Sınırı ihlalden 3 gazeteci gözaltında

Türkiye’ye yasa dışı yollardan giriş yaptıkları iddiasıyla 3 gazeteci gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol
Sınırı ihlalden 3 gazeteci gözaltında

Almanyalı serbest foto-muhabiri Robin Hinsch (38), Suriye’den Türkiye’ye yasadışı yollardan giriş yaptığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra üç gündür Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı misafirhanesinde tutuluyor.



Zaman zaman da Der Spiegel dergisi için çalışan foto-muhabiri, 29 Nisan’da Türkiye’ye geldikten sonra 2 Mayıs’ta geçtiği Suriye’den Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra 5 Mayıs, saat 11 sularında gözaltına alındı.



Bianet’in temas kurduğu Hinsch, Brezilyalı foto-muhabiri Gabriel Chaim ile birlikte misafirhanede tutulduğunu bildirdi; sınırı yasadışı yollardan geçtiklerini kabul ettikten sonra istihbaratçılarca sürekli sorgulandığı ve bir buçuk gün uyutulmadığını söyledi. Tutulanlar arasında ABD'li gazeteci Elizabeth Chappell'in de olduğu ifade ediliyor.



Hinsch, “Sınırı yasadışı yollardan geçmekten gözaltına alındık. MİT bizi 1,5 gün boyunca sürekli sorguladı. Uyumamıza izin verilmedi. Bir kez kameramla kaydettiklerime baktılar. Sınır dışı mı edileceğim, durumum ne olacak hala bilmiyorum” dedi.



Göç İdaresi Müdürlüğü'nden yanıt bekleniyor



Bianet'i ulaştığı Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğü yetkilileri, Robin Hinsch ve Brezilyalı bir gazetecinin durumuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'na bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'ne yazı yazdıkları ve Müdürlükten gelecek yanıta göre hareket edeceklerini bildirdi.



"Sınırdışı ihtimali var"



Gazetecilerin dün akşam 5 sularında misafirhaneye getirildiklerini ifade eden yetkili, "Gözaltına alındıkları gibi bir durum yok. Sadece durumları belli olana kadar gözetim altında tutuluyorlar. Müdürlükten yanıt bekliyoruz ama sınırdışı edilme ihtimalleri de var" dedi.



Barbaros Kayan para cezasıyla serbest ama...



Bianet ile bağlantı kuran serbest foto-muhabiri Barbaros Kayan, 5 Mayıs'ta grupla birlikte gözaltına alındıklarını, kendisinin dün (6 Mayıs) 3 bin TL adli para cezası karşılığında serbest bırakıldığını, serbest bırakıldıktan sonra çeviri desteğinde bulunduğunu ve ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olduğu meslektaşlarının hala serbest bırakılmadığını ifade etti.



Kayan, savcılığa çıkarılmadan ve sorunlarını aktaramadan adli para cezası verilmesini ve durumun sicil kaydına işlenmesini eleştirdi; mesleği bakımından kendisine karşı kullanılabileceği endişesini paylaştı. (BİANET)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin