Seyyal Taner, TRT'deki 'cesur' günlerini anlattı

NTV'de yayınlanan belgesel bu hafta yeni konuklarını ağırlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Seyyal Taner, TRT'deki 'cesur' günlerini anlattı

Türk pop müzik tarihindeki 'unutulmaz' buluşmalar, 'iz bırakan' şarkılar, 'Söz ve Müzik' belgeseliyle NTV’de ekrana gelecek. Belgeselin yeni bölümüne Tanju Okan, Nilüfer, Seyyal Taner ve Zerrin Özer konuk oluyor.



Prodüktör Nino Varon'un Tanju Okan ve Nilüfer'e 'sihirli' dokunuşu, Seyyal Taner'i Ülkü Aker ve Selami Şahin'den Olcayto Ahmet Tuğsuz'lu 'Naciye'ye götüren müzik yolculuğu... Zerrin Özer'i Aysel Gürel, Garo Mafyan, Seda Akay ve Şehrazat'la buluşturan şarkılar bu hafta 'Söz ve Müzik' belgeselinin 4. bölümünde yer alacak. 



TANJU OKAN'I NİNO VARON, MEHMET TEOMAN VE SELAMİ ŞAHİN'LE BULUŞTURAN ŞARKILAR



Müziğe 60'lı yıllarda orkestra solisti olarak adım atan Tanju Okan'ın yolu dönemin en önemli prodüktörlerinden Nino Varon'la kesişince kariyeri büyük bir ivme kazanır. Tanju Okan'ın ilk büyük hiti sözlerini Nino Varon'un yazdığı 'Hasret' şarkısı olur. 1970'de yayınlanan şarkı, Tanju Okan'ı büyük kitlelere tanıtır. Nino Varon, Tanju Okan için "Alkol seven, yakışıklı ve çapkın bir adamdı. Bütün kadınların beraber olmayı hayal ettiği ama beraber olmaktan da korktuğu bir erkekti. Ben de ona, karakterine uygun şarkılar yazdım" dedi. 



MEHMET TEOMAN: 'KADINIM ŞARKISINI TANJU OKAN'IN AŞKINA YAZDIM'



Tanju Okan'ın kariyerinde, sözlerini Mehmet Teoman'ın yazdığı 'Kadınım' şarkısı bir dönüm noktası olur. 



Mehmet Teoman, 'Kadınım' şarkısının Tanju Okan'ın yaşadığı gerçek bir aşk hikayesine yazıldığını söyledi:  "O kadar iyi arkadaş olduk ki Tanju Okan'la yanından ayrılmaz oldum. Genç bir sevgilisi vardı o zamanlar. Ailesi, kızı Tanju'yla birlikteliği sona ersin diye Amerika'ya kaçırdı. Tanju Okan mahvoldu. Bir gece onun evinde beraberdik. Elime yabancı bir şarkı geçti. Oturdum sabaha kadar şarkının sözlerini yazdım. "Kadınım" ortaya çıktı. Tanju'nun acısına, ıstırabına yazıldı o sözler." 

 

NİNO VARON, NİLÜFER'İ BİR SES YARIŞMASINDA KEŞFETTİ



Nino Varon, söz yazarı ve besteciliğinin yanı sıra prodüktör olarak ses getiren işlere imza atmaya devam etmektedir. Tanju Okan'la birlikte Ajda Pekkan ve Nesrin Sipahi gibi isimlerle çalışmaktadır. Nino Varon 'un asıl gönlünden geçen, adı hiç duyulmamış, genç bir ismi müzik dünyasına kazandırmaktır. Tam da o günlerde Hafta Sonu gazetesinin Altın Ses yarışmasında henüz 14 yaşında olan Nilüfer'i keşfeder. Yarışmada 1. olan Nilüfer'e plak yapmayı teklif eder.



'BU KIZ MI SÖYLEYECEK BU ŞARKIYI?'



Nilüfer'in ilk 45'liği 1972'de yayınlanır. Nino Varon o günleri şöyle anlattı: "Hiç unutmam İtalyan Lisesi'nin kıyafetiyle stüdyoya gelmişti. Söyleyeceği şarkı Göreceksin Kendini'ydi. Müthiş bir müzikal organizasyon yapılmıştı. Yaylılar o vakit canlı çalınıyordu. 15-20 müzisyen stüdyoda hazırdı. Orada görevli bir arkadaşım ‘Bu kız mı söyleyecek bu şarkıyı’ dedi. ‘Evet’ dedim. Nilüfer bir başladı söylemeye, herkes hayranlıkla, şaşkınlıkla dondu kaldı. ‘Nereden buldun bu kızı?’ dediler. Muhteşemdi."  



SEYYAL TANER KADINLARA GÜÇLÜ OL MESAJI VERDİ



Belgeselde Seyyal Taner'in Ülkü Aker, Çiğdem Talu - Melih Kibar, Selami Şahin, Olcayto Ahmet Tuğsuz'la olan müzikal buluşmaları anlatılıyor. 



Tıpkı Nilüfer gibi Seyyal Taner de 70'lerde adını duyurur ve kısa zamanda popüler müziğin önemli yıldızlarından biri haline gelir. Taner'in ilk büyük çıkışı 'Son Verdim' şarkısıyla olur.



"O şarkıyı söylediğimde henüz daha 19 yaşındaydım" diyor Seyyal Taner. "O küçücük yaşta o şarkıyla çıkıp, farkında olmadan bütün kadınlara bir ‘dik duruş’ mesajı vermişim. Kadınlara güçlü olmalarını, kalbinin işine son verip hayata devam etmeyi tavsiye eden bir şarkıdır."



DANS KONUSUNDA SEYYAL'İN RAKİBİ YOKTU, TRT'DE BİKİNİYLE ŞARKI SÖYLEYECEK KADAR CESURDU



Seyyal Taner sadece şarkıları ve sesiyle değil sahne şovları ve enerjisiyle de çok konuşulur. Müzisyen Olcayto Ahmet Tuğsuz "Beyonce ve Shakira bile dans konusunda Seyyal'in eline su dökemez" diyor. Müzik yazarı Yavuz Hakan Tok ise "Seyyal, popun çılgın kızıydı" yorumunda bulunuyor. "Enteresan kıyafetler giyiyordu, enteresan danslar ediyordu. Bugün diyoruz ya bazı popüler şarkıcılar Beyonce'ye benzemeye çalışıyorlar, Lady Gaga'ya benzemeye çalışıyorlar. Seyyal Taner kimseye benzemeye çalışmıyordu, kendisiydi ve orjinaldi. Bu orjinalliği ilgi çekti zaten, çok çılgındı popun çılgın kızı diyorlardı ona. Hatta TRT de bikiniyle şarkı söyleyebilecek, klip yapabilecek, etki yaratabilecek kadar cesurdu.



SEYYAL TANER: 'YÖNETMENLER BANA KAMERAYLA SEVİŞEN KADIN DERLERDİ' 



Sahne şovlarında ve TRT için çekilen video kliplerinde 'cesur' olan Seyyal Taner, yönetmenlerin onunla çalışırken çok rahat ettiklerini söyledi. "Hangi yönetmenle çalıştıysam benimle çok rahat ettiklerini söylediler. Bana 'Kamerayı en iyi kullanan, kamerayı en iyi tanıyan, adeta kamerayla sevişen kadın' derlerdi."  



SELAMİ ŞAHİN'İ EVE KAPATTIM, ONA YABANCI ROCK ŞARKILAR DİNLETTİM 



Seksenler gelip çattığında ise müzik dünyası beklenmedik bir buluşmaya şahit olur. Seyyal taner ilk 33'lüğü için Selami Şahin'le çalışır. 

 

Seyyal Taner o günleri şöyle anlatıyor "Selami Şahin'i günlerce eve kapattım. Ona devamlı Rainbow, Pink Floyd, Dire Straits, Led Zepplin, Queen falan dinleterek bana yaptığı o şarkıları ortaya çıkardık. 'Lider' albümü öyle bir sentezin sonunda oluştu." 



'GÖNÜL’Ü ZORLA OKUDUM'



Belgeselde Zerrin Özer'in ise Orhan Gencebay, Çiğdem Talu - Melih Kibar, Aysel Gürel, Garo Mafyan ve Şehrazat'la olan müzikal buluşmaları anlatılıyor. 



Zerrin Özer, bir yandan İstanbul Gelişim Orkestrası'nda çalışmaya devam ederken, 1979'da hayatının en önemli şarkılarından biri karşısına çıkacaktır. Bu şarkı, düzenlemesini Esin Engin'in yaptığı, Orhan Gencebay imzalı 'Gönül' şarkısıdır... Zerrin Özer şarkıyı ilk başta hiç söylemek istemediğini itiraf ediyor. "Ben tamamıyle blues, pop-jazz dinliyorum, Birden ‘Gönül’ diye bir şey geldi. ‘Ben bunu hayatta okumam’ dedim. Çiğdem Ablam, Melih Abim, Esin Abim çok ısrar etti.  Girdim stüdyoya, ‘Gönül’ü okudum. ‘Şahane, çok güzel oldu’ falan filan dediler. Meğer o okumamı kayıt yapmışlar ve albüme öyle çıktı. Fakat hayatım boyunca da hep şunu söyledim. Büyük kitlelere ulaştıran beni ve bu güzel şarkısını bana veren çok sevdiğim değerli büyüğüm Orhan Gencebay'dır ve her sahnemde ona teşekkür ederim. 



'AYSEL BENİM ÇOK KIYMETLİMDİ' 



Zerrin Özer'in hayatında Aysel Gürel'in de çok önemli bir yeri olur. Özer'in 'Dünya Tatlısı', 'Arzular var ya', 'Hani Yeminin' ve 'Otuzbeşe Bakla' gibi sevilen şarkılarında Aysel Gürel imzası vardır.



Özer, Aysel Gürel'in hayatında çok kıymetli olduğunu söylüyor.  



"Ona hayranım. Onu tanımış olmaktan, onun yüreğini gerçekten yakinen tanımış olmaktan, onun hasasiyetini onun insanlara olan o güzel yaklaşımını, onun affediciliğini onun sevgiye olan yaklaşımını görmüş olmaktan çok mutluyum. Onun üçüncü kızı gibiydim her zaman. Beni çok iyi tanıdığı için de benim duygularıma bu kadar yakışan, yakın olan özel şarkılar yazdı bana."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin