Sendika araya girdi, işten çıkarmalar durduruldu

İki aydır sendikalaşma süreci devam eden İMC TV'de 12 kişi işten çıkarıldı; sendika araya girerek çıkarmaları bir haftalığına durdurdu.

Google Haberlere Abone ol
Sendika araya girdi, işten çıkarmalar durduruldu

Yayın hayatına iki yıl önce başlayan İMC TV'de sendikalaşma süreci esnasında 12 kişinin işten çıkarılması tepkilere yol açtı.



Televizyonda, iki ay önce başlayan sendikalaşma sürecinde yaklaşık 40 kişi Türkiye Gazeteciler Sendikası'na üye oldu; sendika henüz yetki almadı.



Sendikaya üye olan gazetecilerin anlatımlarına göre, kanal yönetimi kanala gelecek yeni ortakların sendika istemediği için süreci askıya almalarını talep etti.



Yeni ortaklar sendika istemiyor



bianet'e konuşan kanal koordinatörü Eyüp Burç, sendikalaşmaya karşı olmadıklarını ancak yeni ortaklar nedeniyle bu talepte bulunduklarını doğruladı.



Genel yayın yönetmeni Defne Asal, işten çıkarmaların "sendikalı olma" gerekçesi ile değil, yönetime karşı kullandıkları kötü üslubun birlikte çalışmaya olanak vermemesi nedeniyle gerçekleştiğini belirtti.



Çalışanlar bugün kanal önünde basın açıklaması yapamaya hazırlandığı sırada, TGS Genel Başkan Yardımcısı Mete Öztürk, kanal yönetimi ile görüştüklerini işten çıkarmaların bir hafta süre ile dondurulduğunu perşembe günü yeniden bir görüşme yapacaklarını söyledi.



İşten çıkarmalar nasıl başladı?



Gazetecilerin anlatımlarına göre, yöneticiler en ufak tartışmalarda çalışanları "işten çıkarmakla" tehdit ediyordu. Gazeteciler, iş güvencelerinin olmamasından ve yöneticilerle yaşadıkları "iletişim" probleminden şikayetçi.



Sendikalaşma süreci devam ederken bir kadın ve erkek çalışan arasında tartışma yaşanıyor; konu Defne Asal'a taşınıyor; Asal iki tarafa da sakinleşilmesi telkininde bulunuyor.



Ancak konunun ötbas edilmesini istemediğini dile getiren diğer iki erkek çalışan, tartışmayı başlatan erkeği bu konuda uyarıyor.



Bu olayla ilgili kanalın koordinatörü Eyüp Burç ve iki erkek çalışan arasında tartışma başlıyor; iddiaya göre Burç'un çalışanlara küfür etmesi üzerine iki  taraf arasında üslup sertleşiyor; bu olay üzerine iki erkek  ve bir kadın çalışan işten çıkarılıyor.



"Yönetim istifa" maili attılar



Bunun üzerine sadece çalışanların kurduğu yöneticilerin dahil olmadığı mail grubu üzerinden bir kişi "İşten çıkarılması gereken iki erkek değil, Eyüp Burç'tur. Yönetim istifa" içerikli bir mail atıyor. Bu maile çalışanlardan destek mailleri geliyor.



Maillerden haberdar edilen yönetim bu maillere destek olanlardan yedi kişiyi daha işten çıkarıyor. Gazeteciler, işten çıkarılanların sendikalaşma sürecinde öne çıkan isimler olduğunu söyledi.



İş bırakma eylemi



İşten çıkarmalar üzerine dün kanalda 3-5 arasında iş bırakma eylemi yapıldı, bir süre banttan yayın yapıldı.



Bir grup çalışan dün yaptığı açıklamada, 1 Mayıs gibi sembolik bir günde açılışını yapan kanalın, çalışma koşullarının düzelmesi için örgütlenen çalışanlarına karşı tavrının misyonuyla taban tabana zıt olduğunu belirtti.



Kanalda "Emek Dünyası" isimli sendikal mücadeleye destek veren bir program olduğunu hatırlatan çalışanlar, yönetimin "Sendika ağaları bu kapıdan diremez" tavrının kabul edilemez olduğunu söyledi.



"Bir yapıyı ayakta tutan ilkeler çatırdamaya başlıyor. Arkadaşlarımızın ve bizlerin asıl kaybı, işsiz kalmak bir yana, inandığımız ve inandırıldığımız değerlere sahip olunamaması."


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin