Şıllık Tatlısı'nın gizemini çözdüler, Şileki'ydi Şıllık oldu! Şanlıurfa'nın meşhur tatlısının ismi değişti, Şıllık oldu! Şıllık Tatlısı nasıl yapılır. Şıllık Tatlısı'nın tarihçesi nedir

Üzüm pekmezi, ceviz, un ve yağdan yapılan ve çok da güzel bir tadı olan Şanlıurfa'nın binlerce yıllık yöresel tatlısı Şileki'yi Şıllık yaptılar, ortaya garip bir isim çıktı. Üstelik bir televizyonun canlı yayınında bir kadına "Şıllık" hakareti de yapılınca olanlar oldu. Bu tatlıyı tanıtmak isteyen yazarlar da Şıllık ismini kullanınca o tatlının binlerci yıllık ismi bir arda değişti... İşte size Şileki Tatlısı'nın nasıl Şıllık Tatlısı haline geldiğini gösteren haber...

Google Haberlere Abone ol
Şıllık Tatlısı'nın gizemini çözdüler, Şileki'ydi Şıllık oldu! Şanlıurfa'nın meşhur tatlısının ismi değişti, Şıllık oldu! Şıllık Tatlısı nasıl yapılır. Şıllık Tatlısı'nın tarihçesi nedir

Şıllık tatlısı çok hafif ve gayet doğal bir tatlı.

Çok eski zamanlardan beri Güneydoğu’da yapılıyor. Özellikle Şanlıurfa’da bu tatlı çok yaygın. Malzemeleri un, su, süt, tuz, şeker ve şeker…

Şıllık tatlısının hikayesi nedir?

“Şıllık Tatlısı”nın isminin Osmanlı devleti zamanına dayandığı o dönemde tatlı, dağınık olduğu için Şıllık isminin verildiği belirtilir. Şıllık tatlısı olarak bilinse de asıl ismi Şileki yani ıslak olarak ismi kullanılmaktadır, zaman içinde bilinen isimleri “Şolık , Şiliki, Şike” gibi isimlerle de anılıyor ama asıl ismi “Şileki”dir.

Şanlıurfa’nın bilinen lezzetlerinden olup 90’lar dan sonra isim yaygınlığı “Şıllık Tatlısı” olarak adlandırılmış ve günümüzde bu isimle anılır olmuştur.

Urfa’nın yöresel tatlarından olan “Şıllık Tatlısı” çok hafif ve lezzetli bir tatlıdır. 

Çok eski bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı “Şileki”. Kürtçe’de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90’lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiş.

Şıllık Tatlısı'nın gizemini çözdüler, Şileki'ydi Şıllık oldu! Şanlıurfa'nın meşhur tatlısının ismi değişti, Şıllık oldu! Şıllık Tatlısı nasıl yapılır. Şıllık Tatlısı'nın tarihçesi nedir

Şileki nasıl şıllık oldu?

Güneydoğu’da yüzyıllardır köylülerin yaptığı bir tatlı olan Şileki ne yazık ki, 1990’lı yılların ilk yarısında bazı yazarlar tarafından fark edildi. Sade olan bu tatlı, sadece üzüm pekmezi, ceviz, un ve yağdan yapılır. Bazı Kürt lehçelerinde ıslak, sulu anlamına gelen, ‘Şolık’, ‘Şiliki’, ‘Şike’ gibi farklı adlarla bilinse de yaygın olarak yine ıslak anlamına gelen Şileki adıyla tanınıyordu. Ne olduysa, ulusal basından bazı köşe yazarlarının 1990 yılından itibaren Urfa’nın kültürünü tanıtmaya kalkmalarıyla oldu.

Binlerce yıllık Şileki tatlısını, Türkçe’ye Şıllık olarak çevirdiler. Urfa’nın kültürünü tanıtmaya kalkan bu köşe yazarları, Şileki tatlısının tüm Türkiye’de şıllık tatlısı olarak tanınmasına yol açtı.

‘Şıllık’, Türkçe dili argo sözlüğünde ‘fahişe’, ‘hafif meşrep’ kadın anlamına geliyor. Kazım Kartal ile Zerrin Egeliler’in başrolünü oynadıkları Şıllık 1 (1970), Şıllık 2 (1979) filmleri Türk sinemasının yüz karası filmleri listesinde ilk 100’de yer aldı.

Şıllık Tatlısı'nın gizemini çözdüler, Şileki'ydi Şıllık oldu! Şanlıurfa'nın meşhur tatlısının ismi değişti, Şıllık oldu! Şıllık Tatlısı nasıl yapılır. Şıllık Tatlısı'nın tarihçesi nedir - Resim : 3

Bu kötü şöhretli şıllık kelimesinin bir tatlıya ad olarak verilmesini pekiştiren bir olay da, yıllar önce Urfalı bir sanatçının TV’de yayınlanan bir programında yaptığı bir gaf oldu: Bir kadın izleyicisine ‘şıllık’ diye hitap eden sanatçı, yaptığı hatayı anlayınca, “Şıllık bizim Urfa’da ünlü bir tatlıdır” der. Urfa’nın yüzde 90’ının izlediği bu programdan sonra, şıllık adının kullanımı Urfa halkı içinde de meşrulaşır.

Şıllık tatlısı nasıl yapılır?

Malzemeler

3 su bardağı un

1 yumurta

1 su bardağı su

1/2 (yarım)litre süt

yarım çay kaşığı tuz

yarım çay kaşığı karbonat

Şerbeti

2 su bardağı şeker

3 su bardağı su

1 yemek kaşığı tereyağ

Üzeri İçin

Toz Antep fıstığı

Yapılışı

Bütün malzemeler bir kap içerisine alınır ve güzelce çırpılır.

Hazırlanan karışım krep gibi tavada pişirilir.Bu ölçülerden 10 tane çıkıyor.

Şerbeti İçin; su ve şeker  bir tencereye alınır  şerbet kaynamaya başlayınca 1 kaşık tereyağ eklenir ve  5 dakika kaynatılıp ocağın altı kapatılır.

Şerbet kaynarken pişen hamurlarımızın arasına ceviz döşenir ve  dürüm yapılır .

Hazırlanan dürümler bir  servis kabına alınır.

Şerbetin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dürümlerin üzerine dökülür.Şerbet bol gibi görünse de bekledikçe çekiyor.

Dürümlerin üzerine verev çizikler atıldıktan sonra  toz Antep fıstığı ile süslenir.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin