Seçim ne zaman, hangi gün. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ne kadar kaldı. Seçim 2. tura kalırsa ne zaman yapılacak? YSK seçim takvimi bilgisi

2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri için geri sayım başladı. Türkiye bu yıl hem Cumhurbaşkanı hem de milletvekili seçimleri için sandığa gidecek. YSK Başkanı Ahmet Yener, seçimlerde 64 milyon 113 bin 941 kişinin oy kullanacağını belirtti. Peki seçim ne zaman, hangi gün? Seçim 2. tura kalırsa ne zaman yapılacak?

Google Haberlere Abone ol
Seçim ne zaman, hangi gün. 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ne kadar kaldı. Seçim 2. tura kalırsa ne zaman yapılacak? YSK seçim takvimi bilgisi

2023 seçimleri için zaman daralıyor. Cumhurbaşkanı adayları arasında Kemal Kılıçdaroğlu, Recep Tayyip Erdoğan, Sinan Oğan ve Muharrem İnce yer alıyor. YSK Başkanı Yener, seçimin ikinci tura kalması durumunda tarihini açıkladı. Peki seçim ne zaman, hangi gün? Seçim 2. tura kalırsa ne zaman yapılacak?

2023 Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili seçimleri 14 Mayıs Pazar günü yapılacak. 

14 Mayıs seçimlerinde ilk turda çoğunluk sağlanamazsa seçimler ikinci tura gidecek. İkinci turda en çok oyu alan iki kişi olacak. İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır.

YSK Başkanı Yener tarafından yapıla açıklamada “Yüksek Seçim Kurulumuz yapmış olduğu toplantıda, 14 Mayıs 2023 tarihini Cumhurbaşkanlığı ve 28'inci Dönem Milletvekilliği seçimlerinin yapılma tarihi olarak belirlemiştir. Anayasa uyarınca, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalması halinde de seçim tarihi olarak 28 Mayıs 2023 tarihi belirlenmiştir" denildi.

GÜMRÜKLERDE 4 BİN 671 SANDIK KURULACAK

Toplam seçmen sayısının 64 milyon 113 bin 941 olduğunu açıklayan Yener gümrüklerde 4 bin 671, yurtdışında da toplam 5 bin 40 sandık kurulacağını belirtti.

NEREDE OY KULLANACAĞIM?

Sandık bilgisi e-Devlet üzerinden sorgulanabilir. Bunun için T.C Kimlik Numarası ve şifreniz ile e-Devlet uygulamasına giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama” yazın ve çıkan bağlantıya tıklayın.

Yurt içi seçmen kaydınız varsa aşağıdaki bilgiler ekrana gelir.

* T.C. Kimlik Numaranız

* Adınız

* Soyadınız

* İl

* İlçe

* Muhtarlık Adı

* Engellilik Durumunuz (Görme veya Ortopedik)

Ayrıca seçim tarihi, yapılacak seçimin adı ve oy kullanacağınız sandık bilgileri görüntülenir. Sizinle aynı hanede oturan seçmenlerin de oy kullanacağı sandık bilgileri tabloda görüntülenir. Ekranda Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan bilgilendirme görüntülenir. Lütfen ekranda yer alan bilgilendirmeyi dikkatlice okuyunuz. “Seçmen Bilgi Kağıdını İndir” düğmesini kullanarak seçmen bilgi kağıdınızı “pdf” olarak indirebilirsiniz.

E-DEVLET SEÇMEN KAYDI SORGULAMA EKRANI

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin