Skuter kazaları artıyor uzman isimden kritik uyarı: Trafiğin aktığı noktalarda mutlaka ters çizgi uygulaması yapılması gerekiyor

Özellikle İstanbul'un birçok bölgesinde yoğun şekilde kullanılan elektrikli skuterlar ağır yaralanmalar ve ölümlü kazalara neden oluyor. Kısa mesafede ve trafiğe takılmamak için kullanılan elektrikli skuterların riskini minimuma indirmek için Güvenli Sürüş Teknikleri Uzmanı Gürsel Yeğenoğlu'ndan çok kritik uyarılar geldi. Yeğenoğlu, "Skuterlarda, özellikle trafiğin aktığı noktalarda mutlaka ters çizgi uygulaması yapılması gerekiyor. Skuterlar akan trafiği görecek" diyor.

Google Haberlere Abone ol
Skuter kazaları artıyor uzman isimden kritik uyarı: Trafiğin aktığı noktalarda mutlaka ters çizgi uygulaması yapılması gerekiyor

İstanbul'un birçok yerinde yoğun bir şekilde kullanılan elektrikli skuterlar, ağır yaralanmalar ve ölümlü kazalara neden oluyor. Hem araç sürücülerine hem de skuter kullanıcılarına uyarılarda bulunan Güvenli Sürüş Teknikleri Uzmanı Gürsel Yeğenoğlu, "Skuterlarda, özellikle trafiğin aktığı noktalarda mutlaka ters çizgi uygulaması yapılması gerekiyor. Bir taraf gelirken, bir taraf gidecek. Skuterlar akan trafiği görecek. Güzergahların turuncuyla boyanıp, skuterlara en az 1 metrelik bir bölge ayarlamaları gerekiyor ki, insanlar burada akışı sağlasınlar" dedi. Skuter kullanıcıları ise, araç sürücülerinin dikkatsiz olduğunu söyledi. 

Genellikle kısa mesafede ve trafiğe takılmamak için kullanılan elektrikli skuterlar, avantajlarının yanı sıra ciddi riskleri de bulunuyor. Skuter kazaları bazen yaralanmalara bazen de ölüme neden olabiliyor. 

Antalya'da 22 Ekim Cumartesi gecesi otomobilin çarptığı elektrikli skuterdaki lise öğrencilerinin hayatını kaybetmesi, yeniden skuter tartışmalarını gündeme getirdi. Yaş sınırı ve reflektif giysi zorunluluğuna rağmen, ölümlü kazalar engellenemiyor değerlendirmesi yapıldı. Güvenli Sürüş Teknikleri Uzmanı Gürsel Yeğenoğlu, trafikte 3 önemli kural olduğunu hatırlatarak, "Gör, görül, hayatta kal. Birisi, birini görmediği sürece mutlaka bir hata, o hata da hayata ya da can yanmasına mal olacaktır" dedi.

TERS ÇİZGİ UYGULAMASI ÖNERİSİ

Yeğenoğlu, skuterlar için özellikle trafiğin aktığı noktalarda belediyenin ve karayollarının mutlaka ters çizgi uygulaması yapması gerektiğini belirterek, "Bir taraf gelirken, bir taraf gidecek. Skuterlar, akan trafiği görecek. Sağ trafik olduğumuz için, skuterların soldan gitmesi gerekiyor ki, gelen aracı görsün ve kendini güvence altına alsın. Skuterlarda ayna ve sinyal yok. Ekipmanlar da yok. Ne kadar giysi olursa olsun, arkadaki sürücü bir anlık harekete bakıyor. İki hata oluyor. Genelde skuterlar bir anda mazgaldan kaçıyım, bir şeyin üstünden geçmeyeyim istiyor. Bu hareketi yaptığı anda görmediği, arkadan gelen aracın önüne çıkmış oluyor. Dolayısıyla arkadaki araçtaki hata da skuter gördükleri zaman sürücülerin ağırlaşması gerekiyor. Yavaş gitmeleri gerekiyor çünkü, skuter her an anlık hata yapabilir. Asıl önemli olan sürücülerin onları görüp güvence altına alması lazım" diye konuştu. 

İKİ TARAF DA KURALLARA UYMALI

Bilinçli olmanın önemine vurgu yapan Yeğenoğlu, "Karayollarının acil durum rengi turuncu olduğu için bu güzergahların turuncuyla boyanıp, skuterlara en az 1 metrelik bir bölge ayarlamaları gerekiyor ki, insanlar burada akışı sağlasınlar. Bu tamamen bilinç olayı. İki taraftan bir tanesi kuralları bilmediği süre içerisinde, bu kazalarla karşılaşacağız. Kurallara uyulduğu sürece kazalar mutlaka azalacaktır. Skuterlar tamamen hakimiyet ve denge usulüdür. Sürücünün yatmasıyla araç kendine yön bulabilir. Dolayısıyla kurallara uyulursa üzücü kazalar yaşanmaz ama bir taraf değil, iki taraf da kurallara uymalı. Skuterı gördüğü zaman bir yayaymış gibi muamele yapıp sürücülerin dikkat etmesi gerekiyor" dedi. 

KIŞ AYLARINA DİKKAT!

Yeğenoğlu, skuter denetimlerinin yapıldığını ancak kurallara uyulmadığına dikkat çekerek, "Kış mevsimi de geliyor. Bu aracın nasıl bir fren sistemi var, skuterın lastikleri asfalta uygun değil. Skuterların daha koruyucu yerlerde kullanılması gerektiği karara bağlanması lazım. Araçlardan biri gidip arkadakini görmüyorsa, tehlike daha da artacaktır" ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin