Savaşa hazırlık mı? Uydu görüntüleri sızdı, sınıra silahlar yığıldı. 15 Su-25, S-400 hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Karadeniz'de tansiyon yükseliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki kriz tüm dünyayı tedirgin ediyor. ABD'li uydu görüntüleme şirketi Maxar Technologies'in uydu fotoğrafları kamuoyu ile paylaşıldı.

Google Haberlere Abone ol
Savaşa hazırlık mı? Uydu görüntüleri sızdı, sınıra silahlar yığıldı. 15 Su-25, S-400 hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

Moskova ile Kiev arasındaki gerilim tırmanırken, uydu görüntüleme platformu Maxar Technologies, Ukrayna-Rusya sınırındaki hareketliliği ve Rus ordusunun bölgedeki yayılmasını gözler önüne serdi…

Reuters haber ajansının abonelerine servis ettiği fotoğraflarda Rusya ile Belarus ordusunun Ukrayna sınırındaki ortak tatbikatı öncesinde çok sayıda Rus askeri araçları ve askerlerinin bölgede olduğu görülüyor.

Savaşa hazırlık mı? Uydu görüntüleri sızdı, sınıra silahlar yığıldı. 15 Su-25, S-400 hava savunma sistemleri konuşlandırıldı

NATO tarafından, “Soğuk Savaş’tan beri en büyük askeri hareket” olarak tanımlanan gelişmeye sebep olan tatbikat 10-20 Şubat tarihleri arasında gerçekleşecek. Paylaşılan uydu görüntülerinde füze, roketatar ve çok sayıda jetin Belarus-Ukrayna sınırındaki üç farklı lokasyonda görülüyor.

 Savaşa hazırlık mı? Uydu görüntüleri sızdı, sınıra silahlar yığıldı. 15 Su-25, S-400 hava savunma sistemleri konuşlandırıldı - Resim : 2

Rusya ve Belarus Maxar Technologies’in fotoğraflarıyla ilgili bir açıklama yapmadı. Fotoğraflarda Rus askerlerinin ve askeri araçlarının Yelsk, Rechitsa ve Luninets bölgelerinde olduğu ve hepsinin de Ukrayna sınırına 50 kilometre uzaklıkta olduğu kaydedildi.

Fotoğraflarda 15 Su-25, S-400 hava savunma sistemlerinin Luninets’teki üste olduğunu ve SS26 İskender füzelerinin ve çok sayıda roketatarın ise Yelsk yakınında konumlandırıldığı görülüyor.

ABD: RUSYA, UKRAYNA'YI İŞGAL ETMEYE HAZIR

Şubat ayı ortasında sınır bölgesinin büyük oranda donmuş olacağını ve bu sayede akarsu ve göllerden de Rusya’nın “rahatlıkla ağır silahları ve büyük araçları” taşıyacağını belirten yetkililer, birkaç hafta içinde Rusya’nın işgal için hazırlanmış olabileceğini söyledi.

Rusya’nın son aylarda Ukrayna sınırına 100 binden fazla asker yığdığı belirtiliyor. Rusya ise Ukrayna’yı işgal edeceğine yönelik iddiaları reddediyor.

HERHANGİ BİR KANIT PAYLAŞMADILAR

BBC Türkçe’nin Reuters’tan aktardığı habere göre, ABD’li yetkililer bu değerlendirmeleri için kanıt oluşturacak herhangi bir veri ya da delil ise paylaşmadı. Yetkililere göre, bilgiler istihbarat faaliyetleri sayesinde elde edildi ancak durumun hassasiyeti sebebiyle detaylar paylaşılamıyor.

Yetkililer, hazırlıklar büyük oranda tamamlanmış olsa da Rusya lideri Vladimir Putin’in işgal konusunda kesin bir karar verip vermediğinin bilinmediğini; diplomatik çözümün hâlâ mümkün olduğunu söyledi.

Ancak yetkililere göre hava şartları, 15 Şubat’tan Mart sonuna kadar Rusya’nın daha da fazla askeri yığınak yapmasının önünü açacak. Bu tarihten sonra başlayacak olası bir işgalin, 50 bin kadar sivilin ölümüne yol açabileceği uyarısı da yapılıyor.

‘AVRUPA’YA YENİ GÖÇ AKINI’ UYARISI

İki yetkili, Kiev’in günler içinde düşebileceğini ve bunun da milyonlarca insanın evini terk etmesi sonucu Avrupa’ya yeni bir göç akınını başlatabileceği uyarısında bulunuyor.

Avrupa’daki NATO ülkelerine yapılan Amerikan asker takviyesi de devam ediyor. Polonya’ya cumartesi günü yeni bir grup Amerikan askeri daha indi. Bölgedeki NATO ülkelerine toplamda 3 bin askerin konuşlandırılması planlanıyor.

Moskova ise olağan askeri tatbikatlar için askerlerin kendi ülke sınırları içinde yer değiştirdiğini belirterek iddiaları reddediyor.

Rusya bir yandan da ABD’nin Rusya’yı savaşın içine çekmeye çalıştığını savunuyor ve Ukrayna’nın NATO üyesi yapılmaması için yazılı garanti istiyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin