Sisi'nin ev sahipliğinde barış zirvesi başladı. Zirvede konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz

Mısır'ın başkenti Kahire'de Sisi'nin ev sahipliğinde 'Kahire Barış Zirvesi' başladı. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da zirvede yer aldı. Bakan Fidan burada yaptığı konuşmada, "Gazze saldırılarının hiçbir bahanesi olamaz İsrail, Filistinlilerin çektiği acıları normalleştirmeye çalışıyor. Masum insanların katledilmesini izleyemeyiz" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Sisi'nin ev sahipliğinde barış zirvesi başladı. Zirvede konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es-Sisi’nin ev sahipliğinde Kahire Barış Zirvesi başladı.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın katıldığı zirveye Ürdün Kralı Abdullah, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al-Nahyan, Avrupa Birliği Konsey Başkanı Charles Michel, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ve diğer bazı devletlerin liderleri ile bakanları katıldı.

Zirvede konuşan Hakan Fidan şunları söyledi: "Filistinlilerin acılarının devam etmesine asla izin vermeyeceğiz. Gazze saldırılarının hiçbir bahanesi olamaz İsrail, Filistinlilerin çektiği acıları normalleştirmeye çalışıyor. Masum insanların katledilmesini izleyemeyiz

(İsrail'in saldırıları) Eğer bu devam edecek olursa coğrafi bir tırmanışla tüm küresel istikrar ve barışı da tehdit edecektir. İsrail'in bölgede yaptıkları terörizm hareketleridir. Türkiye bu konuda herkes için adil ve barışçıl bir yol açma konusunda istekli. Binlerce sivil ölüyor. Böyle bir cezalandırma olamaz. Kalıcı barış istiyoruz.

Yeni bir garanti mekanizması tasarlanıp hayata geçirilmelidir. Tarafların adil bir barış için attığı adımların garanti edilmesi gerekmektedir"

AB KONSEYİ BAŞKANI'NDAN HUKUK ÇIKIŞI

 Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail'in kendini savunma hakkını onayladıklarını ancak bunun uluslararası hukuk içinde uygulanması gerektiğini söyledi.

AB'nin, iki dünya savaşının ardından kurulan bir siyasi proje olduğunu hatırlatan Michel, AB'nin kuruluş anlaşmasında yer alan ve Birliğin "barış, güvenlik, gezegenin kalkınması, dayanışma, halkların birbirine saygı duyması, başta çocuklarınki olmak üzere insan haklarının korunması, uluslararası hukukun sıkı şekilde uygulanması ve geliştirilmesi" konularına katkı yapmasını öngören 3. maddesini okudu.

Michel, "Çifte standart olmamalı. Takip etmemiz gereken düz bir çizgi olmalı." dedi.

AB olarak Hamas'ın İsrail'e saldırılarını kınadıklarını, rehinelerin serbest bırakılması çağrısı yaptıklarını anımsatan Michel, "Sivillerin ve sivil altyapıların her zaman ve her yerde korunmasının önemini vurguluyoruz. İsrail'in kendini savunma hakkını onaylıyoruz. Bu savunma hakkı uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca uygulanmalıdır." diye konuştu.

Ayrıntılar gelecek.

Kaynak: A.A
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin