Sayım Çınar, tarih kokan şehir Nürnberg'i Medyatava okurları için anlattı!

Gazeteci ve yazar Sayım Çınar, görkemli müzeleri olan, yaşayan, tarih kokan şehir Nürnberg’i Medyatava okurları için kaleme aldı...

Google Haberlere Abone ol
Sayım Çınar, tarih kokan şehir Nürnberg'i Medyatava okurları için anlattı!

Kültür sanat alanında yaptığı röportajlar ve köşe yazılarıyla tanınan Sayım ÇınarAlmanya'nın Bavyera eyâletine bağlı tarih ve sanat kokan şehri Nürnberg'i anlattı.



Çınar, aynı zamanda röportajlarıyla da yeniden Medyatava okurlarıyla buluşacak...



Sayım Çınar, tarih kokan şehir Nürnberg'i Medyatava okurları için anlattı!



İşte, Çınar'ın o yazısı:



Bu kentte hâlâ Orta Çağ rüzgârları esiyor



Almanya gezim devam ediyor. Bir şehri tanımak için defalarca gitmek gerektiğini düşünüyorum. Nürnberg’e daha önce de gelmiştim. Her geldiğimde farklı bir bakış açısı ediniyorum. Nürnberg sokaklarında yürümek büyük bir zevk veriyor. Orta Çağ’ın tadı var resmen. Nürnberg Almanya’nın başkenti olabilirdi. Almanya’da bazı şehirler başkent olmaya çok yakışıyor! Bu şehirde 2. Dünya Savaşından sonra mahkemeleri ayakta kalmış. Nüfusun çoğunluğu Berlin gibi… Türkler oldukça  fazla. Bazı caddelerinde dolaşırken insan kendini oraya ait hissediyor, yabancılık çekmiyor. Nürnberg biraz daha elitist yanlısı. Nüfusun yüzde 20’si göçmenlerden oluşuyor. Kaleleri çok özel.



Nürnberg’de aynı zamanda Türk Filmleri Festivali de yapılıyor. Nürnberg, Münih’ten sonra Bavyera Eyalatinin 2. büyük kenti. Bu kentte hâlâ Orta Çağ rüzgârları esiyor. Kış aylarında Christmas zamanı gitmek çok çok daha keyifli. Türk Havayollarının direkt seferleri var artık. Şehir, Pegnitz nehrinden kuzey ve güney olarak 2’ye olarak ayrılmış. Ben kuzeyinde kaldım. Gerçekten inanılmaz iyi oteller var, eski bir yapının içinde kalmak insana çok iyi geliyor. Ulaşım çok kolay. 8 Euro civarında bir bilet alıyorsunuz tüm gün geziyorsunuz. Gece hayatı ve festivalleri var. Alışveriş konusunda çok iyi,  yaşayan bir şehir. Eylül ayında Old Town Festival’i, Mayıs ayında bira festivali, Noel festivali de 24’ünde başlıyor.



Sayım Çınar, tarih kokan şehir Nürnberg'i Medyatava okurları için anlattı! - Resim : 2



Dokümanter Müzesini görmek gerekiyor.  Nazilerin tarihini anlatıyor. Ayrıca Hitler’in 1934 yılında konuşma yaptığı yer hâlâ duruyor. Burası tam da Avrupa’nın merkezi tam ortası. Dünyanın en güzel Noel marketini ve tarihin canlı örneklerini görmek istiyorsanız burada bunların hepsi var. Atmosferi çok güzel. Orta çağ şehirleri benim her zaman ilgimi çekiyor.



Sayım Çınar, tarih kokan şehir Nürnberg'i Medyatava okurları için anlattı! - Resim : 3



Nürnberg dendiği zaman Lorans Kilisesi de görülmesi gereken yerlerden. U-Bahn’a ulaşabilirsiniz. Sokak alışverişleri çok keyifli. Özellikle müzelerin şehri burası. 29 Aralık’ta Nürnberg’deydim, çok büyük bir kalabalık yoktu. Nürnberg Kalesi, çeşmeler, Albrecht Dürer Haus görülmeye değer yerlerden. Diğer Alman şehirlerine oranla daha butik, insanın kendisini iyi hissedebileceği bir şehir.



Size ilginç bir hikaye anlatmak istiyorum. Duyduğumda çok etkilendiğim bir hikaye…



Durer denince bir durmak lazım.



18 çocuklu bir ailenin, resimle ilgilenen iki erkek çocuğundan biridir Albrecht Durer. Bu büyük ailedeki 2 kardeşin resme olağanüstü ilgileri ve yetenekleri vardır. Her ikisi de sanat okuluna gidip büyük bir ressam olma hayali kurarlar. Aile ise bu durum karşısında çaresizdir. Madencilik yaparak geçinmeye çalışmakta ve karınlarını dahi çok zor doyurmaktadırlar. Bu durum karşısında iki kardeş kendi aralarında kura çekmeye karar verir. Kazanın sanat okuluna gitmesine ve geride kalanın daha çok çalışıp diğer kardeşi okutması yönünde bir karar alırlar. Albert ve Albrecht arasındaki bu kurada kazanan Albrecht, sanat okuluna gider ve bütün öğretim görevlilerini kendisine hayran bırakarak büyük başarılar elde eder. Okulunu birincilikle bitirir ve eve gururla döner. Ailesi Albrecht’in onuruna bir yemek verir. Kendisini öven konuşmanın ardından Albrecht söz alır ve kendisine bu başarıları yaşatan kardeşine teşekkür eder. Artık sıra kardeşindedir, madende çalışmaktan büyük gurur duyacağını ve kardeşini okumaya göndereceğini söyler.  Kardeşinin yanıtı ise şöyle olur.



Sayım Çınar, tarih kokan şehir Nürnberg'i Medyatava okurları için anlattı! - Resim : 4



“İmkansız sevgili kardeşim…



Seni okutabilmek için madende çalıştığım senelerde, bütün parmaklarım defalarca kırıldı. Değil kalem tutmak şerefine kaldırdığım bu kadehi bile zor tutuyorum.”



Kardeşinin bu durumuna gerçekten üzülen Albrecht ise; kendisini dünyanın en ünlü ressamları arasında gösterecek o ellerin, kardeşinin ellerinin resmini çizdi! Bütün dünyanın (Praying Hands) dua eden eller olarak bildiği esas ismi (Eller) olan resim Albrecht Durer’in kardeşinin elleridir!



Durer denince bir durmak lazım.



Bu hikayeyi duyunca müzeye ilgim bin kat daha arttı. Durer denince bir durmak lazım. Ahmet Ümit çok sevdiğim bir yazardır. Kendisini Alman dilinde görünce çok mutlu oldum. Germanisches Nationalmuseum, DB Museum da görülmesi gereken yerler arasında. Historischer Kunstbunker da çocukların çok ilgisini çekecek bir müze.



Sayım Çınar, tarih kokan şehir Nürnberg'i Medyatava okurları için anlattı! - Resim : 5



Almanlar sistemlerini kurmuşlar, demiryolu, Asya Mutfağı, kafeleri çok iyi. Sokaklar tarih kokuyor. Tepeye çıkıp şehri kaleden izlemek çok güzel. Almanya’ya kışın gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sunay Akın Nürnberg’deki oyuncak müzesini gördükten sonra kendi oyuncak müzesini kurmaya karar vermiş. Oyuncaklar çok etkileyici. Havalimanı neredeyse şehrin içinde. Benim için özel bir şehir. Sokaklarında yürümeyi seviyorum ve yürürken kendimi orta çağda gibi hissediyorum. Şehirler size birçok şeyi gösterir. Yaşamak için güzel bir şehir. Insanları sıcak. Genç nüfusu da gayet iyi. Bavyera eyaletinin çok güzel bir şehri. Dusseldorf, Berlin, Frankfurt’a oranla daha çok yaşanabilecek bir şehir. 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin