'Siber suçlar' için resmi adım atıldı! İşte 'Siber suçların' TOMA'sı!

Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Siber Güvenlik Kurulu’ kuruldu. 29 maddelik plan bugün Resmi Gazete’de yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol
'Siber suçlar' için resmi adım atıldı! İşte 'Siber suçların' TOMA'sı!

Devlet siber güvenlik için büyük bir atak başlattı. Siber suçla 24 saat mücadele edilecek. Kurumlara teknik destek verilecek. Tüm vatandaşları kapsayan eğitim faaliyetleri yapılacak. Türk Dil Kurumu Aralık 2014’te yeni bir ‘Siber Güvenlik Terimleri Sözlüğü’ hazırlayacak. 



Türkiye ’de artan siber suçlarla mücadele konusunda uzun süredir bir çalışma yapılıyordu. Bakanlar Kurulu kararıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın başkanlığında ‘Siber Güvenlik Kurulu’ kuruldu. Bu kurulda Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT), Dışişleri Bakanlığı’na ve TÜBİTAK’a kadar çok sayıda kurumu bulunuyor. Siber Güvenlik Kurulu, yaptığı çalışmalar neticesinde Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi 2013-2014 Eylem Planı belirledi. 29 maddelik plan bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. 



Eylem planına göre, yeni yasal düzenlemeler yapılacak, müdahale ekipleri kurulacak. Siber suçlarla mücadele ekiplere, kolluk kuvvetleri ile ortak hareket edecek ve anında olaylara müdahale yetkisine sahip olacak. 7 gün 24 saat çalışacak Ulusal Siber Müdahale Merkezi (USOM) kurulacak, müdahale ekipleriyse bu kurumun koordinasyonunda çalışacak. Siber Olaylara Müdahale Merkezi (SOME) oluşturulacak. Ulaştırma Bakanlığı’nın başkanlığında kurulacak SOME’nin bünyesinde İçişleri Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Emniyet Genel müdürlüğü, Jandarma Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK gibi kurumlar bulunuyor. SOME’ler ayrıca özel bilgilendirme ve bilinçlendirme görevi de yürütecek. 



Orta ve kısa vadede tüm kurumların bilişim sistemlerini siber güvenliği destekleyecek altyapı projeleri gerçekleştirmesi ön görülüyor. Orta ve uzun vadede ise siber güvenlik alanında yeterli sayıda ve yetkin insan kaynağı yetiştirilmesine yönelik çalışmalar yapılacak. 



Haberin tamamını okumak için tıklayınız...


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin