Şehit gazeteci Hasan Tahsin anıldı. Törene kimler katıldı?

Milli Mücadeleyi başlatan İzmir ve Türk basınının sembol ismi, mezarı başında anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Şehit gazeteci Hasan Tahsin anıldı. Törene kimler katıldı?

İzmir’in işgali sırasında istilacı güçlere karşı 15 Mayıs 1919 günü “İlk Kurşun”u atarak Milli Mücadeleyi başlatan, İzmir ve Türk basınının sembol ismi “Şehit Gazeteci Hasan Tahsin” şehit edilişinin 94’ncü yılında İzmir Konak Meydanı'ndaki anıtı başında anıldı.



Saygı duruşu, istiklal marşı ve çelenk sunumunun ardından günün anlam ve önemine ilişkin İzmir Gazeteciler Cemiyeti adına Başkan Yardımcısı Misket Dikmen konuşma yaptı. Hasan Tahsin’in sadece gazetecilerin değil İzmir’in ve İzmirliler’in de onuru olduğunu söyleyen Dikmen, “Hasan Tahsin özgür bir ülke için, özgür bir millet için canını feda etmiştir. Aynı inanca sahip birçok gazetecimiz ise basın özgürlüğüne sıkılan kurşunların hedefi olmuştur. Basın, düşünce ve anlatım özgürlüğüne, toplumun bilgi edinme, haber alma hakkına inancın bedelini nice yürekli gazeteci yaşamlarıyla ödemiştir” dedi.

 

“GAZETECİLİK CESARET GEREKTİRİYOR”



Türkiye’de ve Dünya’da basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını savunan gazetecilerin, çeşitli saldırılara maruz kalmaya devam ettiğini vurgulayan İGC Başkan Yardımcısı Misket Dikmen, konuşmasında özetle şunları dile getirdi:



“Günümüzde gazeteciler, aydınlar cezaevine atılarak susturulmaya, sindirilmeye ve ağır ağır öldürülmeye çalışılıyor. Ne hazindir ki Türkiye, tutuklu ve hükümlü gazeteci sayısı bakımından dünya birinciliğini sürdürüyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde de bu konuda hakkında en çok dosya bulunan ikinci ülkeyiz. Uluslararası bağımsız, tarafsız kuruluşların da yayınladıkları tespitler ne yazık ki sorunların çözümüne katkı sağlayamıyor. Gazetecilik giderek daha çok cesaret gerektiriyor. Kalemini satmayan, yürekli gazeteciler ülkemizde ya öldürülüyor ya cezaevlerinde tutuluyor ya işten çıkarılıyor ya da susturulmaya çalışılıyor. Halkın bilgi edinme hakkına yasaklar konuyor.



Bu ağır, zorlu mesleki koşullar içinde umutlarımızı yitirmeden, mesleğimizin olmazsa olmazlarından ödün vermeden, ulusça birlik ve beraberlik inancıyla; tam bağımsız demokratik Türkiye için mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz.”



İGC Başkan Yardımcısı Misket Dikmen'in konuşmasının ardından İlkkurşun Anıtı'na karanfil bırakılmasıyla tören sona erdi. 



TÖRENE KİMLER KATILDI?



İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından gerçekleştirilen Anma Töreni'ne, İzmir Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu, Basın Yayın Enformasyon İzmir İl Müdürü Deniz Dev, RTÜK İzmir Temsilcisi Ömer Ayan, Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil Hüner, siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, gazete ve televizyonların temsilcileri, gazeteci - yazarlar, Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Ortaokulu öğrencileri ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti yönetimi ve üyeleri katıldı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin