Son Dakika... Asgari ücretin 2024'te ne kadar olacağını açıkladı. Ekonomi yazarı Faruk Erdem asgari ücretlilere seslendi. Refah payı olacak mı?

Asgari ücretin 2024'te ne kadar olacağı merakla bekleniyor. Çalışan tüm kesimi ilgilendiren asgari ücret rakamlarını hesaplayan ekonomi yazarı Faruk Erdem, enflasyon oranlarına göre yeni asgari ücreti açıkladı. Peki asgari ücrette refah payı olacak mı? İşte 2024 asgari ücret miktarı.

Son Dakika... Asgari ücretin 2024'te ne kadar olacağını açıkladı. Ekonomi yazarı Faruk Erdem asgari ücretlilere seslendi. Refah payı olacak mı?
Medyatava

Kasım ayının gelmesiyle gözler 2024 asgari ücret miktarına çevrildi.

Temmuz ayında yüzde 34'lük artışla 11 bin 402 TL'ye yükseltilen asgari ücret için son gelişmelerle hesaplamalar yapıldı.

Asgari ücrette refah payı ve TÜRKİŞ pazarlığı konusunun da önemli olduğunu belirten Erdem, asgari ücretin Ocak 2024'te ne kadar olacağını açıkladı.

BEKAR İŞÇİNİN MALİYETİ ORTAYA ÇIKTI

Kasım ve aralık ayı enflasyonlarıyla hesaplamaların daha net yapılacağını kaydeden Erdem, bu noktada işçi kesimin masaya getireceği rakamların da önemli olduğunu açıkladı.

Asgari ücret tespit komisyonunda işçi kesimini TÜRKİŞ'in temsil ettiğini hatırlatan Erdem şöyle konuştu: TÜRKİŞ tabi her yıl bu masaya gelirken bir kırmızı çizgi ya da bir alt taban maaş belirliyor ve bunun üzerinden pazarlığı yürütüyor. Burada da işte yapacağı hesaplamayı bir kişinin bekar bir işçinin yaşam maliyetini ortaya koyarak o rakamı getiriyor masaya ve bunun üzerinden pazarlığa başlıyor, yukarısını istiyor. Burada da baktığımız zaman 17 bin 803 liralık bir bekar işçinin bir aylık yaşam maliyeti olarak hesaplaması var TÜRKİŞ'in." dedi.

15-18 BİN LİRA ARASINDA PAZARLIK YAPILACAK

"Öyle gözüküyor ki masaya 17 bin 803 lirayla oturacak ve üstünde pazarlık yapacak. Bizde yüzde 50 hesaplamalarımızda 17-18 bin lira arasında rakam bulmuştuk. Öyle gözüküyor ki yeni asgari ücret 15 bin liradan başlayıp 18 bin liraya kadar geçen o bantta bir pazarlık unsuru olacak ama daha sonra hükümet buna bir katkı yapar bir refah payı ekler biraz daha yukarı çeker onu da görmüş olacağız." dedi.

ASGARİ ÜCRETİN 2024'TE NE KADAR OLACAĞINI AÇIKLADI

Şuan net asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğunu belirten Erdem, "Burada refah payıyla ki benim de yakın olduğum artış oranı budur. Refah payıyla birlikte yüzde 50'lik bir artış olursa rakam 17 bin 103 lira 48 kuruşa çıkmış olacak. Fakat tespit komisyonu 6 aylık enflasyona bakıp da bir atış yaparsa ki orda yüzde 38'lik oran var... Orda da 15 bin 735 lira 20 kuruşa kadar çıkmış olacak asgari ücret. Yani şunu söyleyebiliriz refah payıyla birlikte asgari ücret bugün 11 bin 402 lira ama 2024 için 15 bin 18 bin bandında bir rakam ortaya çıkacak." dedi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin