Şili'nin yeni devlet başkanı 35 yaşındaki Gabriel Boric oldu! Yüz binler zaferi kutlamak için sokaklara akın etti

Şili'deki devlet başkanlığı seçimini 35 yaşındaki solcu Gabriel Boric kazandı. Ülkede seçilen en genç devlet başkanı olan Boric, oyların yüzde 55'ten fazlasını almayı başarırken, seçim zaferiyle Şili halkını da sokaklara döktü. Ülkeden gelen görüntülerde yüz binlerce kişinin seçim zaferini kutlamak için sokaklara akın ettiği anlar yer aldı. Boric zafer konuşmasında, tüm Şili halkı için çalışacağını söyleyerek halka ve adaylara seçime katıldıkları için teşekkür etti.

Google Haberlere Abone ol
Şili'nin yeni devlet başkanı 35 yaşındaki Gabriel Boric oldu! Yüz binler zaferi kutlamak için sokaklara akın etti

Şili'de düzenlenen ikinci tur devlet başkanlığı seçimini solcu Gabriel Boric kazandı. 35 yaşındaki Boric ülkede seçilen en genç devlet başkanı oldu.

SADECE BAŞKANI DEĞİL POLİTİK SİSTEMİ DE OYLADILAR

Şili halkı, devlet başkanını belirlemek üzere sandık başına gitti. Seçimlerde ilk turu önde götüren aşırı sağcı José Antonio Kast ile Sol Cephenin Adayı Gabriel Boric yarıştı. Şilililer seçimlerde sadece ülkenin başkanını değil aynı zamanda 1973'de gerçekleştirilen darbe sonrasında oluşturulmuş olan politik sistemi de oylamış oldu.

HALK ZAFERİ KUTLAMAK İÇİN SOKAKLARA AKIN ETTİ

Boric oyların yüzde 55'ten fazlasını alarak devlet başkanı seçildi. Şili halkı önce sandığa, sonra da zaferi kutlamak için sokaklara aktı.

OYLARIN YÜZDE 55,87'SİNİ ALMAYI BAŞARDI

Şili Seçim Servisi (Servel) verilerine göre, sandıkların yüzde 99,9'u açıldı ve "İtibarı Destekliyorum" ittifakının (sol cephe) adayı Gabriel Boric yüzde 55,87, Cumhuriyetçi Partinin sağ görüşlü adayı Jose Antonio Kast ise yüzde 44,13 oy aldı.

"BİZ UMUDUZ" PAYLAŞIMI YAPTI

Boric, Twitter hesabından, "Biz birliğiz. Biz umuduz. Birlikte olduğumuzda daha fazlayız. Devam ediyoruz!" paylaşımını yaptı.

SAĞCI ADAY KAST, KAZANAN BORIC'İ TEBRİK ETTİ

Seçimi kaybeden Kast da sosyal medya hesabından Boric'i tebrik ettiğini duyurdu ve yapıcı iş birliğine devam edeceği mesajını verdi. Kast, destekçilerine yaptığı konuşmada, kendisine oy verenlere teşekkür etti ve "Hepimiz Şili gibi büyük bir davanın sadece küçük hizmetkarlarıyız. Bu dava, hepimizi her birimizi çağırıyor" dedi. Boric'in seçimleri kazanmasına ilişkin Kast, "Tüm saygımızı hak ediyor, gayet iyi kazandı. Birçok Şilili ona güvendi ve çok iyi bir hükümet kurmasını umuyoruz" diye konuştu.

"HEP BİRLİKTE HALKIN BİRLİĞİNİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR"

Birlik çağrısı yapan Kast, "Elimizden geldiğince, meşru farklılıklarımızla ülkeye katkı sağlamak istiyoruz. Hep birlikte Şili halkının birliğini sağlamamız gerekiyor" dedi. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera da seçim sonuçlarının belli olmasının ardından yaptığı açıklamada Boric'i tebrik etti.

KATILIMIN EN YÜKSEK OLDUĞU SEÇİMLER GERÇEKLEŞTİ

Görevi 11 Mart 2022'de devralacak olan 35 yaşındaki Boric, Şili'nin seçilen en genç devlet başkanı unvanına sahip oldu.

Ayrıca Şili'de 2012'de oy kullanmanın zorunlu olmaktan çıkarılmasının ardından bu seçimde, yüzde 55,6 ile en yüksek katılım kaydedildi. Boric, ilk turda yüzde 25,8 oy alarak yüzde 27,9 oy kazanan Kast'ın ardından ikinci olmuştu. İlk turda katılım yüzde 47'de kalmıştı.

 

 

Etiketler Şili dünya
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin