SİYAD 'IRKÇI TWEET' TARTIŞMASI NEDENİYLE ÖZÜR DİLEDİ

© MEDYATAVA-Siyad üyesi Sadi Çilingir'in Twitter'dan yaptığı ve tartışma yaratan açıklamaların ardından, SİYAD özür yayınladı.

Google Haberlere Abone ol
SİYAD 'IRKÇI TWEET' TARTIŞMASI NEDENİYLE ÖZÜR DİLEDİ

SİYAD üyesi Sadi Çilingir'in, Adana Altın Koza Film Festivali'nin ardından Twitter hesabından yazdığı, "En İyi Film Ödülü'nü vatan evlatlarını şehit eden zihniyete destek olan filme verdiler" tweet'i tartışmalara neden olmuştu. Çilingir, "Ulusal yarışmalara Türkçe'yi altyazılı olarak kullanılan filmler ve belgeseller kesinlikle katılmamalı" önerisiyle ırkçılık yapmakla suçlanmış ve özellikle Altın Koza'da en iyi film ödülü kazanan "Babamın Sesi" filminin ekibinden tepki almıştı. Çilingir aldığı tepkiler üzerine tweet'lerini hesabından sildi.


Tartışmanın SİYAD üyeleri arasında sürmesinin ardından, SİYAD yönetimi bir açıklama yayınlayarak "Filme emek veren sanatçılar başta olmak üzere, Altın Koza jürisinden ve tüm sinema kamuoyundan özür diliyoruz" dedi. Twitter hesabından özür dilemeyen Sadi Çilingir ise SİYAD yönetim kurulunun açıklamasına kişisel sitesi sadibey.com'da yer verdi.


İŞTE SİYAD'IN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMASI:
Üyelerimizden Sadi Çilingir'in 19. Adana Altın Koza Film Festivali'nde birincilik ödülüne değer görülen "Babamın Sesi" filmine dair sosyal medyada yaptığı bir yorum, SİYAD üyeleri arasında ve sinema kamuoyunun bir bölümünde tepki çekmiş, tartışma konusu olmuştur. Filmin yönetmenlerinden Orhan Eskiköy de 1 Ekim 2012 tarihinde yönetim kurulumuza yazılı olarak başvurarak, bir ithamla karşılaştığını vurgulamış, rahatsızlığını ve üzüntüsünü dile getirmiştir.
SİYAD, 45 yılı bulan tarihinde sinema sanatının ve sinema yazınının gelişmesi için yoğun uğraş vermiş, bu kapsamda üyelerinin her türlü fikir ve ifade özgürlüğünü sonuna dek desteklemiş bir örgüttür. Ancak bu özgürlüğün, üyeleri tarafından, sinema sanatına emek veren kişi ve kurumları incitici, yaralayıcı, irade dışı da olsa hedef gösterici bir dil ve üslupla kullanılmamasını sağlamaya gayret etmek de SİYAD'ın sorumlulukları arasındadır.
Derneğimizin en eski üyelerinden biri olan Sadi Çilingir, söz konusu yorumunu savunmakta ısrar etmemekte ve ilgili mecradan geri çektiğini belirtmekte, gerçek niyetinden farklı bir ifade kullandığını kabul etmektedir.
Üyemiz Sadi Çilingir'in "Babamın Sesi" filmine yönelik olarak maksadını aşan ifadesi nedeniyle, SİYAD olarak, filme emek veren sanatçılar başta olmak üzere, Altın Koza jürisinden ve tüm sinema kamuoyundan özür diliyoruz.
Saygılarımızla.
SİNEMA YAZARLARI DERNEĞİ (SİYAD) YÖNETİM KURULU
 
(3 Ekim 2012)

© MEDYATAVA-2012

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin