Selahattin Demirtaş hâkim karşısına çıktı. 7 yıldır cezaevinde bulunan Demirtaş'ın 20 yıla kadar hapsi isteniyor

7 yıldır Edirne Cezaevinde bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümeti ve devlet organlarını alenen aşağılama" suçlamasıyla 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada hakim karşına çıktı.

Google Haberlere Abone ol
Selahattin Demirtaş hâkim karşısına çıktı. 7 yıldır cezaevinde bulunan Demirtaş'ın  20 yıla kadar hapsi isteniyor

Eski HDP Eş Genel Demirtaş, 2015 ve 2016 yıllarında yaptığı miting konuşmalarında, "hükümeti ve devlet organlarını alenen aşağılama" suçlamasıyla 10 adet dosyanın birleştirilmesiyle 20 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada hâkim karşısına çıktı. 

7 yıldır Edirne Cezaevinde bulunan Demirtaş, Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya SEGBİS ile katıldı. HEDEP Mersin Milletvekili Ali Bozan ve parti yöneticilerinin de katıldığı duruşmada Demirtaş'ı savunmak için 25 avukat hazır bulundu. 

Demirtaş'ın avukatı Mahsuni Karaman, savunmasında "Demirtaş hakkında açılan davalara konu olan konuşmaların Meclis konuşmalarıyla benzer olduğu, sorumsuzluk kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini 7 yıldır söyledik. Maalesef bunu dikkate alan bir mahkeme ve yargıç olmadı. AİHM, müvekkilin bu talebinin mahkemelerce dikkate alınmamasını hayretle karşıladığını kararında belirtti. Mitinglerde yapılan konuşmalar ile Meclis konuşmalarının aynı olduğunu ortalama zekada her insan anlar" dedi.

"O ASKER VE POLİSLERDEN 15 TEMMUZ'DAN SONRA DARBECİ ÇIKTI MI?"

Avukatların ardından savunmasını yapan Selahattin Demirtaş, "Bu dava ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) 14.ve 18.maddesi ihlal ediliyor. Kürt siyasetçi olduğum için dava sürecinde ayrımcılık yapıldı. İdeolojik ve siyasi bakan, devletin suçlarını örtmeye çalışan savcı; asker ve polisin hendeklere karşı mücadele ettiğini belirtmiş. Benim de onlara hakaret ettiğimi söylemiş. Peki o asker ve polislerden 15 Temmuz'dan sonra darbeci çıktı mı? Çıktı. Peki savcı bunları inceledi mi?" dedi. 

AVUKAT TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Demirtaş’ın savunmasının ardından mahkeme heyeti, avukatların taleplerinin tamamını reddederek bir sonraki duruşmayı 15 Mayıs 2024'e erteledi.  

MAHKEME MECLİS TUTANAKLARINI İSTEDİ

Mahkeme, eksik olan dosyalar, DVD ve CD'ler ile ilgili Meclis tutanaklarının istenmesine karar verdi.

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin