Soğuk havalar kapıda: Bir yanda fatura korkusu, bir yanda soba tehlikesi

Soğuk havalar kapıda, bir yanda doğalgaz faturaları korkusu, bir yanda soba tehlikesi… Bursa'da 9 kişinin yaşamını yitirdiği olay sonrası uzmanlar uyardı: Üzücü sonuçların yaşanmaması için bacalara dikkat, sobaları geceleri söndürün.

Google Haberlere Abone ol
Soğuk havalar kapıda: Bir yanda fatura korkusu, bir yanda soba tehlikesi

Kış aylarının başlamasıyla birlikte soba zamanı da geldi. Yangın tehlikesi ve karbonmonoksit zehirlenmesi gibi önemli riskler taşıyan soba için uzmanlar uyarıyor: Yatmadan önce mutlaka söndürün.

Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü Zekeriya Kayalı ve İtfaiye Amiri Ahmet Çelimli kış aylarına girilmesiyle birlikte evlerde ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtlı sobaların kullanımına ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Bursa'da 9 kişinin hayatını kaybettiği yangını hatırlatan İtfaiye Müdürü Kayalı, "Soba kaynaklı çıkan yangınlar genelde bacalarla alakalıdır. Bacalardaki birikintiler ve dumanın sobadan çekilmemesi sonucu sobada oluşan basıncın da etkisiyle çıkan yangınlardır" diye konuştu. İtfaiye Amiri Ahmet Çelimli ise, "Yatmadan önce bu tür sobalar kesinlikle söndürülmeli. Uyku esnasında yangın fark edilirse, ateşe müdahale yerine evin hemen terk edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

Bursa’da yaşanan üzücü olayda yangının çok hızlı söndürüldüğüne ancak karbonmonoksitin etkisiyle 9 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Çelimli, uzun süre temizlenmemiş bacaların kurum birikmesi nedeniyle tıkanacağına ve karbonmonoksit zehirlenmesine neden olacağına vurgu yaptı.

Soğuk havalar kapıda: Bir yanda fatura korkusu, bir yanda soba tehlikesi

ÖZELLİKLE GECELERE DİKKAT!

Önemli uyarılarda bulunan Çelimli, "Yatmadan önce bu tür sobalar kesinlikle söndürülmelidir. Uyudukları zaman soba yeri geliyor kendiliğinden ateşleniyor ve karbonmonoksit gazı sızabiliyor. Bu şekilde tehlikeli bir durum oluşuyor. Bu yüzden ev sakinlerinin kesinlikle uyumadan önce sobayı tamamen söndürdüklerine emin olmaları gerekiyor. Uyku esnasında yangın fark edilirse, ateşe müdahale yerine evin hemen terk edilmesi gerekiyor. Ayrıca hemen itfaiye ekiplerine haber vermeleri gerekiyor. Olay yerine gelen ekiplere ise düzgün bir şekilde bilgi verip yanan cismin ne olduğunu da söylemeleri önemli. Eksiksiz tam ve bilinir bir adres vermeleri yangına müdahalede geç kalınmaması açısından gerekli" diye konuştu.

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin