Sigara içen kadınlar dikkat: Gebe kalmanız daha da zorlaşıyor! Hem sağlığınız hem de annelik şansınız düşüyor

Prof. Dr. Faruk Buyru hamilelik sürecinde sigaranın olumsuz etkilerine dikkat çekerek, "Önerimiz gebe kalma döneminden itibaren anne adaylarının, annelerin sigara içmemesi. Her ne kadar gebelik döneminde sigarayı azaltsa da bunun anne karnındaki bebeğe olumsuz etkileri var" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Sigara içen kadınlar dikkat: Gebe kalmanız daha da zorlaşıyor! Hem sağlığınız hem de annelik şansınız düşüyor

Türkiye’de sigara içen kadın sayısı artıyor. Akciğer kanseri başta olmak üzere çok sayıda hastalığa neden olan sigara, üreme sağlığını da olumsuz etkiliyor. Dünyada giderek artan kısırlığın bir nedeni de sigara kullanımı. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Faruk Buyru, sigaranın hem kadın hem de erkek üreme sağlığını olumsuz etkilediğini vurguluyor.

Hamilelik sürecinde sigaranın olumsuz etkilerine dikkat çeken Buyru, "Bebekte gelişme geriliği, ani bebek ölümü gibi ciddi riskler sigara içen annelerin bebeklerinde daha sık görülüyor. Bizim önerimiz gebe kalma döneminden itibaren anne adaylarının, annelerin sigara içmemesi. Her ne kadar gebelik döneminde sigarayı azaltsa da bunun anne karnındaki bebeğe olumsuz etkileri yine de var. Nikotin damarlarda büzüşmeye yol açabiliyor. Aynı şekilde nikotinin dışında, sigaranın içinde 4 bine yakın toksin var. Bunlar başta karbonmonoksit olmak üzere bebek sağlığını olumsuz yönden etkiliyor. Damarlar büzüşüyor, bebeğe daha az oksijen ve daha az besin gidiyor. Bütün bunlar bebek sağlığını olumsuz etkiliyor. Emziren bir annenin nefesinin sigara kokmasının bile bebeğe olumsuz etkisi olabiliyor. O nedenle gebelik döneminde, emzirme döneminde hiç sigara içilmemesi daha doğru bir yaklaşım olacaktır" ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin