SGK çalışanları EYT nedeniyle fazla mesaiye başladı. Çalışanlara aylık 50 saati geçmemek üzere, saat başı 27 lira fazla mesai ödenecek. BES ise üç bin lira istiyor

Sosyal Güvenlik Kurumu EYT düzenlemesi nedeniyle yoğun günler geçiriyor. Kurumun çalışanları bu nedenle fazla mesaiye başladı. Çalışanlara aylık 50 saati geçmemek üzere, saat başı 27 lira olarak belirlenen fazla mesai ücreti ödeneceği ortaya çıktı. BES, aylık en az üç bin lira mesai ücreti istediğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
SGK çalışanları EYT nedeniyle fazla mesaiye başladı. Çalışanlara aylık 50 saati geçmemek üzere, saat başı 27 lira fazla mesai ödenecek. BES ise üç bin lira istiyor

Yaşa takılmadan emekli olma imkanından faydalanmak isteyenlerin doğum ve askerlik borçlanması için yaptığı başvurular öncesinde de yoğun iş temposunda çalışan SGK emekçilerinin, EYT ile ilgili yasanın çıkmasının ardından iş yüklerinin 3 katına çıkması bekleniyor.

Bu kapsamda 9 Ocak’ta SGK Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü ile taşra teşkilatı personeline fazla çalışma ücreti ödenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayınlandı. Buna göre; SGK personeline, 1 Haziran’a kadar, aylık 50 saati geçmemek üzere saat başı 27 lira fazla mesai ücreti ödenecek.

Ancak SGK emekçileri, bir süredir doğum ve askerlik borçlanmaları ile Cumhurbaşkanı'nın emeklilik müjdesi vermesinin ardından, yasanın çıktığını zanneden vatandaşların yüz binleri bulan başvuruları nedeniyle 31 Aralık gecesi ve cumartesi-pazar günleri de dahil olmak üzere fazla mesai yapmaya başladılar.

Özellikle büyük şehirlerde geçim sıkıntısı çeken SGK emekçilerinin, EYT işlemleri nedeniyle iş yüklerinin de 3 katına çıkacağını belirten KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Zeynep Kışlak Yıldırım, sendikaların artık çay ve simit hesabı yapmayı bıraktığını, mevcut sorunlar ve fazla mesai için belirlenen saat başı 27 liralık mesai ücretinin yeterli olmadığını söyledi.

Yıldırım, süreçle ilgili olarak şunları anlattı:

'KAÇ SAAT ÇALIŞIRSAK ÇALIŞALIM AYLIK 50 SAAT KARŞILIĞI MESAİ ÜCRETİ ALACAKMIŞIZ'

Bugün ne güzel bir haber aldık. 2,5 milyon insana hafta içi hafta sonu gece gündüz, hatta gerekirse sabaha kadar çalışacağımızın söylendiği şu dönemde mesai ücretlerimizin bir saat karşılığı 27 TL yapıldığını öğrendik. Üstelik kaç saat çalışırsak çalışalım aylık 50 saat karşılığı mesai ücreti alacakmışız.Döner yiyebiliriz ama yanına ayran alamayız.

'ÖDENECEK MESAİ EN AZ 3 BİN LİRA GİBİ BİR RAKAM OLMALI'

Bunun dışında birçok arkadaş şu an işleri toparlamak için cumartesi, pazar da mesaisiz çalışıyor. Yani mesai ücreti olarak verilecek ücret bu koşullarda zaten masraflara gidecek. Bana göre emeğin karşılığı olmasa da ödenecek mesai en az 3 bin lira gibi bir rakam olmalı. Bu rakam da servis ve yemeğin karşılanmasından sonraki rakam olmalı.

 

Kaynak: ANKA
Etiketler eyt sgk mesai bes kesk ücret
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin