Sayım Çınar yazdı: Sonbahar güzel geldi

Edebiyat dünyasında neler yaşandığını, Sayım Çınar kaleme aldı.

Google Haberlere Abone ol
Sayım Çınar yazdı: Sonbahar güzel geldi

Eylül ayı kültürle, sanatla ve edebiyatla geldi. Sergi açılışları, uzun süredir beklenen kitaplar, yayınevlerinden güzel duyurular ardı ardına haberlere düşmeye başladı. Yoğun bir dönem bekliyor hepimizi.



Sayım ÇINARsayimcinar@gmail.com



Harika Buluşmalar!



Radarıma giren kitaplardan önce bir magazin edebiyatıyla başlayalım. Mehmet Erdoğan'ın doğumgününü bu yıl Gümüşlük'te kutladık, Gümüşlük deyince de sevgili dostum Mine Söğüt ile bir araya gelmek olmazsa olmazdı tabii. Hem kitapları, hem yazıları ile geniş bir okur kitlesine sahip olan, en son Gergedan ile okurlarından tam puan alan Söğüt hoş bir anısını paylaştı bir araya geldiğimizde.



Kadir İnanır ve Müjde Ar'ın Pisi Pisi filminden söz ediyorduk, çok sevdiğim bir filmdir, Bülent Ortaçgil'in şarkısıyla da akıllara kazınmıştır. Tam bundan söz ederken Mine Kadir İnanır ile bir araya gelmesini anlattı aylar önce. Bir gün Kadir İnanır Mine'nin bir dostuyla oturuyor, konu konuyu açıyor ve İnanır Mine Söğüt'in Cumhuriyet yazılarını ne kadar sevdiğini, tanışmak istediğini anlatmaya başlıyor. Arkadaşı hemen Mine'yi arıyor ve birkaç dakika sonra Cihangir'deki bir kafede, aynı masada bir araya geliyorlar! Sektörün birbirini görmezden geldiği bir zamanda böylesi buluşmalar, övgü ve tebrik paylaşmada cömert olmak ne kadar kıymetli... Böylesi anlık buluşmaların daha çok yaşanmasını diliyorum!



Sayım Çınar yazdı: Sonbahar güzel geldi



Vejetaryen'in Yazarından Umut Dolu Bir Hikaye: Çocuk Geliyor!



Uluslararası Man Booker ödüllü Han Kang'ın Vejetaryen'ini çok sevmiştim. Bir kadının bedeni üzerinden tüm dünyaya meydan okuması anlatılıyordu kitapta. Güzel haber geçtiğimiz günlerde geldi, yazarın en az Vejetaryen kadar ilgi görmüş, uluslararası çoksatanı Çocuk Geliyor, bu hafta kitapçılarda. Tanıtım bülteninde "Han Kang, ölülerle, geride bıraktıkları yaşayan ölüler arasındaki ince çizgiden yazıyor. Alacakaranlık kuşağına korkusuzca dalıyor, adalet ve demokrasi tarihinin kanlı bir sayfasını, günümüzdeki yansımalarının ışığında evrensel bir hikayeye dönüştürüyor." diyor tanıtım bülteninde, belli ki Han Kang bir kez daha okurları şaşırtacak. Yakın dönem tarihimizle yüzleşme romanı Çocuk Geliyor belli ki, her şeye rağmen umudu korumanın belki de... Zor günleri edebiyatla aşıyoruz, yol arkadaşlarımız romanlar oluyor, April Yayıncılık'tan Çocuk Geliyor'u listeme aldım şimdiden.



Seni Özlemiştik Başkomiser!



Başkomiser Nevzat Türk edebiyatının en bilinen kahramanlarından şüphesiz, Ahmet Ümit'in YKY etiketiyle yayınlanan kitabının başrolünde de yine o var. Ahmet Ümit’in efsanevi karakteri Başkomser Nevzat, 2018 yılında yayımlanan Kırlangıç Çığlığı’nın ardından İstanbul’un yokuşlu ve tekinsiz sokaklarına Aşkımız Eski Bir Roman ile geri dönüyor. Okuru bir kez daha büyük maceralar, çözülmesi zor gizemler bekliyor.



Sayım Çınar yazdı: Sonbahar güzel geldi - Resim : 2



Müthiş Kitaplar Geliyor!



Kültür sanat dünyasının sevilen simalarından, yazıları ve paylaşımlarıyla takip edilen isimlerinden Günsel Ülkü ise bambaşka bir telaşın içinde bu aralar. Dünyayı gezen, gezmekle kalmayıp bir gezgin günlüğü de tutan Ülkü, yakında kitabıyla raflarda yerini alacak. Klişe seyahat kitaplarına inat yeni bir kitap, yeni bir soluk geliyor!



Eylem Tok da çocuk kitabıyla okurun radarına girmeye hazırlanıyor. Dev ile Üç Cüce çalışmanın, sabretmenin ve cesur olmanın anlatıldığı, güçlü bir hikaye. Nemesis Kitap etiketiyle tüm kitapçılarda olacak. "Şair, yazar ve yönetmen Eylem Tok'tan heyecanlı ve düşündürücü bir çocuk kitabı: Dev ile Üç Cüce!" deniyor tanıtımlarında, çocuklar kadar yetişkinlerin de ilgisini çekecek bir hikaye geliyor.



Ebru Destan'ın Yalnız Değiliz adlı kitabı büyük ilgi görmüş, özellikle annelik özlemi yaşayan kadınlar için bir el kitabı haline gelmişti. Güzel haber geldi, Destan ikinci kitabının hazırlıklarına son hız devam ediyor, yakında yeni kitabıyla bir kez daha okurların karşısında olacak.



Bir güzel haber daha. Evlenmek, aşık olmak, kaygılar ve travmalardan yeniden doğmaya dair özgün bir roman olan Seyir, Mona Kitap etiketiyle raflarda yerini alacak. Seyir, Piraye'den zamanlar arası seyreden bir roman.



Yeni kitaplarla, yeni haberlerle Eylül güzel geldi, sektörün ihtiyaç duyduğu hareketlilik iyi yazarların iyi metinleriyle olacak, biz okurlara da bol bol kitap okumak düşüyor!



Sayım Çınar yazdı: Sonbahar güzel geldi - Resim : 3


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin