... Bakan Fidan'dan kritik görüşme. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Blinken açıklama yaptı
AA

5-6 Kasım tarihlerinde Türkiye'ye geleceğini duyuran ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve heyeti dün saat 23.58'de Ankara Esenboğa Havalimanı’na geldi.

Blinken'ı, Esenboğa Havalimanı'nda, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika'dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve çok sayıda yetkili karşıladı.

Blinken, Türkiye ziyaretinden önce Batı Şeria, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Irak'ı da ziyaret etmişti.

BAKAN FİDAN İLE BLİNKEN 2 BUÇUK SAAT GÖRÜŞTÜ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Ankara'da 2 buçuk saat süren görüşme gerçekleştirdi. Bakan Blinken görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığından ayrıldı.

GÖRÜŞME SONRASI BLİNKEN'DAN AÇIKLAMA

Hakan Fidan ile görüşmesinin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Blinken, “Buradaki derin endişeleri biliyoruz. Gazze’deki korkunç bedeli görüyoruz. Filistinlilerin, masum sivillerin ödediği bedeli görüyoruz. Buradaki endişeyi paylaşıyoruz ve her gün çalışıyoruz bu konuda. İsraillilerle temas halindeyiz. Atabilecekleri adımları konuştuk. Sivil kayıpları azaltmak için atılabilecek adımları ve Gazze’ye daha fazla yardım ulaştırılması için somut adımların önümüzdeki günlerde hayata geçtiğini göreceksiniz. Büyük miktarda yardımın Gazze’deki ihtiyaç sahiplerine ulaşması için gerekli adımların önümüzdeki günlerde atıldığını göreceksiniz. Gazze’den sivillerin çıkarılması konusunda da önemli adımlar ve önemli görüşmeler yaptık. Görüşmenin de ötesinde farklı bölge ülkelerinin etkilerini kullanarak çatışmanın bölgeye yayılmaması için elimizden geleni yaptık. Bu son derece kritik. Bölge ülkeleri de bunun yaşanmaması için son derece büyük bir çaba gösteriyor” ifadelerini kullandı. Adil ve sürdürülebilir bir barış için şartların oluşturulması için bölge ülkeleriyle çok önemli görüşmeler yapıldığının altını çizen Blinken, “Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz. Bu krizi çözmeye çalışırken sonrasını da düşünüyoruz. Daha iyi bir yolun önümüzde olması için gidilecek daha iyi bir yol olması için çabalıyoruz. Tüm bu konularda ilerleme sağladığımızı düşünüyorum. Her gittiğim yerde aynı şeyi duydum. Tüm bu konularda ABD’nin önderliğinin liderliğinin alternatifi bulunmuyor. Ülkeler bize bakıyor. Bir şeyler yapmamızı bekliyor” dedi.

Rehineler konusuna yoğun bir şekilde odaklanıldığını vurgulayan Blinken, “İnsani bir aranın bu konuda da fayda sağlayabileceğini düşünüyoruz. İnsani ara rehineler açısında da fayda sağlayabilir. Sadece Gazze’de değil Batı Şeria’da olanlara da odaklanmış durumdayız” ifadelerini kullandı.

"İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için şartların oluşturulması için bölge ülkeleriyle çok önemli görüşmeler yaptık. Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz, bu krizi çözmeye çalışırken sonrasını da düşünüyoruz ve bu konuda önümüzde daha iyi bir yol olması için çabalıyoruz.” ifadelerini kullanan Blinken yalnızca Gazze'ye değil Batı Şeria'da olup bitenlere de odaklandıklarını belirterek, "Batı Şeria'daki aşırılık yanlısı şiddet konusundaki endişelerimizi çok açık bir şekilde dile getirdik. İsrail hükümetinin bu sorunla daha etkili bir şekilde başa çıkma konusunda taahhütlerde bulunduğunu duyduk ve bunun gerçekleşmesini çok yakından takip ediyoruz." ifadelerini kullandı.

İSVEÇ HAKKINDA SORUYA YANIT VERDİ

"Türkiye, İsveç'in NATO'ya kabulünü desteklemeye hazır olduğuna dair size herhangi bir güvence verdi mi?" sorusunu yanıtlayan Blinken, "Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın onay protokollerini imzalaması ve Parlamento'ya göndermesi bizi çok cesaretlendirdi." dedi.

"TÜRKİYE VE ABD İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM KONUSUNDA MUTABIK"

Diplomatik kaynaklardan gelen açıklamada, "Türkiye ve ABD, Gazze'de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık." ifadeleri sarf edildi.

Diplomatik kaynaklar Fidan ve Blinken'ın görüşmesine yönelik, " Bugünkü görüşmede, iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı." ifadelerini kullandı.

BAKAN FİDAN'DAN ACİL ATEŞKES VURGUSU

Bakan Fidan Blinken ile görüşmesinde, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

Diplomatik kaynaklardan Bakan Fidan ile Blinken'ın Gazze başta olmak üzere bölgesel ve ikili ilişkilerin ele alındığı öğrenildi. Bakan Fidan ABD'li Bakan Blinken'a, Gazze'deki sivillerin hedef alınmasının ve insanların yerlerinden edilmesinin önlenmesi gerektiğinin, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğinin altını çizdiği belirtildi.

Görüşme hakkında bilgi aktaran diplomatik kaynak, "Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede, iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı." dedi.

Son Dakika... Bakan Fidan'dan kritik görüşme. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Blinken açıklama yaptı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye gelmeden önce Orta Doğu turu çerçevesinde önce İsrail'in başkenti Tel Aviv'i ziyaret etmişti.

Ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunu ele almıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, daha sonra "sürpriz" bir ziyaret gerçekleştirdiği Batı Şeria'da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmüştü.

Batı Şeria'dan sonra Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne (GKRY) geçerek GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile görüşen Blinken, buradan Irak'ın başkenti Bağdat'a gitmiş, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze'deki gelişmeleri değerlendirmişti.

Bakan Blinken'ın Ankara ziyaretinin sona ermesinin ardından Tokyo, Seul ve Yeni Delhi'yi ziyaret etmesi bekleniyor.

BAKANLIK ÖNÜNDE PROTESTO

Bakan Fidan ile Bakan Blinken'ın görüşmesinin sürdüğü esnada Dışişleri Bakanlığı önünde toplanan farklı sivil toplum kuruluşlarından vatandaşlar, Bakan Blinken ve Filistin’e askeri harekat düzenleyen İsrail’i protesto etti.

Ellerinde pankart ve Filistin bayraklarıyla slogan atan kalabalık, eylemlerinin Blinken Ankara'dan ayrılana dek devam edeceğini belirtti.

Grup adına konuşma yapan Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Derneği Ankara Temsilcisi Semih Okumuş Blinken'ın ziyaretinin amacının İsrail'in işgalini normalleştirmek ve planlarını işletmek olduğunu iddia etti. Dünyadaki tüm emperyalist güçlerin Filistin'e saldırdığını belirten Okumuş, "Bugün kutsal toprakları görmezsek ahiret gününde Rabb'imiz de bizleri görmeyecektir." dedi.

Anadolu Gençlik Derneği Ankara İl Başkanı Mustafa Koyuncu da Filistin'in tamamının Filistin halkına ait olduğunu ifade ederek, "Doğu Kudüs, Batı Kudüs, ikili devlet çözümlerini kabul etmiyoruz." ifadelerini kullandı.

Son Dakika... Bakan Fidan'dan kritik görüşme. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Blinken açıklama yaptı - Resim : 2

'BEBEK KATİLİ BLİNKEN' SLOGANI ATAN KADIN GÖZALTINA ALINDI

Fidan ile Blinken görüşmeleri sırasında Dışişleri Bakanlığı önüne gelip Filistin bayrağı açarak "Bebek Katili Blinken. İçeride bir çocuk katili var." sloganı atan kadın gözaltına alındı. Kadın, ise “İçeride bir çocuk katili var. “Bebek Katili Blinken” sloganı attı.

 

 

Kaynak: AA-DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin