Sıfır otomobil fiyatlarına ikinci neşter vuruluyor. Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı: Yeni sistem kuruluyor, sıfır araç stoku yapan bayiler takibe alınacak, araçlara takip sistemi takılacak

Otomobil fiyatlarında yaşanan fahiş fiyatların önüne geçilebilmesi için Ticaret Bakanlığı ikinci kez düğmeye bastı. Geçtiğimiz günlerde yapılan düzenlemeler sonrası yeni önlemler almak için harekete geçen Ticaret Bakanlığı stok durumunu takip etmek için yeni sistem kuruyor. Buna göre bayiler özel takibe alınacak, ilaçlarda uygulanan barkod sistemine benzer bir sistem otomobillerde de uygulanacak.

Google Haberlere Abone ol
Sıfır otomobil fiyatlarına ikinci neşter vuruluyor. Ticaret Bakanlığı düğmeye bastı: Yeni sistem kuruluyor, sıfır araç stoku yapan bayiler takibe alınacak, araçlara takip sistemi takılacak

Enflasyon ve Türk Lirası'nın döviz karşısındaki erimesi ile birlikte yaşanan çip krizi otomobil fiyatlarını korkunç şekilde artırmıştı. Bunun üzerine fırsatçıların stokçuluk yapmaları nedeniyle hem sıfır otomobile ulaşmak zorlaşmış hem de otomobillerin fiyatları fahiş şekilde yükselmişti. 

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat uygulamalarının önüne geçmek için yeniden düğmeye bastı. Daha önce alınan önlemlerin yanı sıra artık ilaçlarda uygulanan barkod yöntemi otomobil sektörüne de entegre edilecek. İlaçlarda uygulanan ürün takip sistemi gibi bir elektronik uygulama yapılacak. Otomobil ithal edildiğinde ya da fabrikada banttan indikten sonra müşteriye ulaşana kadar takip edilecek. Böylelikle stokçuluğun önüne geçilecek.

BAYİLER KONTROL ALTINA ALINACAK

Sıfır araç stoku yapan bayiler özel takibe alınacak. Araçlara takip sistemi takılacak. İlaçlarda uygulanan barkod sistemine benzer yeni bir sistem ile sıfır araçlar üretimin ardından banttan inip müşteriye ulaşana dek tüm aşamalar kontrol altında tutulacak. Bir otomobil ithal edildiğinde ya da fabrikada banttan indikten sonra müşteriye ulaşana kadar uygulama üzerinden takip edilecek.

Araç ne kadar sürede bayiye, müşteriye ulaştı gibi süreçlerin hepsi elektronik sistemde yer alacak. Böylelikle bayilerin stokçuluk yapmasının önüne geçilecek.

Sıfır araçta stokçulukla mücadele devam ederken diğer taraftan da ikinci el piyasasında fiyatları daha da makul seviyeye getirmek için piyasa aktörlerine de sorumluluk yüklenecek.

MEMURDAN, DOKTORDAN İLANLARI OLMAYACAK

Araba satışı yapan ilan sitelerine de yeni denetim gelecek. Yeni denetimle otomobil ilanlarında 'Ahmet Bey'den', 'Mehmet Bey'den' 'Memur'dan temiz araç' satılık ifadeleri artık yer almayacak. İlanda yer alan isim gerçek kişi olacak. Aracını satan kişinin gerçek ismi, soyadı ve telefon bilgileri doğru olacak. Kişinin gerçek ya da tüzel kişi olduğunun doğrulamasını ilan siteleri yapacak.

İlanlarda yanlış bilgilendirme yapanlara ve ilan sitesine cezai müeyyide uygulanacak ya da ilana erişim engeli gelecek.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da şu ifadelere yer verildi: Ağustos- Eylül aylarına kadar otomotiv piyasasında oluşturulan köpük kalkmaya başlayacak. 

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin