Seçimi Erdoğan, Meclis'i muhalefet kazanırsa dolar böyle olacak! Morgan Stanley'in araştırması ortaya çıktı. 3 farklı senaryoda piyasa nasıl bir tepki verecek?

Türkiye, 14 Mayıs 2023 yılındaki seçimlere kilitlendi. Seçimlerden nasıl bir sonuç çıkacağıyla ilgili çok çeşitli anketler yapılırken, Morgan Stanley 3 farklı senaryoda piyasaların ne olacağını açıkladı. İşe o olasılıklar...

Google Haberlere Abone ol
Seçimi Erdoğan, Meclis'i muhalefet kazanırsa dolar böyle olacak! Morgan Stanley'in araştırması ortaya çıktı. 3 farklı senaryoda piyasa nasıl bir tepki verecek?

Morgan Stanley Türkiye’de yapılacak seçimlerin ekonomi ve piyasalar üzerindeki etkilerini analiz eden 3 senaryolu bir araştırma yayımladı.

Bloomberg HT'deki habere göre farklı seçim sonuçlarının kur ve Türk varlıkları üzerindeki olası etkilerini yayımlayan banka 2022 dördüncü çeyreğinde rezervler ve mevduat faizlerindeki artışların Merkez Bankası’na seçimlere dek Türk Lirası’nı istikrarlı tutmak için alan sağladığını ancak TL için yukarı yönlü risklerin sürdüğünü belirtti.

Aralarında Hande Küçük Ve Alina Slyusarchuk’un da olduğu Morgan Stanley ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda 2023 ikinci yarıyıl görünümünün mevcut düşük faiz politikası ya da geleneksel güvenilir mali politikalara dönüş yapılarak kayda değer bir sıkılaştırma politikasından hangisinin seçileceğine bağlı olduğunun altı çizildi.

TL'nin değer kaybetmesi muhtemel

Morgan Stanley TL’nin orta vadede her senaryoda değer kaybetmesinin muhtemel olduğunu ancak geleneksel politikaların daha pozitif bir etki yaratacağını kaydetti.

Hisse tarafında ise güçlü bir perfomans yaşanan 2022 yılı sonrası Türk hisse senetleri piyasasının yıl başından bu yana kayda değer derecede dalgalı geçtiğine dikkat çekildi.

Açıklanan raporda gelecekteki ekonomik politikaların farklı seçim sonuçlarına göre değişebileceği ve bu durumun hisse performanslarını da etkileyerek uzun vadede hisse yatırımını zorlaştırdığına yer verildi.

Tahvil tarafı için ise yapılacak seçimlerin risk primini artırdığı ifade edildi. Seçim sonrası ortaya çıkabilecek belirsizliğin politik bir atalete sebebiyet verileceği belirtilirken geleneksel politikalara dönüşün kısa vadede olumlu etki yaratacağı vurgulandı. Öte yandan uzun vadede yerel yatırımcıların eurobonda daha az talep göstereceği ve makasın açılacağı kaydedildi.

Seçimi Erdoğan, parlamentoyu muhalefet kazanırsa

Morgan Stanley ekonomistleri cumhurbaşkanlığı seçimini Recep Tayyip Erdoğan, parlamentoyu muhalefetin kazandığı senaryoda “Dövizde büyük bir ön düzeltme” yaşanabileceğini belirtti.

Öte yandan bu senaryoda 2024 yılında enflasyonun yüzde 35-40 seviyesinde süreceğini ve daha düşük büyüme yaşanacağına yer verildi.

Ekonomistler yayımladıkları raporda bu sonucun, politika faizinde bazı ayarlamalarla sonuçlanabileceğini regülasyonların ise büyük ölçüde değişmeyeceğini öngördü.

Erdoğan'ın zafariyle sonuçlanırsa...

Erdoğan’ın kesin zaferi durumunda ekonomistler lirada kademeli değer kaybı, düşük faizlerin devamı ve sıradışı regülasyonlara daha fazla bel bağlanmasını bekliyor.

Muhalefetin kesin zaferi senaryosunda ise beklenti regülasyonların yürürlükten kaldırılması, Merkez Bankası bağımsızlığının güçlendirilmesi ve politika faizinin “ciddi bir şekilde yükseltilmesi” yönünde oldu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin