'Siber suçlar Türk ekonomisini tehdit ediyor'

Bilgi güvenliği uzmanı ve Europol Bilişim Suçları Danışmanı Raj Samani, siber suçların Türk ekonomisi üzerindeki etkisinin kağıt üzerindekinden çok daha fazla olduğunu belirtirken, siber suçlara karşı uluslararası işbirliğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Siber suçlar Türk ekonomisini tehdit ediyor'

Kullanılan yöntemler ve cihazların çok kolay erişilebiliyor olması, siber suçlara dahil olan kişi sayısını her geçen gün artırıyor. Giderek büyük bir 'iş sektörü' halini alan siber suçlar, Türkiye’nin dahil olduğu coğrafyayı da daha fazla tehdit etmeye başladı.



McAfee EMEA bölgesi baş teknoloji sorumlusu Raj Samani, siber suç ve siber casusluğun ülkelerin GSYİH’si üzerinde neden olduğu zararın yüzde 0.4 ile 1.4 arasında değiştiğini, Türkiye için bu oranın yüzde 0.7 olduğunu belirtti. Aynı zamanda Europol Siber Suçlar Danışmanlığı görevini yürüten Samani, raporlama sistemleri yeterince gelişmediği için ülkelerin gerçek zararı göremediğini ifade etti.



Al Jazeera’ya konuşan Samani, gençlerin yanı sıra anne-babaların bile siber suç işleyebileceği bir dönemde yaşadığımıza dikkat çekerken, ortaya çıkan tüm risklere rağmen teknolojinin bireyler ve firmalar için sunduğu potansiyelin göz ardı edilemeyeceğini belirtti.  Samani, risklerin kontrol altına alınmasıyla teknolojinin insanlığa çok büyük faydalar sunacağını söyledi.



İsteyen herkes gerçekten hacker olabilir mi?



Siber suçlar çok fazla örgütün ve hacker'ın yer aldığı büyük bir sektör haline geldi. Bunun en büyük sebebi ise siber suç işlemek için aslında teknik bilgiye sahip olmanızın gerekmemesi. Bugün birisi size çıkıp “Anne ve babam siber suç işleyerek para kazanıyor" dese ona gülersiniz. Aslına bakarsanız, bunu yapabilirler. Bugün siber suç işlemek için çeşitli araçlar, hatta çalıntı kredi kartı bilgileri satın alabilirsiniz. DDOS saldırıları düzenleyebilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz. Bir kahve fiyatına işleyebileceğiniz birçok siber suç için 'karanlık internete' giriş yapmanıza gerek yok.



 



 



Haberin devamını okumak için tıklayınız. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin