'Şeylerin Masumiyeti', Orhan Pamuk'a Amerika'dan ödül getirdi!

Yazarın, 2012 yılında yazdığı 'Şeylerin Masumiyeti', yeni bir ödülün ilk sahibi oldu.

Google Haberlere Abone ol
'Şeylerin Masumiyeti', Orhan Pamuk'a Amerika'dan ödül getirdi!

Orhan Pamuk tarafından Masumiyet Müzesi'nin kataloğu olarak hazırlanan 'Şeylerin Masumiyeti',  Amerika'da yayımlanan hem en iyi müze ve sergi kataloğu hem de en edebi sanat kitabı seçildi.



Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk tarafından Masumiyet Müzesi'nin kataloğu olarak hazırlanan 'Şeylerin Masumiyeti', bu sene ilk kez verilen Mary Lynn Kotz ödülünü kazanarak, geçen yıl Amerika'da yayımlanan hem en iyi müze ve sergi kataloğu hem de en edebi sanat kitabı seçildi.



Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'tan yapılan açıklamaya göre, Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi'nin kataloğu olarak 2012 yılında yazdığı Şeylerin Masumiyeti, yeni bir ödülün ilk sahibi oldu.



ABD'nin prestijli kurumlarından Virginia Kütüphanesi ile Virginia Güzel Sanatlar Müzesi'nin ilk işbirliği olan Mary Lynn Kotz Ödülü, görsel sanatlar ya da sanatçılar üzerine yazılmış gazetecilik, şiir, kurmaca, biyografi, tarih ve müze sergisi ve katalogları arasından seçilen edebi açıdan en yetkin olan esere veriliyor.



Ödül, Amerikan ressamlarından Georgia O'Keeffe uzmanı ve 'Rauschenberg: Sanatı ve Hayatı' adlı kitabıyla ödüllere layık görülmüş akademisyen ve yazar Mary Lynn Kotz anısına sunuluyor. 



Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi romanını yazdıktan 4 yıl sonra müzeyi açtığı günlerde yayımladığı ve hem müze kataloğu hem de İstanbul'da kullanılan eşyalar ve koleksiyoncular üzerine düşüncelerini yazdığı edebi bir hatıra kitabı olan Şeylerin Masumiyeti, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve Hollandaca'ya çevrildi.



Şeylerin Masumiyeti, yayımlandığı yıllarda ABD'nin prestijli yayınlarından The New York Times, Design Observer ve The Huffington Post gazetelerinde geniş inceleme yazılarıyla yankı buldu. 30,9 milyonluk okuyucusu ile ABD'nin en önemli web gazetesi olan The Huffington Post'ta ise kitapla ilgili 'sanatın ve edebiyatın en mükemmel kesişimi' tanımı kullanıldı.



Bu yıl ilk defa verilen ve Pamuk'un layık görüldüğü ödülün diğer adayları 'Cezanne' adlı kitabıyla Alex Danchev, 'Titian'la Sheila Hale, "Aşık Sanatçılar"la Veronica Kavass ve 'Bernini'nin Sevgilisi' ile Sarah McPhee oldu.



ABD'de 19 Ekim'de düzenlenen ödül törenine Amerika'nın belli başlı yayınevleri ve müzeleri, kendi seçtikleri aday kitap ve kataloglarla katıldı.



Pamuk, ödülünü alırken yaptığı konuşmada edebiyat ve resmin kardeş sanatlar olduğunu kaydetti. Romanlarını okurun kafasında resimler canlandırmak için yazdığını belirten Pamuk, "Resim olmadan edebiyat; yazı ve bir metin olmadan da bir resim hayal edilemez..." ifadelerini kullandı. 



 Masumiyet Müzesi hakkında 



Orhan Pamuk tarafından oluşturulan Masumiyet Müzesi yazarın aynı adlı romanında anlatılan günlük hayat eşyalarının hatıra ve anlamlarını gösteren titizlikle hazırlanmış enstalasyonlardan oluşan küçük bir İstanbul müzesi.



Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un yaklaşık on beş yıldır üzerinde çalıştığı, 'bir küçük ve alçakgönüllü İstanbul günlük hayatı müzesi' olarak tanımladığı Masumiyet Müzesi'nde, 20. Yüzyılın ikinci yarısında İstanbul'daki gündelik hayatı temsil eden eşyalar, özenle düzenlenen kutular ve vitrinlerde sergileniyor. Sinema biletlerinden kibritlere, likör şişelerinden kapı kulplarına, minik biblolardan fotoğraflara uzanan, binlerce eşyadan oluşan koleksiyon, romanın 83 bölümünü temsil eden 83 kutuda yer alıyor.



İngiliz Financial Times gazetesinde ünlü sanat tarihçisi Simon Schama'nın 'dünyadaki en güçlü, en güzel, en insani ve en etkileyici çağdaş sanat eseri!' olarak tanımladığı Masumiyet Müzesi, artık sesli rehber eşliğinde Orhan Pamuk'un sesinden gezilebiliyor. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin