Seveni çok ama yemeden önce iki kere düşünün. Bağırsak kanserini tetikliyor! Bağırsak kanseri belirtileri neler?

Dünya çapında en sık görülen hastalıklardan biri olan bağırsak kanseri, milyonlarca insanın hayatını karartıyor. Yapılan yeni çalışmalar, turşu gibi salamura sebzelerin aşırı tüketiminin bağırsak kanserine neden olabileceğini ortaya koydu. Bağırsak kanseri diğer kanser türleri gibi erken teşhis edildiğinde etkili bir müdahale ile durdurulabilir. Peki, bağırsak kanseri belirtileri neler?

Google Haberlere Abone ol
Seveni çok ama yemeden önce iki kere düşünün. Bağırsak kanserini tetikliyor! Bağırsak kanseri belirtileri neler?

Kolon ve rektum kanseri olarak da bilinen bağırsak kanseri dünya çapında prostat, akciğer ve meme kanseri gibi en sık görülen kanser türlerinden biridir. Her yıl yaklaşık bir milyon kişiye bağırsak kanseri teşhisi konuluyor. Bağırsak kanseriyle ilgili rakamlar üzücü boyutlarda. Bağırsak kanseri hastalarının yüzde 50'den fazlası teşhisten sonra 10 yıl veya daha fazla hayatta kalmaktadır. Bu arada, tüm bağırsak kanseri vakalarının yarısından fazlası önlenebilir.

BAĞIRSAK KANSERİ NEDİR?

Sindirim sisteminin anüsle bağlanan son noktası olan kalın bağırsak, ortalama 1,5 ile 2 metre uzunlukta bir organdır. Kalın bağırsak, kolon ve rektumdan meydana gelmektedir. Peki, rektum neresidir? sorusuna cevap verecek olursak; kalın bağırsağın anüsten önceki son 12 santimetrelik dışkının depolandığı kısmına denir. Kolon ise rektum dışındaki diğer kalın bağırsak bölümüdür. İnce bağırsaktan büyük ölçüde sindirilmiş halde gelen besinler, kolon bölgesinde tekrar ayrıştırılmakta, su ve mineraller alındıktan sonra geriye kalan kısmı, anüs yoluyla atılması için rektumda depolanmaktadır.

Kalın bağırsakta kolon bölümünde ortaya çıkan kansere, kolon kanseri denmektedir. Kolonda görülen kanser, erken evrede teşhis edilirse tamamen tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. Ancak erken fark edilemediği durumlarda bu kanser türü; yakın lenf bezlerine, komşu olduğu mide, dalak gibi organlara ve kan vasıtasıyla da vücuttaki diğer bölgelere yayılmaktadır. Dalak nerededir? diye merak edenler için bu organın, karnın sol üst kadranında, diyaframın hemen altında ve midenin yanında bulunduğu söylenebilir.

Seveni çok ama yemeden önce iki kere düşünün. Bağırsak kanserini tetikliyor! Bağırsak kanseri belirtileri neler?

BAĞIRSAK KANSERİ NASIL ÖNLENİR?

Gelişen her türlü kanseri önlemenin en iyi yollarından biri, iyi yaşam tarzı alışkanlıklarıdır. Buna sigarayı bırakmak, alkol tüketimini azaltmak, düzenli egzersiz yapmak ve dengeli beslenmek dahildir.

Europe PMC dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir araştırma, salamura sebze tüketmenin bir kişinin bağırsak kanseri geliştirme riskini artırabileceğini ortaya çıkardı.

Sichuan Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada şu sonuca varıldı: ‘Aşırı salamura sebze tüketimi bağırsak kanseri için bir risk faktörü olabilir.’

Seveni çok ama yemeden önce iki kere düşünün. Bağırsak kanserini tetikliyor! Bağırsak kanseri belirtileri neler? - Resim : 2

BAĞIRSAK KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Dikkat edilmesi gereken bağırsak kanseri belirtileri şunlardır:

  • Bağırsak hareketlerinde kalıcı ve açıklanamayan bir değişiklik
  • Kanama
  • Dışkıda kan
  • Ağrılı dışkılama
  • Belirgin bir neden olmaksızın aşırı yorgunluk
  • Karında ağrı veya yumru

Bu semptomlardan biri ya da birkaçını yaşıyorsanız kesin olarak kanser olduğunuz anlamına gelmez. Diğer tıbbi hastalıklar da benzer semptomlara neden olabilir. En doğru sonuç için en kısa zamanda doktorunuza başvurunuz.

Seveni çok ama yemeden önce iki kere düşünün. Bağırsak kanserini tetikliyor! Bağırsak kanseri belirtileri neler? - Resim : 3

KOLON (BAĞIRSAK) KANSERİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

Kolon kanseri tedavisi için kansere dönüşme ihtimali olan polipler, kolonoskopi yöntemi ile alınır. Kanser ileri bir evreye gelmişse, cerrahi işlem zorunlu hale gelir. Tümörün olduğu kısım çıkartılır. Hastalığın komşu bölgelere yayıldığı durumlarda ise kemoterapi uygulanmaktadır. Kanser metastaz yapmışsa, tedaviye devam edilerek, hastanın yaşam süresi uzatılmaya çalışılır.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin