Şentop'tan erken seçim ve referandum açıklaması. Seçimlere 'hac' ayarı mı geliyor?

Erken seçim tartışmalarında çarpıcı açıklamalarda bulunan TBMM Başkanı Şentop, “hac mevsimi” hatırlatması yaptı. Muhalefetin defalarca gündeme getirdiği başörtüsü düzenlemesine ilişkin ise Şentop’un açıklaması “Referanduma gerek yok” şeklinde oldu.

Google Haberlere Abone ol
Şentop'tan erken seçim ve referandum açıklaması. Seçimlere 'hac' ayarı mı geliyor?

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı A Haber yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başörtüsü düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Şentop, TBMM'nin, 400'ün üzerinde oyla Anayasa değişikliği yapabileceğini ancak müzakere ve tartışmalar dikkate alındığında bunun zaman alabileceği için bu yasama yılı içerisinde yetişmesinin kolay olmayacağını kaydetti.

"Referanduma gitmeden bir başörtüsü değişikliğini anayasa bazında mümkün görüyor musunuz?" sorusuna Şentop, "Ben mümkün görüyorum. 400'ün üzerinde bir oyla TBMM'de böyle bir değişiklik geçebilir" karşılığını verdi.

Başörtüsüyle ilgili tartışmaları anımsatan Şentop, aslında Meclis'te başörtüsüyle ilgili bir gündem olmadığını ancak Kılıçdaroğlu'nun başörtüsüyle ilgili hukuki düzenleme önerisiyle konunun gündeme geldiğini söyledi.

Sorunun kalıcı olarak çözülmesi yönünde bir ittifak olduğuna dikkati çeken Şentop, sorunun kanunla çözülmesi için daha önce kanun çıkartıldığını ancak Anayasa Mahkemesinin düzenlemeyi iptal ettiğini hatırlattı. TBMM Başkanı Şentop, şöyle devam etti:

"Sorunun çözümü kanunla denenmiş ama çözülememiş. Dolayısıyla bir daha kanunla yapılmasını söylemek yanlış olur. Ayrıca kanunla bir hak tanıdığın zaman, başka bir kanunla bu hakkın kaldırılması mümkün. Dolayısıyla 'kalıcı olarak çözelim' deniyorsa bu Anayasa değişikliğiyle olabilecek bir şey. Bu konu kalıcı halde çözüme kavuşturulabilir. Bunun TBMM'den geçeceğini düşünüyorum. Esas olan meselenin çözümüdür. Meclis çatısı altında çözülmesi herkesi memnun edecektir. Tekrar bunun referanduma sunulmasına gerek yok."

"ANAYASAYA GÖRE BİR ENGEL YOK "

Başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği teklifine imza atmasına ilişkin tartışmalara değinen Şentop, daha önce Yassıada yargılamalarının hukuki dayanağının kaldırılmasını içeren kanun teklifine de imza attığını ancak bir tartışma yaşanmadığını anlattı.

Şentop, eski TBMM Başkanlarından Mustafa Kalemli, Hikmet Çetin, Hüsamettin Cindoruk, Bülent Arınç, Cemil Çiçek gibi siyasetçilerin de görevleri sırasında anayasa değişikliği veya kanun tekliflerine imza attığını ancak bir tartışma yaşanmadığını hatırlattı.

Anayasa'da, Meclis Başkanlarına kanun değişikliği teklifine imza atamayacağına ilişkin bir sınırlama olmadığına işaret eden Şentop, "Meclisimizde şu anda 580'in üzerinde milletvekili arkadaşımız var. Bu arkadaşlarımızın her birinin içinden geçen, zihninden, kendisinin tasarladığı, hayal ettiği bir çerçeveye uymak zorunda değilim. Anayasa'ya uymak zorundayım. Anayasa'ya göre böyle bir engel yok." diye konuştu.

"GİZLİ BİR BAŞÖRTÜSÜ DÜŞMANLIĞI"

Şentop, başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği teklifine imza atmasının, Anayasa, İçtüzük ve Meclis'teki teamüllere uygun olduğunu bildirerek "Peki farklı olan nedir, niye şimdi itiraz ediliyor diye baktığımda aklıma gelen tek şey teklifin konusu başörtüsü, dolayısıyla ben bunun gizli bir başörtüsü düşmanlığı, İslami değerlere ve sembollere olan bir düşmanlığın tezahürü olduğunu düşünüyorum. Başka farklı bir durum yok. Ben bunu böyle yorumluyorum" diye konuştu.

ERKEN SEÇİM İÇİN ‘HAC MEVSİMİ’ YORUMU

Seçimin erkene alınmasıyla ilgili başka bir soruyu yanıtlarken Şentop, erken seçim kararının hem Cumhurbaşkanı hem de TBMM tarafından verilebileceğini, bu konunun yasalarda açıkça belirtildiğini söyledi.

Şentop, "Seçimlerin erkene alınması mümkün mü?" sorusuna, "Siyaseten baktığınızda erken seçimden bahsedebilmek mümkün değil. Yani seçimlerin bir veya 2 ay öne alınması siyaseten 'erken seçim' olarak nitelendirilemez ama hukuken, teknik olarak şüphesiz erken seçim denebilir buna. Bir gün önce de bir hafta önce de yapsanız erkendir. Buna karar verecek olan TBMM veya Sayın Cumhurbaşkanı'mızdır. Haziran ayı düşünülebilir, hac mevsimi başlıyor. Hacca giden insanlarımız oluyor. Bunların sayısı önemli bir miktara ulaşıyor. Belki bu açıdan değerlendirilebilir" karşılığını verdi.

“ERDOĞAN BİR KEZ DAHA ADAY OLABİLİR”

Şentop, Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili Anayasa'nın 101. maddesinin bütünüyle değiştiğini, yeni 101. maddenin, eski maddeyi yürürlükten kaldırdığını, yeni düzenlemeye göre Cumhurbaşkanı'nın iki defa seçilebileceğini bildirdi.

Yeni düzenlemeyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar aday alabileceğinin altını çizen Şentop, "Hukuken bunun tartışılacak bir tarafı yok. Bunu hukukçu olmayanlar daha çok tartışıyor veya maddenin yenilendiğini bütünüyle bilmeyen, bunu araştırmadan konuşan, yani bilgisizlikle konuşanlar bu konuyu tartışıyor. O konuda herhangi bir tereddüt yok" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "İstanbul seçimlerinin yenilenmesi" yönündeki çağrısına ilişkin soruya cevap veren Şentop, "Benim bildiğim; yerel seçimlerin, herhangi bir ilde, bir büyükşehirde yenilenmesine dair bir imkan yok. Meclis üyeliklerinde eksilme olduğu zaman boşalan yere listelerden tamlamalar oluyor. Başkan görevinden ayrıldığı zaman onun yerine belediye meclisinde seçim yapılarak başkan seçiliyor. Anayasa'ya göre de seçimler 5 yılda bir yapılır. TBMM seçimlerinin yenilenmesinden ilham alabilirler ama bu başka bir şey. Bu konuda açık hükümler var." dedi.

6’LI MASANIN TEKLİFİNE YORUM: TUHAF

Şentop, altılı masanın anayasa değişikliği önerilerine ilişkin bir soruya, "Türkiye artık anayasa değişikliğini değil de yeni anayasayı konuşmalıdır. Bütüncül yaklaşımla, yani bir felsefesi, paradigması olan bir metinden bahsediyorum" diye karşılık verdi.

Şimdiye kadar darbe anayasasında çok ciddi iyileştirmeler yapıldığına dikkati çeken Şentop, altılı masanın önerdiği değişiklik paketini okuduğunu, "sadece hükümet sistemini değiştirelim, eskiye dönelim" şeklindeki bir yaklaşımı doğru bulmadığını vurguladı. Şentop, "Bir taraftan parlamenter sistem vurgusu yapılırken bir taraftan da cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiği bir yarı başkanlık sisteminin üzerinden bir sistemi önermek tuhaf" değerlendirmesinde bulundu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin