Siz reklamları, reklamcılar sizi izliyor

İnternette kişiye özel reklamlar artık alışıldık bir uygulama haline geldi.

Google Haberlere Abone ol
Siz reklamları, reklamcılar sizi izliyor

İnternette dolaşılan sayfalara, yapılan aramalara göre önümüze çeşitli reklamlar çıkması artık alışıldık bir durum haline geldi.



Ancak reklamcılar internet dışındaki yaşam alanlarında da alışkanlıklarımızı, ilgi alanlarımızı tespit edip, ona göre önümüze reklamlar çıkarmaya başlarsa ne olacak?



Örneğin bir alışveriş merkezine girdiğinizi düşünün. Hemen yakındaki ekranda en sevdiğiniz televizyon dizisinin yeni çıkan DVD setinin reklamlarını göreceksiniz.



Bir ayakkabı mağazasına girdiğinizde, cep telefonunuza eskiyen ayakkabınızla aynı marka ayakkabılarda indirim olduğunu öğreneceksiniz.



Ya da örneğin bir kafeye giriyorsunuz ve kafenin içindeki ekranlar birden değişiyor ve en çok tercih ettiğiniz içeceğin büyük boyunun çıktığını görüyorsunuz.



Bu fikri çekici ya da ürkütücü bulsanız da, bütün bunlar yakında gerçeğe dönüşebilir.



Yüz tanıma teknolojisi



Yüz tanıyan kameralar daha şimdiden, nerelerde, kimlerin dönüp baktığını tespit etmek için reklam panolarına konulmaya başladı.



Yüz tanıma kameraları satan Amscreen şirketinin Pazarlama Müdürü Mike Hemmings teknolojiyi şöyle açıklıyor; Kameralar bir dizi kişiye has özelliği belirleyebiliyor. Bu özellikler, cinsiyeti ya da belirli bir yaş grubunu tanımlayabiliyor. Örneğin erkekseniz, elmacık kemiğinden bunu tespit edebiliyor. Daha sonra tüm bu özellikler arasında ilişki kurup, reklamcıya belirli bir zaman dilimi, ya da mekânda ne tür insanların reklama baktığını anlatıyor.



Şirket dünya çapında haftada 50 milyondan fazla insanın bu kameralara baktığını iddia ediyor.



İngiltere'de ise, doktorların bekleme odalarından, tren istasyonlarına, havaalanlarından benzinliklere kadar 3500 farklı noktada bu teknolojinin kullanıldığı belirtiliyor.



Haberin devamı için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin