Seçim öncesi umutlandırmıştı. Seçim belirsizliği Türkiye'nin CDS'ini zıplattı: 720 baz puana kadar çıktı

14 Mayıs seçimleri öncesinde 500 baz puanın altına gerileyen Türkiye'nin kredi risk primi (CDS) 720 baz puana kadar çıktı. Tabloda belirsizlik etkili oluyor. Seçim öncesi son 4 işlem günü boyunca oynaklığın yüksek seviyelerde devam etmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol
Seçim öncesi umutlandırmıştı. Seçim belirsizliği Türkiye'nin CDS'ini zıplattı:  720 baz puana kadar çıktı

Borsa İstanbul, 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçim haftasının ilk işlem gününde hareketli bir seyir izlerken; yaşanan bu oynaklıkta dün akşam saatlerinde Sinan Oğan'ın Cumhur İttifakına desteğini açıklaması etkili oldu.

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, bugün yaptığı konuşmada "Müzakereler sonuçlanmadı, Kılıçdaroğlu ile bir görüşme daha yapacağız, yarın saat 11'de açıklama yapacağız" dedi. Özdağ'ın yarınki açıklamasında, seçimin 2. turundaki kararını söylemesi beklenirken, piyasalar tarafından da yakından takip edilecek.

ekonomim.com'dan Şenay Zeren imzalı haber göre Hafta genelinde, yurt içi piyasalarda veri gündemi zayıf olurken, perşembe günü açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı takip edilecek. 

Borsa İstanbul 100 endeksi, haftanın ikinci işlem gününe yatay seviyeden başladı. BIST 100 endeksi açılışta, yüzde 0,03 yükselişle 4 bin 467 puanda hareket etti. Bankacılık endeksi ise, yeni güne yüzde 0,23 yükselişle 3868 puandan başladı.

Borsada sabah saatlerinde alımlar kuvvetlenirken; endeks Ümit Özdağ'ın açıklamalarıyla kayba yöneldi. Sonrasında yeniden toparlanmaya çabalayan BIST 100 endeksi 4436-4499 bant aralığında işlem görürken; saat 16.05 itibarıyla yüzde 0,48 değer artışıyla 4487 puanda bulunuyor. Dikkatler, Özdağ'ın yarın  yapılması planlanan konuşmasına çevrildi. 

BIST 100 endeksinde teknik açıdan, 4400 ve 4200 seviyeleri destek, 4500 ve 4600 puan direnç konumunda bulunuyor.

Bankacılık endeksinde primli seyir

Bankacılık endeksinde primli seyir, gelen alımlarla gün içinde yüzde 2'ye yaklaşırken; endeks Zafer Partisi lideri Özdağ'ın açıklamalarıyla kazançlarının bir kısmını geri verdi. Şu sıralarda ise, yüzde 1,20 oranında kazançla 3909 puanda hareket ediyor.

Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,63 ile kimya, petrol, plastik, en çok gerileyen ise yüzde 2,45 ile madencilik oldu.

En çok işlem gören hisse senetleri Europower Enerji, Türk Hava Yolları, Astor Enerji, İş Bankası (C) ve Sasa oldu. 

Türkiye'nin CDS'inde yükseliş sürüyor: 7 ayın zirvesi

Türkiye'nin kredi ödeyebilme durumunu gösteren ve risk primi olarak adlandırılan beş yıllık kredi temerrüt takası (CDS), 14 Mayıs'ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası başlayan yükselişini sürdürüyor. Türkiye'nin CDS'i bugün 720 baz puana kadar yükselerek, Ekim 2022 tarihinden bu yana en yüksek seviyesini yeniledi. Uzmanlar, seçimin ikinci turuna kadar risk primindeki yükselişin devam edebileceğini belirtiyor.

Türkiye'nin risk primi, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesindeki haftada 5 ay sonra ilk kez 500 puanın altına gerilemişti.

CDS nedir?

Türkçe'de kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir. 

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor.

CDS primi nasıl hesaplanıyor?

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS'leri genelde büyük uluslararası yatırım bankaları sağlıyor ve o ülkelerin borcunu çevirememesi halinde ödemeyi bu banka üstlenmiş oluyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin